Το χρονικό της παρενόχλησης του Ε/κ γεωργού στη Δένεια – Βίντεο ντοκουμέντο

Καταγράφεται στο βίντεο η στιγμή που – για δεύτερη φορά – τρεις Τούρκοι στρατιώτες, ενός αξιωματικού συμπεριλαμβανομένου, και δύο ψευδοαστυνομικοί, επιχειρούν να εκφοβίσουν τον Ε/κ γεωργό, που όργωνε τη γη του, το μεσημέρι.

Τις σκηνές από το δεύτερο περιστατικό κατέγραψε το ΣΙΓΜΑ με τον δημοσιογράφο Γιώργο Τάττη και εικονολήπτη τον Μάριο Κυριάκου, με έκδηλη την απουσία των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε επίσης: Νέες τουρκικές προκλήσεις στη Δένεια – 30 στρατιώτες εκφόβισαν γεωργό (ΒΙΝΤΕΟ)

Το χρονικό του μεσημεριού

Για

περίπου μια ώρα, Τούρκοι στρατιώτες περιφέρονταν στο σημείο και κρύβονταν σε παρακείμενους θάμνους. Ενώ, στο παρακείμενο τουρκικό φυλάκιο που στήθηκε παράνομα τις τελευταίες μέρες, υπήρχε έντονη κινητικότητα.

Στρατιώτες, πηγαινοέρχονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του οργώματος. Κάποια λεπτά αργότερα, πέρασε στρατιωτικό όχημα, λίγα μέτρα πιο πάνω.

«Αυτή τη στιγμή, ο Ε/κ γεωργός, συνοδεία άλλων χωριανών του, οργώνει το χωράφι του. Λίγο πιο πέρα, στο τουρκικό φυλάκιο, βρίσκονται παραταγμένοι Τούρκοι στρατιώτες».

Τα δύο αυτοκίνητα που συνόδευαν τον γεωργό αποχώρησαν. Ήρθε όμως, ένας άλλος Ελληνοκύπριος και παρέμεινε κοντά στην περιοχή.  Ακολούθως, το συνεργείο του Σίγμα, προσέγγισε περισσότερο.

«Όπως μπορείτε να δείτε, εκκωφαντική είναι η απουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ»

Ελικόπτερο της ειρηνευτικής δύναμης, πέρασε δύο φορές πάνω από το σημείο.

Λίγη ώρα μετά, φαίνεται να δόθηκε οδηγία από τον κατοχικό στρατό, να προσεγγίσουν τον γεωργό.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει κινητικότητα πάνω από το τρακτέρ, από τούρκους στρατιώτες», ενώ, ο κοινοτάρχης της Δένειας, συνομιλεί τηλεφωνικώς καθ΄όλη τη διάρκεια του οργώματος, με τον Ελληνοκύπριο γεωργό.

Η συνομιλία του γεωργού με τους Τούρκους, διήρκησε γύρω στα 15 λεπτά. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Τούρκοι ζητούσαν από τον γεωργό να μην περάσει τη συνοριακή γραμμή από το κτήμα του, αναφέροντας πως είχαν ενημέρωση από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ότι το όριο της νεκρής ζώνης, ήταν αυτό.

Ωστόσο, ο γεωργός καλλιεργεί το εν λόγω κτήμα εδώ και αρκετά χρόνια, το οποίο ανήκει στην οικογένειά του.

Όπως διαφαίνεται, το κατοχικό καθεστώς, σε μια άτυπη συμφωνία με την Ειρηνευτική δύναμη, επιχειρεί να προωθηθεί αρκετά μέτρα προς τη νεκρή ζώνη, φθάνοντας μέχρι και το αρχαίο εκκλησάκι του Άγιου Περνιακού.

Κατά την αναχώρησή μας, εμφανίστηκε περιπολικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ένα περίπου χιλιόμετρο μακριά από το συμβάν, που είχε ωστόσο ολοκληρωθεί. Ζητήσαμε εξηγήσεις από τους αξιωματικούς της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χωρίς να λάβουμε πειστική απάντηση. Ανέφεραν, πως δεν είδαν ελικόπτερο της ειρηνευτικής δύναμης και ότι «περιπολούν όλη τη νεκρή ζώνη».

Διαβάστε επίσης: Δεύτερη τουρκική πρόκληση στη Δένεια – Πολίτες και στρατιώτες εκφόβισαν γεωργό

Περιστατικό εκφοβισμού… και το πρωί

Το πρωί, σχεδόν τριάντα στρατιώτες, με δύο land rover και ένα πολιτικό αγροτικό όχημα, επιχείρησαν να ανακόψουν τον γεωργό, που καλλιεργούσε παρακείμενο χωράφι, λίγο πιο κοντά στο τουρκικό φυλάκιο.

Αυτόπτης μάρτυρας ο ιερέας της κοινότητας, ο οποίος βρισκόταν σε ένα αρχαίο εκκλησάκι, τον Άγιο Περνιακό, λίγο παραδίπλα.

Ο ιερέας μιλώντας στο Σίγμα, ανέφερε πως σε συνομιλία του με αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σχολιάζοντας το ότι αν επιτραπεί στα κατοχικά στρατεύματα να προελαύνουν θα μπουν στο χωριό, ο Αργεντίνος αξιωματικός απάντησε: «Σίγουρα».

Όπως πληροφορούμαστε, οι δυνάμεις των Η.Ε. ήταν από πριν στο σημείο και απαιτούσαν να φύγει ο γεωργός, καθώς γνώριζαν ότι θα έρθουν τούρκοι στρατιώτες.

Με την προσέλευσή του γεωργού οι ειρηνευτικές δυνάμεις θέλησαν να τον εμποδίσουν, ενώ οι τούρκοι στρατιώτες, του έκαναν επιδεικτικά νόημα να μην προχωρήσει περαιτέρω. Ο γεωργός, αφού τελείωσε τις εργασίες του, αναχώρησε.

Ψεύδεται η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ψεύδονται ξεδιάντροπα τα Η.Ε, καθώς μετά τα περιστατικά, εξέδωσαν ανακοίνωση, αναφέροντας πως η παρουσία τους απέτρεψε τα χειρότερα.  «Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν παρούσα και ως εκ τούτου, αποφεύχθηκαν περαιτέρω εντάσεις». Ωστόσο, το ρεπορτάζ του Σίγμα αποδεικνύει κάτι εντελώς διαφορετικό

Πρόσθεσαν δε πως «ο γεωργός εργαζόταν χωρίς εξουσιοδότηση εντός της νεκρής ζώνης των Ηνωμένων Εθνών και βόρεια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, παρά το ότι τον προειδοποιήσαν αρκετές φορές ότι πρέπει να υποχωρήσει».

Εγείρονται λοιπόν ερωτηματικά, αν τα Η.Ε. λειτούργησαν εκδικητικά τη δεύτερη φορά και δεν μετέβησαν στο σημείο. Επίσης, στην δήλωση φαίνεται να αφήνουν θολό το σημείο, θέλοντας να αποσιωπήσουν το γεγονός, ότι το συμβάν ήταν εντός της νεκρής ζώνης. Τη μια αναφέρουν ότι ήταν εντός της νεκρής ζώνης και την άλλη βόρεια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Επιπρόσθετα, οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται για χρόνια στην περιοχή έχουν ήδη εξουσιοδότηση, ειδικότερα όταν τα εν λόγω τεμάχια καλλιεργούνταν εδώ και χρόνια.

Και δευτερευόντως, με βάση τις συνομιλίες στις οποίες ήμασταν παρόντες: Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έλεγε κάτι εντελώς διαφορετικό. Ισχυρίστηκαν, μάλιστα, ότι το νέο φυλάκιο υπήρχε και στο παρελθόν. Ωστόσο, το φυλάκιο που εγκαταλείφθηκε είναι κάποιες εκατοντάδες μέτρα πιο πίσω.

Την ίδια ώρα, οι εργασίες στο πρώην γήπεδο της Τσετίνκαγια, συνεχίζονται απρόσκοπτα, αγνοώντας τις εκκλήσεις της κυπριακής κυβέρνησης για παύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα