Το Brexit στο επίκεντρο για Τόρις και Εργατικούς

Συνεχίζεται από τα δύο μεγάλα κόμματα στη Βρετανία η αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Συντηρητικοί και Εργατικοί έχασαν σημαντικότατο μερίδιο της δύναμής τους σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν πρώτο κόμμα το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα του Brexit, αλλά παράλληλα έδωσαν αθροιστικά την πρωτιά στα μικρότερα κόμματα που τάσσονται υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος και

της παραμονής στην ΕΕ.

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ τάχθηκε για πρώτη φορά με σαφήνεια υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος. Δηλώνοντας ότι θεωρεί «εξαιρετικά απίθανο» οι Συντηρητικοί να συναινέσουν στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πρόσθεσε: «Άρα, η μόνη μας επιλογή είναι να πάμε πίσω στον λαό σε ένα δημοψήφισμα και νομίζω αυτή είναι η θέση στην οποία βρισκόμαστε τώρα».

Ο ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος είχε θέσει το δημοψήφισμα ως τρίτη επιλογή πολιτικής πίσω από ένα μαλακό Brexit και τις εκλογές, είπε ότι η συμφωνία του Brexit που θα εγκριθεί θα πρέπει να τεθεί ξανά στην κρίση του λαού, «είτε σε εκλογές είτε σε λαϊκή ψήφο».

Από την άλλη πλευρά, αντιδρώντας στις εκτιμήσεις ότι η νίκη του κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ θα πρέπει να στρέψει τους Συντηρητικούς προς την υποστήριξη ενός σκληρού Brexit, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ένας από τους επίδοξους διαδόχους της Τερέζας Μέι, έγραψε σε άρθρο του στην Daily Telegraph ότι η επιδίωξη ενός Brexit χωρίς συμφωνία θα συνιστούσε «πολιτική αυτοκτονία» για τους Τόρις.

Απαντώντας στον αντίπαλό της στην κούρσα διαδοχής, η πρώην υπουργός Εργασίας Έσθερ ΜακΒέι σχολίασε στο Twitter ότι «η πολιτική αυτοκτονία συνίσταται στο να μην έχουμε καθαρή απαλλαγή από την ΕΕ και να μη φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ διαρρέει μέσω συμμάχων του στην κούρσα διαδοχής ότι ως πρωθυπουργός θα έδινε τη δυνατότητα στα 3 εκατομμύρια Ευρωπαίων που ζούσαν στη χώρα πριν από το δημοψήφισμα να αποκτήσουν δωρεάν το βρετανικό διαβατήριο, αίροντας τη χρέωση των 1330 λιρών.

Θα μετέτρεπε, επίσης, στην ουσία, το πρόγραμμα απόκτησης καθεστώτος «εγκατεστημένου κατοίκου» που βρίσκεται σε εξέλιξη από διαδικασία αίτησης για απόκτησης άδειας μόνιμης διαμονής σε διαδικασία απλής εγγραφής στα μητρώα.

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Στέγασης Κιτ Μαλτχάουζ έγινε το δέκατο στέλεχος των Συντηρητικών που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος και της χώρας.

Έχουν προηγηθεί, πέρα από τους κ.κ. Χαντ και Γκόουβ και την κα ΜακΒέι, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο τέως υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ και η τέως ηγέτιδα της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρια Λέντσομ από την πιο σκληροπυρηνική πτέρυγα των Brexiteers και ο υπουργός Εσωτερικών Σάτζιντ Τζάβιντ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ και ο υπουργός διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ από την πιο μετριοπαθή πτέρυγα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα