Το ΑΚΕΛ απέκτησε περιουσία 90χρονης- Επικυρώθηκε από το Ανώτατο η διαθήκη

Ακίνητη περιουσία 90χρονης, απέκτησε το ΑΚΕΛ μετά από διαθήκη, η οποία τελικά επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, παρά την αμφισβήτηση της από συγγενείς της ηλικιωμένης γυναίκας, αναφέρει η εφημερίδα Αλήθεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η εγκυρότητα της διαθήκης της 90χρονης Παναγιώτας διά της οποίας κληροδοτούσε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της (πλην ενός μικρού μέρους) στο ΑΚΕΛ, αποτέλεσε το αντικείμενο

αγωγής, στην οποία προχώρησαν τρεις συγγενείς της, παιδιά αποβιωσάντων αδελφών της.

Η Παναγιώτα απεβίωσε στις 23/2/2006 σε ηλικία 90 χρονών, άτεκνη. Ο σύζυγός της, Κυριάκος, ο οποίος ζούσε κατά τον χρόνο του θανάτου της, απεβίωσε έναν χρόνο αργότερα.  Εκτελεστής της διαθήκης κατονομαζόταν ο εφεσίβλητος Αριστοφάνης Γεωργίου, δικηγόρος, ο οποίος ενάγετο ως εναγόμενος, υπό την ιδιότητα του προσωπικού αντιπροσώπου της Παναγιώτας.  

Σε αυτόν είχε παραχωρηθεί στις 19/1/2007 η διαχείριση της περιουσίας της κατά την επικύρωση από το δικαστήριο της διαθήκης της. Ο κ. Γεωργίου υπήρξε για χρόνια βουλευτής και πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής ελέγχου του ΑΚΕΛ. Τις πιο πάνω θέσεις κατείχε ο κ. Γεωργίου πριν, κατά και μετά τον καταρτισμό της εν λόγω διαθήκης, ενώ κατά τον ίδιο χρόνο ενεργούσε και ως δικηγόρος της Παναγιώτας, έχοντας, υπό την ιδιότητα του αυτή, συντάξει τη διαθήκη.

Ως μάρτυρες της υπογραφής της Παναγιώτας είχαν υπογράψει σε αυτήν ο κ. Θεοφάνης, άλλως Φάνης Χριστοδούλου, Επαρχιακός Γραμματέας Λάρνακας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Μαζί με την κυρία Καζαμία, κατέθεσαν ως μάρτυρες στη δίκη, προς υποστήριξη της εγκυρότητας της επίδικης διαθήκης, όπως επίσης και ο κ. Γεωργίου.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο, άκουσε μαρτυρία και εξέτασε τα εγειρόμενα ζητήματα, αποφασίζοντας ότι οι ενάγοντες ως της συγγενείς της Παναγιώτας με τρίτο βαθμό συγγένεια προς αυτή και εμπίπτοντες στη δεύτερη τάξη διαδοχής, δικαιούνται στο ήμισυ του εκ του νόμου μη διαθέσιμου μέρους της κληρονομίας σε ίσες μερίδες.

Απέρριψε δε, ως μη αποδειχθέντες τους ισχυρισμούς περί ανικανότητας της Παναγιώτας ή επιβολής ψυχικής πίεσης, ώστε να προβεί στη σύνταξη της διαθήκης. Αποφάσισε επίσης ότι το γεγονός ότι υπέγραψε ως μάρτυρας της διαθήκης ο Φάνης Χριστοδούλου, δεν καθιστούσε άκυρη τη διαθήκη».

Διαβάστε επίσης: Μη υποχρεωτικές οι παγκύπριες εξετάσεις – Τέλος στην τρίτη κατανομή

Keywords
Τυχαία Θέματα