Το ειρηνευτικό «Σχέδιο του Αιώνα» για τη Μέση Ανατολή και οι αντιδράσεις

Το πολυαναμενόμενο ειρηνευτικό σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή, παρουσίασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα «τεράστιο βήμα προς την ειρήνη» και φιλοδοξώντας να αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.


Αλλάζοντας την αμερικανική πολιτική δεκαετιών για δυο κράτη στο Μεσανατολικό, ο Ντόναλντ Τραμπ έχοντας στο πλευρό του τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, παρουσίασε ένα σχέδιο, που αναγνωρίζει άμεσα μόνο ένα κράτος, εκείνο του Ισραήλ και υπό

πολλές προϋποθέσεις και ερωτηματικά, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτος.

Το αμερικανικό σχέδιο ορίζει την Ιερουσαλήμ ως την «αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Το όραμά μου είναι μια ευνοϊκή ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών, που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο, που αντιπροσωπεύει ένα παλαιστινιακό κράτος για την ασφάλεια του Ισραήλ, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, εξαρτώμενο από την πρόοδο των Παλαιστινίων, ώστε να καταστούν αυτοδιοικούμενοι, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη και να μπει τέλος στις δεκαετίες συγκρούσεων με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα συμφωνήσει να δεχτεί τετραετές πάγωμα της νέας οικιστικής δραστηριότητας, ενώ θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπρόσωπος των Παλαιστινίων.

Το παλαιστινιακό κράτος, που θα δημιουργηθεί θα είναι διπλάσιο σε σχέση με το μέγεθος της γης, που ελέγχουν σήμερα οι Παλαιστίνιοι.

Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη τίθενται υπό ισραηλινό έλεγχο, όπως και ολόκληρη η κοιλάδα του Ιορδάνη. Η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημο Νεγκέβ θα μεταφερθεί στον έλεγχο των Παλαιστινίων.

Ένα τούνελ θα συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με τη Δυτική Όχθη.

Το σχέδιο αποτελείται από περίπου 80 σελίδες, εκ των οποίων οι 50 αφορούν το πολιτικό σχέδιο και οι 30 ένα σχέδιο οικονομικής αναζωγόνησης, ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, για την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Η παρουσίαση του αμερικανικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή σηματοδοτεί μια «ιστορική ημέρα» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου.
Το σχέδιο Τραμπ απέρριψε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, μετά από συνεδρίαση παλαιστινιακών οργανώσεων στην Ραμάλα, στην οποία συμμετείχε και η ισλαμιστική Χαμάς.

«Λέω στον Τραμπ και στον Νετανιάχου: η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται, όλα τα δικαιώματά μας δεν πωλούνται. Και η συμφωνία σας, η συνωμοσία, δεν θα περάσει», υποστήριξε.

Το αμερικανικό σχέδιο απέρριψε ως επιθετικό η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

Χαρακτήρισε «ανοησίες» τις προτάσεις Τραμπ σχετικά με την Ιερουσαλήμ λέγοντας ότι «θα είναι πάντα μια γη για τους Παλαιστινίους» και πως οι Παλαιστίνιοι θα αντισταθούν στη συμφωνία.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι το σχέδιο διευθέτησης της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, που παρουσίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, είναι μια "απόπειρα εξάλειψης των ιστορικών και νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού". 

Αυτή η "συμφωνία της ντροπής", είπε, "δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συνέργεια και την προδοσία ενός αριθμού αραβικών καθεστώτων".
Η Τουρκία απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια απόπειρα κλοπής παλαιστινιακών εδαφών και αφανισμού κάθε προοπτικής εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους πλάι στο Ισραήλ.

  Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή είναι μονάχα μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δήλωσε σύμβουλος του Προέδρου του Ιράν, απορρίπτοντάς το ως πρόταση "επιβολής και κυρώσεων".

Η Μόσχα καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις για να βρεθεί ένας «αμοιβαίως αποδεκτός συμβιβασμός».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναδιατύπωσε τη «σταθερή» της δέσμευση για μια «διαπραγματευτική και βιώσιμη λύση δύο κρατών».

Η ΕΕ «θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν», δήλωσε ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.
Μόνο μια λύση «αποδεκτή και από τα δύο μέρη» μπορεί να «οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων» δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας.

Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό, «θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό βήμα».

Μάλιστα για το θέμα συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνίαο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Keywords
Τυχαία Θέματα