Το χρήμα...

Το χρήμα είναι παρόν σε όλες τις σφαίρες της σύγχρονης ζωής. Είναι αναγκαίο για την επιβίωση του ανθρώπου αλλά ποια επιβίωση επιτυγχάνει πραγματικά;

​Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση με τον όρο χρήμα εννοούμε τα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται και γίνονται ευρέως αποδεκτά για πληρωμές. Ο όρος αυτός δηλώνει ακριβώς ότι χρήμα είναι οτιδήποτε χρησιμοποιείται ως τέτοιο. Με το χρήμα διαχωρίζονται από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι σε κοινωνικές τάξεις.

Συνήθως οι άνθρωποι που κατέχουν το χρήμα εκμεταλλεύονται το γεγονός και συσσωρεύουν

περισσότερο, αφού έχουν το κλειδί, που δεν είναι άλλο από το ίδιο το χρήμα. Αυτοί που δεν έχουν όμως το χρήμα στις πλείστες των περιπτώσεων ζουν εξαθλιωμένα. Περισσότερη όμως εξαθλίωση νιώθουν απο την πίεση, που πολλές φορές καταντά ματαιότητα, να αποκτήσουν και αυτοί ένα μερίδιο του πλούτου.

Οι περισσότερες ανεπτυγμένες κοινωνίες επιδεικνύουν κοινωνικό πρόσωπο αφού κατηγοριοποιούν τον πληθυσμό με βάση τα εισοδήματα του. Φορολογώντας τον πλούτο, προσφέρουν σε αυτούς που αποκαλούνται ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού διάφορες κοινωνικές παροχές, προσπαθώντας να αντισταθμίσουν την παντελή έλλειψη βασικών αγαθών που είναι αναγκαία για την βασική επιβίωση του ατόμου, όπως φάρμακα και φαγητά.

Σε ένα καπιταλιστικό σύστημα η απληστία και η αρπακτικότητα ωθούν τον άνθρωπο ή τις ομάδες να εμποδίζουν την ροή του χρήματος, δημιουργώντας μεθόδους για να το συσσωρεύσουν. Επομένως αυτός είναι και ο λόγος που η φτώχεια αποτελεί προϊόν κατάφορης αδικίας, και εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον συνάνθρωπο του, σε συνδυασμό με την αναλγησία για τον πόνο του άλλου. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση αναταραχών ανά το παγκόσμιο, που πολλές φορές οδηγούν σε επαναστάσεις.

Κρίνοντας τον φαύλο κύκλο της φτώχειας ηθικά, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κανείς ότι όπου υπάρχει φτώχεια υπάρχει κοινωνική αδικία και συνεπώς τεράστια αναστολή της κοινωνικής εξέλιξης.

Σε μια άδικη κοινωνία η φτώχεια είναι ντροπή, ενώ σε μια δίκαιη κοινωνία, ντροπή είναι ο πλούτος. Λόγια του Κομφούκιου 2500 χρόνια πριν που αποτυπώνουν την κοινωνιολογία του χρήματος.

Μιχάλης Αντωνίου, Φοιτητής Κοινωνιολογίας

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα