Το Διεθνές Πρότυπο Μέτρησης Ακινήτου θα υιοθετήσει η Κύπρος

Το Διεθνές Πρότυπο Μέτρησης Ακινήτου (IPMS) θα υιοθετήσει η Κύπρος με πρωτοβουλία του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το νέο αυτό πρότυπο είναι αποτέλεσμα παγκόσμιων προσπαθειών, από πολλούς οργανισμούς, για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας μεθόδου μέτρησης ακινήτων και θα αντικαταστήσει δεκάδες υπάρχοντα πρότυπα που χρησιμοποιούνταν ανά τον κόσμο.

Όπως αναφέρεται,

με την εφαρμογή του από επαγγελματίες και επαγγελματικά σώματα, το πρότυπο θα διασφαλίσει μια συνεπή μεθοδολογία για τη μέτρηση των ακινήτων. Πρόσφατα το RICS, έχει προσαρμόσει το δικό του Κώδικα Μέτρησης, ώστε να συμβαδίζει απόλυτα με το Διεθνές Πρότυπο Μέτρησης Ακινήτων.

Η ανανέωση του Κώδικα θα δώσει τη δυνατότητα στους εκτιμητές να παρέχουν στους πελάτες τους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αναφορικά με την μέτρηση γραφειακών χώρων. Στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να ακολουθήσει η εφαρμογή του προτύπου και σε άλλα είδη ακινήτων, όπως οικιστικά, βιομηχανικά και εμπορικά.

Η ανάγκη για ένα ενιαίο πρότυπο προήλθε από τη σύγχυση και την ανακολουθία που υπήρχε από τις διάφορες μεθόδους μέτρησης ακινήτων. Ανάλογα με το πρότυπο που χρησιμοποιείται, η μέτρηση για ένα κτίριο μπορεί να διαφέρει κατά 24%. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις έπρεπε να αναπτύξουν τις δικές τους δαπανηρές διαδικασίες για τη μέτρηση και τη συγκριτική αξιολόγηση περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, οι επενδυτές είχαν να αντιμετωπίσουν το ρίσκο που συνδέεται με τη διακύμανση των τιμών, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το RICS είναι ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού που ανέπτυξε το IPMS, μαζί με άλλους 55 οργανισμούς. Στην Κύπρο, ο Συνασπισμός αντιπροσωπεύεται από το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ), τον Σύνδεσμο Πολιτικών Μηχανικών (ΣΠΟΛΜΗΚ) και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ).

Όπως αναφέρεται, ενδιαφέρον για το πρότυπο έχουν δείξει και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης &Οικοδομών καθώς και ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών Κύπρου, ενώ πρόσφατα στο Συνασπισμό έχει ενταχθεί και ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟΚΚ).
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα