Τ/κ Τύπος: Ύποπτοι θάνατοι γυναικών σε «κρατικό» νοσοκομείο

Η μείωση των Τουρκοκύπριων που προτιμούν να περάσουν τις διακοπές τους σε ξενοδοχεία των κατεχομένων, οι εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, η συνέχεια στις προσπάθειες για ανεύρεση των αγνοούμενων Σύριων από το ναυάγιο ανοικτά της Καρπασίας, η έρευνα για έξοδα του «υπουργείου» εμπορίου, αλλά και το διάγγελμα του Μουσταφά Ακιντζί, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Έρευνα για τις απλήρωτες αποδείξεις», γράφει ότι η «επιτροπή ελέγχου» του «πρωθυπουργείου»

άρχισε έρευνα σχετικά με αδικαιολόγητα έξοδα του «υπουργείου» ενέργειας που αφορά σε «υπηρεσιακά» ταξίδια αλλά και σε φιλοξενία ξένων. Αναφέρει, ακόμα, ότι οι φάκελοι υποθέσεων ύποπτων θανάτων έχουν μεταβιβαστεί στην «εισαγγελία» για περαιτέρω διερεύνηση. Οι υποθέσεις αφορούν πέντε γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη θεραπεία τους σε «κρατικό» νοσοκομείο. Προβάλλει, ακόμα, πίνακα με τις αυξήσεις που αποφάσισε η «κυβέρνηση» μετά και την απόφασή της για καταβολή της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Λουλούδια στον μάρτυρα Ετζβέτ», αναφέρεται στην περίπτωση Ελληνοκυπρίων που επισκέφτηκαν και εναπόθεσαν λουλούδια στον τάφο του μάρτυρα (σκοτώθηκε το 1974 κατά την εισβολή) Ετζβέτ Γιουσούφ, ενώ η οικογένεια του Γιουσούφ θα επισκεφτεί τον τάφο του Δημητράκη Θωμά στις 22 Ιουλίου για να τον τιμήσει. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις έρευνες που συνεχίζονται στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Γιαλούσας για τους αγνοούμενους του ναυαγίου. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο σημερινό της πρωτοσέλιδο.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Διαφάνηκε ποιος είναι δεσμευμένος για επίλυση (του Κυπριακού)», προβάλλει το διάγγελμα του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής και γράφει ότι κατά το διάγγελμά του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά και "στην αρνητική στάση της ε/κ πλευράς". Αλλού γράφει ότι οι εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής άρχισαν από χθες και θα συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή με αθλητικές εκδηλώσεις και βραβεύσεις. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο σημερινό της πρωτοσέλιδο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δεν υπάρχει δικαίωμα ζωής», αναφέρεται στην έλλειψη «νομοθεσίας» και μέτρων από το ψευδοκράτος για την προστασία και βοήθεια αλλά και στήριξη μεταναστών, με αφορμή τη βύθιση πλοιαρίου ανοικτά της Καρπασίας, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 Σύριοι μετανάστες. Η εφημερίδα παραθέτει και φωτογραφία από την απόβαση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων το 1974, η οποία είναι από το αρχείο του «γενικού επιτελείου» του κατοχικού στρατού, ενώ φωτογραφικό υλικό παραθέτει και στις εσωτερικές της σελίδες με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Αναφορά γίνεται και στον τραυματισμό 48χρονου «αστυνομικού», ο οποίος τραυματίστηκε εν ώρα καθήκοντος, αφού ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα με «υπηρεσιακό» όχημα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Μειονότητα στα ξενοδοχεία οι Τουρκοκύπριοι», γράφει ότι, σύμφωνα με στοιχεία, μικρός είναι ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που προτιμούν να περάσουν τις διακοπές στους σε ξενοδοχεία στα κατεχόμενα, αφού το 58% των τουριστών είναι Τούρκοι υπήκοοι και 20% από τρίτες χώρες, ενώ μόνο το 19% είναι Τ/κ. Γράφει, ακόμα, ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες των διασωστών από Τουρκία και κατεχόμενα για ανεύρεση των αγνοούμενων από το ναυάγιο ανοικτά της Καρπασίας. Προβάλλει, ακόμα, τις εκδηλώσεις για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα