Τμήμα Μετεωρολογίας: Μάιος με καταιγίδες και σκόνη

Το Τμήμα Μετεωρολογίας, εξέδωσε το αγρομετεωρολογικό δελτίο για τον μήνα που διανύουμε. 

Στο δελτίο παρουσιάζεται η εποχική πρόγνωση του μήνα που σύμφωνα με τα στοιχεία επιφυλάσσει βροχές και καταιγίδες. 

Ο Μάιος, , είναι ο τρίτος μήνας της μεταβατικής περιόδου, από τη ψυχρή και βροχερή περίοδο του έτους, του παραδοσιακού δηλαδή χειμώνα, προς τη θερμή και με ξηρικά χαρακτηριστικά περίοδο του έτους, του παραδοσιακού καλοκαιριού.

Ο Μάιος όπως και ολόκληρη η επόμενη τριμηνία (Μάιος, Ιούνιος και Ιούλιος) χαρακτηρίζεται από

επεισόδια με καταιγιδοφόρο δραστηριότητα τις απογευματινές ώρες στο εσωτερικό και στα ορεινά, λόγω κυρίως θερμικής αστάθειας των παρεδαφίων στρωμάτων της ατμόσφαιρας. Η έλευση βαροκλινικών συστημάτων στην περιοχή της Κύπρου είναι πολύ σπάνια. Κατά το τέλος της περιόδου αυτής καταγράφονται οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.

Γενικά ο Μάιος (όπως και οι προηγούμενοι 2 μήνες) χαρακτηρίζεται σε κλιματικό επίπεδο εκτός των άλλων και από επεισόδια σκόνης τα οποία μερικές φορές είναι έντονα.

Ο Μάιος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι κανονικός, αν και στα δυτικά παράλια είναι πιθανό να είναι κατά 1° με 2°C θερμότερος του κανονικού, καθώς η ευρύτερη περιοχή θα κυμανθεί θερμοκρασιακά από κανονική μέχρι πάνω από την κανονική για το μήνα. Σε σχέση με το αναμενόμενο ύψος βροχής αυτό θα κυμανθεί κάτω του 50% του κανονικού ύψους σε όλη την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα