«Το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα ξεκινήσουν εντατικά οι εμβολιασμοί» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα περιοριστικά μέτρα και η διαθεσιμότητα εμβολίων βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου.

Στο Μεσημέρι και Κάτι μίλησε η Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, η οποία έδωσε διευκρινίσεις για τις αποφάσεις που πάρθηκαν για τα περιοριστικά μέτρα αλλά και για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε σχέση με τα εμβόλια.

Αρχικά η κα Κυριάκου,ανέφερε ότι οι

επιδημιολόγοι συμφώνησαν να γίνουν με αργό ρυθμό  οι επόμενες χαλαρώσεις έτσι ώστε να παραμείνει η κατάσταση υπό έλεγχο.

«Για την ώρα θα μείνουμε με τις χαλαρώσεις που αποφασίστηκαν και στην πορεία θα αξιολογούνται τα δεδομένα που θα προκύπτουν» τόνισε.

Για τους εμβολιασμούς ανέφερε ότι για την ώρα δεν είναι εφικτό ο πολίτης να επιλέγει με πιο εμβόλιο θα εμβολιαστεί, επειδή ακόμη δεν υπάρχουν οι  κατάλληλες δόσεις.

«Το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα ξεκινήσουν εντατικά οι εμβολιασμοί», είπε.

Παράλληλα η κα Κυριάκου είπε πως,  «τα τρία εμβόλια που είναι αυτή την στιγμή αδιοδοτημένα και χορηγούνται είναι διαφορετικής τεχνολογίας και χρειάζονται διαφορετικούς τρόπους φύλαξης και μεταφοράς. Επομένως είναι δύσκολο να δίνεται η επιλογή στον πολίτη για το πιο εμβόλιο θα του χορηγηθεί».

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία μέσω της οποίας θα μπορεί να γνωρίζει ο πολίτης σε πιο εμβολιαστικό κέντρο υπάρχει το κάθε εμβόλιο.
Για παράδειγμα στο κέντρο εμβολιασμού στο Παλιό Νοσοκομείο Λευκωσίας θα χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca και στην Κρατική Έκθεση της Pfizer.  Έτσι ο πολίτης θα επιλέγει σε πιο εμβολιαστικό κέντρο θέλει να κλείσει ραντεβού.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca διευκρινίζοντας τα ακόλουθα:

«Από τη στιγμή που λαμβάνουμε διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους οργανισμούς ότι το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί, ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό και ότι και τα τρία εμβόλια δίνουν τις ίδιες πιθανότητες για να πετύχουμε τον στόχο μας, δεν έχουμε λόγο να προχωρήσουμε σε διαφοροποίηση του πλάνου μας». 

Διαβάστε επίσης: Δρ. Καραγιάννης: «Τα μέτρα αυτοπροστασίας θα είναι μαζί μας και το καλοκαίρι»

Keywords
Τυχαία Θέματα