Το Brexit καθορίζει επιστροφή της Γροιλανδίας στην ΕΕ

Τρεις δεκαετίες μετά την έξοδο της Γροιλανδίας από το σχήμα που σήμερα ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση, ορισμένοι από τους πολιτικούς και ηγετικές μορφές της επιχειρηματικής κοινότητας, λένε ότι η χώρα πρέπει να μελετήσει το ενδεχόμενο επανένταξής της στο μπλοκ λόγω της βραδύτητας, με την οποία διαφοροποιεί την οικονομία της μακριά από την αλιεία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το δημοψήφισμα

της Βρετανίας στις 23 Ιουνίου για παραμονή ή όχι στην Ε.Ε. έχει αναζωπυρώσει τη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Γροιλανδίας, η οποία το 1985 ήταν το μοναδικό κράτος μέλος μέχρι στιγμής, που έφυγε από το μπλοκ μετά από δημοψήφισμα με 53% υπέρ της εξόδου της και 47% κατά.

Η κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών των καυσίμων κρατάει σε αναμονή τις ελπίδες της Γροιλανδίας να προσελκύσει δισ. δολαρίων ξένων επενδύσεων από την Κίνα και άλλα κράτη για να ενισχύσει την οικονομία της με έργα που αφορούν την εξόρυξη χρυσού, σπάνιων μετάλλων, σιδηρομεταλλευμάτων και πετρελαίου.

«Πρέπει τουλάχιστον να μελετήσουμε το ενδεχόμενο επανένταξής μας», ανέφερε ο Βουλευτής των Δημοκρατικών Μάικλ Ρόζινγκ. Με 4 έδρες από τις 31 στη Βουλή το κόμμα είναι ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο κ. Ρόζινγκ είπε ότι η ιδιότητα κράτους μέλους της ΕΕ μπορεί να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις υποδομές στα λιμάνια και τα αεροδρόμια και θα ήταν ένα βήμα προς τη διαφοροποίηση της οικονομίας των 56.000 ανθρώπων, η οποία βασίζεται στην αλιεία.

Η Γροιλανδία είναι μέρος του Βασιλείου της Δανίας, αλλά έχει αυτοδιοίκηση στις εσωτερικές υποθέσεις, αφήνοντας θέματα άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων στην Κοπεγχάγη.

Είναι μια από τις 25 χώρες και περιοχές του εξωτερικού, περιλαμβανομένων των Νήσων Κέιμαν και της Γαλλικής Πολυνησίας, που έχουν εταιρική σχέση με την ΕΕ χωρίς να είναι μέλη της.

Οι Γροιλανδοί διατηρούν το ένα πόδι εντός ΕΕ γιατί είναι, επίσης, όλοι Δανοί υπήκοοι παρά το γεγονός ότι επέλεξαν να εξέλθουν από την τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Η νήσος του Βόρειου Ατλαντικού χρησιμοποιεί την Δανική κορώνα ως νόμισμα και έχει ελεύθερο εμπόριο με την ΕΕ μέσω συνθήκης, η οποία δίνει στη Γροιλανδία τον έλεγχο των αλιευτικών περιοχών που είναι πλούσιες σε γαρίδες και βακαλάους.

Το 90% των εξαγωγών της Γροιλανδίας είναι αλιευτικά προϊόντα.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Κιμ Κίλσεν και πολλοί Γροιλανδοί επιθυμούν ακόμη περισσότερη απόσταση μεταξύ της περιοχής και της ΕΕ, προσπαθώντας να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους από την Δανία, μια διαδικασία, η οποία όπως λέει, θα γίνει κατορθωτή από τις «μελλοντικές γενιές» μετά την ανάπτυξη της οικονομίας σε νέους τομείς όπως η εξόρυξη, η βιομηχανία και ο τουρισμός.

«Η υφιστάμενη κατάσταση είναι καλή», είπε ο κ. Κίλσεν αναφερόμενος στους δεσμούς με την ΕΕ. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ καλό συνεταιρισμό με την ΕΕ σε ό,τι αφορά την παιδεία, την αλιεία και την έρευνα», πρόσθεσε.

Ο Χένρικ Λεθ, πρόεδρος της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας της Γροιλανδίας, της Polar Seafood καθώς και του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Δανίας, ανέφερε ότι η σχεδιαζόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ θα διαγράψει το όποιο προτέρημα έχει η Γροιλανδία με την χωρίς δασμούς πρόσβασή της στην ΕΕ.

«Κάτι που το 1985 άξιζε πολλά σταδιακά θα εξαφανιστεί», είπε. «Πρέπει να διερευνήσουμε κατά πόσο θα ήταν καλό να ενταχθούμε στην ΕΕ», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, REUTERS

Keywords
Τυχαία Θέματα