Το ECOFIN της Τρίτης θα συζητήσει την οδηγία για φοροδιαφυγή

H κοινοτική οδηγία για την φοροδιαφυγή, οι μη συνεργάσιμες δικαιοδοσίες, η προετοιμασία του G20 και ο προϋπολογισμός του 2018 θα αποτελέσουν την ατζέντα του Συμβουλίου των 28 Υπουργών Οικονομικών (ΕCOFIN) που θα συνέλθει την επόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Το ECOFIN θα κληθεί να καταλήξει σε γενική προσέγγιση για την τροποποίηση της οδηγίας κατά της φοροαποφυγής. Η τροποποίηση αφορά τις ασυμφωνίες

με τρίτες χώρες ως προς τη μεταχείριση υβριδικών μέσων. Στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τον καθορισμό κριτηρίων και διαδικασιών για την κατάρτιση ενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας. Οι σχετικές εργασίες πραγματοποιούνται με βάση τα συμπεράσματα που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 8 Νοεμβρίου 2016.

Αμέσως μετά οι Υπουργοί θα δώσουν εντολή στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (EFC) να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της ΕΕ για τη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G20. Η διάσκεψη θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου 2017 στο Baden-Baden (Γερμανία).

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει, με ειδική πλειοψηφία, σύσταση απαλλαγής όσον αφορά την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2015 καθώς σύμφωνα με τις Συνθήκες της ΕΕ, το Συμβούλιο συντάσσει τις συστάσεις για την απαλλαγή της Κομισιόν. Η απόφασή του βασίζεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Tέλος το ECOFIN θα εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2018. Οι κατευθυντήριες γραμμές αυτές θα χρησιμεύσουν ως έγγραφο αναφοράς για τον προσεχή δημοσιονομικό κύκλο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα