Το Αρχοντικό στο ύψωμα Κρασσά και οι προοπτικές για τη Λάρνακα

Ένα επιβλητικό κτίριο ανεκτίμητης αρχιτεκτονικής αξίας που για δύο και πλέον αιώνες στέκει αγέρωχο στο ύψωμα Κρασσά αποτελεί ορόσημο για την πόλη και τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον της Λάρνακας.

Με πρωταρχικό γνώμονα το γεγονός αυτό, ο ιδιοκτήτης του στη προσπάθεια διατήρησης, ανάδειξης και διαφύλαξης της πολιτιστικής αξίας του, εδώ και τρία χρόνια κάνει διαβήματα με στόχο το ιστορικό αυτό οικοδόμημα να συνδράμει στην ανάπτυξη της πόλης του Ζήνωνα και να δώσει μια νέα

πνοή στο υπόβαθρο του ρυθμού ανάπτυξης της πόλης. Μέσω μιας σύγχρονης αναβάθμισης και συμβατής επανάχρησης, ο ιδιοκτήτης βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα σε διαδικασία αδειοδότησης για την έκδοση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση επιδιώκοντας να μετατρέψει το υφιστάμενο κτίριο μαζί με τη βιομηχανική αποθήκη σιδήρου του 1970 που βρίσκεται στο ίδιο τεμάχιο σε ένα πολιτιστικό διαμάντι.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί πως για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του αναφερόμενου έργου υιοθετήθηκαν μεταξύ άλλων αναβαθμισμένα πράσινα πρότυπα διαφυλάττοντας στο μέγιστο δυνατο βαθμό τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των κατασκευών. Παρακάτω παραθέτουμε περισσότερα στοιχεια και λεπτομέρειες όπως μας τις περιέγραψε ο ίδιος:

Η βιομηχανική αποθήκη σιδήρου του 1970 θα αναβαθμιστεί αισθητικά, ενεργειακά και με τα πιο σύγχρονα υλικά ηχομόνωσης για τη δημιουργία της κλειστής αίθουσας εκδηλώσεων μέσα στην οποία θα διεξάγονται μόνο οι εκδηλώσεις.

Ο εξωτερικός χώρος θα εξυπηρετεί σε καλωσόρισμα και ξενάγηση και όχι για διεξαγωγή εκδηλώσεων.

Θα προσφέρεται υπερδιπλάσιος χώρος στάθμευσης αφού η οδηγία της πολεοδομίας βάση καλυμμένων χώρων και χρήσης υποδείκνυει 40 χώρους στάθμευσης ενώ παρέχονται 90, δηλαδή 125% περισσότεροι του ελάχιστου, γεγονός πρωτοφανές για τα δεδομένα της Κύπρου.

Το Τσιφλίκι του Βλάχου η αλλιώς Τσιφλίκι του Πασά, είναι ένα από τα παλαιότερα και καλοδιατηρημένα κτίρια της Λάρνακας το οποίο θα εμπλουτίσει τον περιβάλλοντα χώρο της ανάπτυξης και την εμπειρία των επισκεπτών αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η μέγιστη καθαρή χωρητικότητα της κλειστής ηχομονωμένης αίθουσας είναι γύρω στα 200 άτομα.

Υπάρχουν πρόνοιες κουζίνας για φιλοξενία catering μόνο και για ετοιμασία κρύων πιάτων για αποφυγή οσμών στην περιοχή.

Αποτελεί προνομιούχα πρόσβαση αφού η ανάπτυξη εφάπτεται με την Λεωφόρο Λεμεσού στην είσοδο της Λάρνακας μόλις κάποιες εκατοντάδες μέτρα από τον Κυκλικό Κόμβο Καλού Χωριού που ενώνει όλους τους αυτοκινητόδρομους της Κύπρου και εξυπηρετείται από οδικό δίκτυο τετραπλής κατεύθυνσης ελεγχόμενο από τον πιο ασφαλή τρόπο ελέγχου όδευσης, που είναι τα φώτα τροχαίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή έλλειψη πολυχώρων εκδηλώσεων που αντιμετωπίζει η Λάρνακα, η ανάπτυξη αυτή, καθιστά την αναβάθμιση ανέσεων της ποιότητας ζωής και επιπέδου εξυπηρέτησης του αστικού πληθυσμού ως απολύτως αναγκαία. Ταυτόχρονα, το 2023 η Λάρνακα υπέβαλε επίσημα το αίτημα της για κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2030 όπου αναπτύξεις σαν την παρούσα επιδιώκει να συμβάλει στους 6 πυλώνες που στοχεύει ο Δήμος Λάρνακας, δηλαδή, μια Πολυπολιτισμική, Δημιουργική, Οικογενειακή, Ανθρώπινη, Βιώσιμη Πόλη και μια πόλη με περιέργεια και ταλέντο. Επιπρόσθετα, η ανεκτίμητη αξία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αυτού του ιστορικού κτίσματος είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις προσπάθειες της εκπαιδευτικής κοινότητας, των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών φορέων και όλων των λοιπών σωμάτων που έχουν συστρατευτεί στην προσπάθεια κατάκτησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού προέβησαν σε εκπόνηση πλάνου για την επίτευξη των στόχων αυτών ενώ άτομα που το εκπροσωπούν και παρουσιάζονται ως πρωτεργάτες για την επίτευξή τους έχουν προχωρήσει σε προσωπικές δεσμεύσεις για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, προβάλλοντας μια ανανεωμένη εικόνα του νησιού για προσέλκυση μεταξύ άλλων επαγγελματικού τουρισμού.

Σημαντικό θα ήταν να αναφερθεί πως αναπτύξεις τύπου Mall of Larnaca, Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης, Larnaca Tennis Club, η ανερχόμενη Μαρίνα Λάρνακας, Larnaca of Tomorrow και η μαζική αύξηση ξενοδοχειακών μονάδων, έχουν ως στόχο τη αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της Λάρνακας, αλλά παράλληλα συνοδεύονται με προκλήσεις σχετικά με τις υποδομές και την παροχή υπηρεσιών.

Η ανάπτυξη θα αναζωογονήσει τη περιοχή και θα συνδράμει σημαντικά στην παροχή σύγχρονων πολυχώρων εκδηλώσεων της πόλης προσελκυωντας νέες ωφέλιμες χρήσεις. Σε αντίθεση με τη ραγδαία ανάπτυξη οικιστικών και γραφειακών αναπτύξεων που παρατηρείται, αυτό θα αποτελεί μια όαση πολιτισμού και ιστορίας. Άξιο αναφοράς δε είναι πως η προτεινόμενη ανάπτυξη βρίσκεται πλησίον των Καμάρων Λάρνακας που αποτελούσαν τα παλιά υδραγωγεία της πόλης δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στο χρόνο.

Η πολεοδομική αρχή έθεσε κάποιες ζώνες που επιτρέπουν συγκεκριμένες αναπτύξεις, παρόλα αυτά η πρόβλεψη της ανάπτυξης και εξέλιξης της πόλης μας και ο ανάλογος σχεδιασμός σύμφωνα με τις τωρινές απαιτήσεις είναι σχεδόν ανέφικτη. Βάση της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, γύρο στο 1954 όταν εφαρμόστηκαν οι πρώτοι πολεοδομικοί νόμοι και ξεκίνησαν να χωροθετούνται περιοχές πόλεων σε συγκεκριμένες ζώνες ο πληθυσμός της Κύπρου ήταν περίπου 525,000, σήμερα ανέρχεται στο 1,260,000, οι δε προβλέψεις από μελέτες των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν τον πληθυσμό της Κύπρου στο 1,400,000 μέχρι το 2050. Ο τουρισμός από 1,936,931 επισκέπτες το 2021 ανέρχεται στους 3,201,080 το 2022 και αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση το 2023.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω δεδομένα και την επιθυμία για υλοποίηση της ανάπτυξης που εκδηλώνουν εκατοντάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται στη άμεση και ευρύτερη ακτίνα επηρεασμού από την ανάπτυξη καθιστά την προτεινόμενη ανάπτυξη ιδιαίτερα χρήσιμη και επωφελή. Σημαντικό σημείο αναφοράς αποτελεί η δυνατότητα μέσω του τοπικού σχεδίου πραγματοποίησης μιας σειράς από αναπτύξεις στα συγκεκριμένα τεμάχια όπου θα μπορούσε να χορηγηθεί κανονική πολεοδομική άδεια και όχι κατά παρέκκλιση όπως φοιτητικές εστίες, γραφεία, ιδιωτικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης, ιδιωτικές κλινικές, πολυκλινικές, πανεπιστημιακές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και ιδιωτικά νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλειστά γυμναστήρια περιλαμβανομένων των κολυμβητηρίων και μίνι γηπέδων ποδοσφαίρου. Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης, η πιο εύκολη και μειωμένου ρίσκου ανάπτυξη θα ήταν η ανέγερση συγκροτήματος δέκα πολυκατοικιών ή μια σειρά από αναπτύξεις όπως περιγράφονται παραπάνω, οι οποίες θα αυξήσουν τον όγκο του πληθυσμού της περιοχής κατακόρυφα. Με βάση υπολογισμούς σχετικών μελετών οι αναπτύξεις αυτές θα φιλοξενούν σταθερά από 700 μέχρι 1000 άτομα και εκ φύσεως κάποιων εκ των προτεινόμενων αναπτύξεων ο όγκος του πληθυσμού μπορεί να αγγίξει μέχρι και τις 2000 άτομα. Αναπόφευκτα το είδος τέτοιων αναπτύξεων εμπερικλείουν ανάλογο όγκο συμφόρησης και κυκλοφοριακού συνωστισμού ο οποίος θα είναι καθημερινός, ολοήμερος και μεγάλης συχνότητας επηρεάζοντας αρνητικά τη κυκλοφορία και τη στάθμευση της περιοχής.

Παρόλα αυτά ο ιδιοκτήτης έθεσε το ιδιωτικό και οικονομικό του συμφέρον στο περιθώριο και μέχρι στιγμής περνά από τρίχρονη διαδικασία αδειοδότησης με απόλυτη διαφάνεια και με τεράστιο κόστος για να εξυπηρετήσει μεταξύ άλλων το δημόσιο συμφέρον και για να καλύψει εν μέρη ένα σοβαρό κενό της πόλης που αφορά διεξαγωγή εκδηλώσεων, οραματιζόμενος μαζί με εκατοντάδες συμπολίτες μας την πόλη της Λάρνακας να διαδραματίζει δημιουργικό και καινοτόμο ρόλο ως κέντρο υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει πολλά και στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της πόλης.

Σε αντίθεση με τις μελέτες για την οχληρια που αναπόφευκτα θα προκαλείται με τις προαναφερθείσες εναλλακτικές αναπτύξεις, η μελέτη για τη κλειστή σύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων καθαρού εμβαδού 500 τ.μ με μέγιστη χωρητικότητα περίπου 200 άτομα και 90 χώρους στάθμευσης δεν δύναται να δημιουργήσει ούτε κατά το ελάχιστο παρόμοια οχληρία με όλα τα συνεπακόλουθα που αναμένεται να επισυμβεί με τις άλλες αναπτύξεις. Ταυτόχρονα η συχνότητα λειτουργίας του πολυχώρου με ένα ελεγχόμενο αριθμό επισκεπτών που θα παρατηρείται κυρίως τα Σαββατοκύριακα και για μερικές ώρες μόνο, ουδόλως παραπέμπει σε μια ανάπτυξη που με τον οποιονδήποτε τρόπο θα προκαλεί οχληρία, κυκλοφοριακή συμφόρηση και αλλοίωση της περιοχής, αλλά εκ διαμέτρου θα επιτύχει ακριβώς το αντίθετο.

Πηγή: skalatimes

Keywords
Τυχαία Θέματα