Το ΕΕΣ θα εξετάσει την αντίδραση της ΕΕ στην κρίση δημόσιας υγείας

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναθεωρήσει σήμερα το πρόγραμμα εργασιών του για το 2020, προκειμένου να εξετάσει την "συμβολή της ΕΕ στη δημόσια υγεία" και "τα μέτρα οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού", με στόχο να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις της πανδημίας και στην άντληση διδαγμάτων για το μέλλον.

Συγκεκριμένα οι ελεγκτές τροποποίησαν το αντικείμενο των υπό εξέλιξη ελεγκτικών έργων τους και

προσάρμοσαν την προσέγγιση και το χρονοδιάγραμμά τους, αποφάσισαν τη ματαίωση τεσσάρων ελεγκτικών έργων και την προσθήκη δύο επισκοπήσεων που εστιάζονται ειδικά στην κρίση της COVID-19.

Οι επισκοπήσεις για τον COVID19 θα είναι στην πράξη δύο:

-  μια για την αντιμετώπιση στο επίπεδο της δημόσιας υγείας, χάραξη της ενωσιακής πολιτικής και των δημόσιων διοικήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

-  και την επισκόπηση της οικονομικής αντίδρασης που θα επικεντρωθεί στα μέτρα που ελήφθησαν και τις προκλήσεις που προέκυψαν στο πλαίσιο του οικονομικού συντονισμού της ΕΕ, παρέχοντας έναν ολοκληρωμένο απολογισμό των δράσεων της ΕΕ και των κρατών μελών στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Αυτή η εξέταση θα παρουσιάζει το κόστος και τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης που τέθηκαν σε εφαρμογή, και θα χαρτογραφεί τους κινδύνους και τις ευκαιρίες για τον δημοσιονομικό και οικονομικό συντονισμό της ΕΕ στο μέλλον, βάσει των αποφάσεων που έλαβαν και θα χρειαστεί να λάβουν στο εγγύς μέλλον οι εθνικές και ενωσιακές αρχές.

Διαβάστε ακόμη: 

Φον ντερ Λάιεν: Χρειαζόμαστε το ταχύτερο δυνατό αυτό το Πακέτο Ανασυγκρότησης


Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα