Το ΑΚΕΛ για ΓεΣΥ και κάθοδο Λουτ

Σε δηλώσεις για το ΓεΣΥ καθώς επίσης και για την κάθοδο της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο προέβη το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.

Αναφορικά με το ΓεΣΥ, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε: «Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως ομόφωνα ψηφίστηκε από την Βουλή είναι ένα κρίσιμο και καθοριστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό

της κοινωνίας και την παροχή ποιοτικής υγείας για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η σωστή εφαρμογή του ΓΕΣΥ βαραίνει τους ώμους κύρια της κυβέρνησης. Καλούμε για άλλη μια φορά τους κυβερνώντες να εργαστούν στο χρόνο που απομένει για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν αποφασιστεί.

Όπως σωστά είχαμε εκτιμήσει και προειδοποιήσει, οι πολέμιοι του ΓΕΣΥ, εξυπηρετώντας μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ήδη εργάζονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για να ακυρώσουν αυτή την σημαντική κατάκτηση για τον κυπριακό λαό. Φαίνεται ότι τα μεγάλα συμφέροντα βρίσκουν εκφραστές και σε πολιτικά πρόσωπα και δυνάμεις.

Η δική μας η θέση θα συνεχίσει να είναι απέναντι από τα μεγάλα συμφέροντα και μαζί με το μεγάλο συμφέρον του κυπριακού λαού για ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Σε σχέση με την κάθοδο της κυρίας Λουτ δήλωσε: «Οι συναντήσεις της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων προσφέρουν μια ευκαιρία για επανέναρξη των συνομιλιών και για να δημιουργηθούν ξανά οι προοπτικές απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας.

Η πιθανότητα αυτή δεν εξαρτάται βέβαια μόνο από την δική μας πλευρά. Εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από την στάση της κατοχικής Τουρκίας και την στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Αυτό που έχει όμως σημασία για την δική μας πλευρά είναι να πράξει όσα πρέπει ούτως ώστε να ενισχύσει τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου σε μια σωστή βάση ή αν η άλλη πλευρά υποσκάψει αυτή την προοπτική να αναλάβει και την ευθύνη.

Οι όροι αναφοράς είναι ένα σημαντικό βήμα για την επανέναρξη του διαλόγου αλλά και για την προοπτική λύσης. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από το συμφωνημένο πλαίσιο θα οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα. Πρέπει ταυτόχρονα να παραμείνουμε εντός του προτεινόμενου Πλαισίου Γκουτέρες και των Συγκλίσεων που προσφέρουν μια καλή βάση διαπραγμάτευσης. Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζουμε ότι προνοείται η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Μια τέτοια βάση θα αποτρέψει την Τουρκία να θέσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων απαράδεχτες αξιώσεις.

Η νέα προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων γίνεται ενώ η άγονη παρέλευση του χρόνου εμπεδώνει τα κατοχικά τετελεσμένα. Η Τουρκία εμβαθύνει την κατοχή και την διχοτόμηση ουσιαστικά ανενόχλητη και αυξάνει την προκλητικότητα στην ΑΟΖ μας. Μια σωστή λύση του κυπριακού στην βάση απαραβίαστων αρχών θα επανενώσει και απελευθερώσει την πατρίδα και το λαό μας και θα δημιουργήσει προοπτικές ασφάλειας και ευημερίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα