Τ/κ τύπος:Δυο Τουρκοκύπριοι νηστικοί και άστεγοι σε Λεμεσό

Ποικίλα τα θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων τα οποία απασχολούν κυρίως οι εξελίξεις στο θέμα της παραχώρησης γης σε «κρατικούς αξιωματούχους», ενώ απλή αναφορά γίνεται και στη συνάντηση στην Νέα Υόρκη των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ καθώς και στις δηλώσεις Έιντε σε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. Αναφορές γίνονται στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα, στη περίπτωση δύο Τ/κ νέων αστέγων στην Λεμεσό,

στην εκλογή της Εμέλ Τελ στην ηγεσία της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων αλλά και στην νέα τρομοκρατική επίθεση στο Αφγανιστάν.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ζουν νηστικοί στους δρόμους της Λεμεσού» αναφέρεται στην περίπτωση δύο Τ/κ, αρραβωνιασμένων, οι οποίοι έφυγαν από τα κατεχόμενα για λόγους οικογενειακούς και θέματα που αντιμετώπιζαν με τη δικαιοσύνη και ζουν στην Λεμεσό άστεγοι εδώ και έξι μήνες. Αναφορά γίνεται και στην κατάσταση στην κατεχόμενη Κερύνεια όπου η αύξηση του πληθυσμού προκαλεί προβλήματα στο αποχετευτικό σύστημα με την πόλη να βυθίζεται σε βρώμικα νερά. Γράφει ακόμα ότι με κύριο θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων του το Κυπριακό φτάνει στα κατεχόμενα σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Τo HP στην πρώτη σειρά, το UBP μετά» αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας ερευνών και δημοσκοπήσεων Γκεζιτζί, σύμφωνα με την οποία το κόμμα του Κουντρέτ Οζερσάϊ, το Κόμμα του Λαού αναδεικνύεται το πρώτο κόμμα στα κατεχόμενα με ποσοστό 30,8% ενώ ακολουθεί δεύτερο και καταϊδρωμένο με 23,4% το Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του γιου του Σερντάρ Ντενκτάς, Ραούφ, ο οποίος είπε αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του «υπουργικού» να του παραχωρηθεί γη για ανέγερση «πανεπιστημίου» ότι, τα αιτήματα του προς την «κυβέρνηση» για το θέμα θα τα αποσύρει σημειώνοντας παράλληλα ότι ο σχεδιασμός για το νέο «πανεπιστήμιο» θα συνεχίσει με ή χωρίς την βοήθεια της «κυβέρνησης». Αναφορά γίνεται και στην τρομοκρατική επίθεση στο Αφγανιστάν με περισσότερους από 80 νεκρούς και 300 τραυματίες.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν στηρίζουν την κυβέρνηση» αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας «Γκεζιτζί» σύμφωνα με τα οποία το 60,2% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε την «κυβέρνηση» αποτυχημένη ενώ ποσοστό 40,5% θεωρεί πετυχημένη την πολιτική που ακολουθεί ο Τ/κ ηγέτης. Αναφορά γίνεται και στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ κατά την οποία θα έχει συναντήσεις και με τον ηγέτη των Τ/κ και τον «πρωθυπουργό» με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Γράφει ακόμα ότι έκπληξη αποτελεί η κίνηση του ΓΓ του ΟΗΕ να καλέσει τους δύο ηγέτες στην Νέα Υόρκη, συνάντηση που θα γίνει στις 4 Ιουνίου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Έχει δίκαιο ο Ακιντζί» αναφέρεται στις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. είπε πως ο ίδιος συμφωνεί με τη θέση της τ/κ πλευράς πως όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει στο να τονιστούν ιδιαίτερα κάποια ζητήματα. Αναφορά γίνεται και στα γενέθλια του Ράδιο Χαβαντίς, το οποίο σήμερα γίνεται πέντε χρόνων. Γράφει ακόμα ότι η «υπηρεσία καταπολέμησης ναρκωτικών» εντόπισε σε δασική περιοχή στο κατεχόμενο χωριό Λουτρό, φυτεία κάνναβης με εκατοντάδες φυτά, ενώ έχουν ήδη συλληφθεί και δύο άτομα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Αποσύραμε τα αιτήματα μας» αναφέρεται σε δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς σχετικά με το θέμα της παραχώρησης γης. Ο κ. Ντενκτάς, είπε ότι έχει αποσύρει όλα τα αιτήματα του προς την «κυβέρνηση» που αφορούν στην ανέγερση παράνομου πανεπιστημίου. Αλλού γράφει ότι νέα ελπίδα στο Κυπριακό δημιουργεί η συνάντηση στις 4 Ιουνίου των νέων ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Γράφει ακόμα ότι κατά τη χθεσινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων ΚΤΟΣ, η Εμέλ Τελ εξελέγη η νέα πρόεδρος της συντεχνίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα