Τ/κ Τύπος: Οι εξελίξεις των επεισοδίων στην Αφρίκα

Η δήλωση - έκπληξη των ηγετών των τεσσάρων κομμάτων όπως δοθεί εντολή στον ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας για σχηματισμό «κυβέρνησης» ως το πρώτο κόμμα στις «εκλογές», οι εξελίξεις μετά τα επεισόδια και την επίθεση κατά της «Αφρίκα», αλλά και η σύλληψη δύο ατόμων τα οποία κατηγορήθηκαν γραπτώς και αφέθηκαν τελικά ελεύθερα, αλλά και η σημερινή συνάντηση των τεσσάρων κομμάτων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα»

(Αφρική), με τίτλο «Βανδαλισμοί κατά τη σκοπιά της αστυνομίας», η εφημερίδα δημοσιεύει μόνο μια φωτογραφία χωρίς κανένα σχόλιο, στην οποία απεικονίζονται διαδηλωτές από τα προχθεσινά επεισόδια να πετούν αντικείμενα και να κρατούν σημαίες. Γράφει αλλού ότι τα δύο άτομα τα οποία συνέλαβε η «αστυνομία» και τα οποία κρατούσαν μαχαίρια κατά τις διαμαρτυρίες έξω από την εφημερίδα (σ.σ. που χρησιμοποιούνται για το κόψιμο του γύρου), τελικά αφέθηκαν ελεύθερα. Η εφημερίδα προβάλλει ακόμα άρθρο του Τ/κ καθηγητή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στην «Γενί Ντουζέν» στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ποτέ κατά τη διάρκεια δικοινοτικών διαμαχών δεν έγινε επίθεση κατά εφημερίδας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Τα μάτια είναι στραμμένα στο προεδρικό», γράφει ότι τα τέσσερα κόμμα της «αντιπολίτευσης» ΡΤΚ, ΔΚ, ΚΚΔ, ΚΛ, κάλεσαν χθες τον ηγέτη των Τ/κ να δώσει εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, αφού και ο ίδιος είπε σε δηλώσεις του ότι λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης ψήφων από το κόμμα του στις «εκλογές» έχει το δικαίωμα να σχηματίσει «κυβέρνηση». Αναφορά γίνεται και στη χθεσινή συνάντηση του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί με τον «αρχηγό αστυνομίας», κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της έλλειψης αρκετών μέτρων ασφαλείας κατά τις διαδηλώσεις εκτός της «βουλής» και της «Αφρίκα». Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο σημερινό της πρωτοσέλιδο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ας δοκιμάσει ο Οζγκιουργκιούν», αναφέρεται στην απόφαση να δοθεί εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ενώ οι ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων της «αντιπολίτευσης», μετά τη χθεσινή τους συνάντηση, προέβησαν σε δηλώσεις- έκπληξη, καλώντας τον ηγέτη των Τ/κ να δώσει την εντολή στον ηγέτη του ΚΕΕ. Αλλού γράφει ότι, με επίκεντρο την έλλειψη μέτρων ασφαλείας κατά τις διαδηλώσεις, συναντήθηκαν χθες ο Μουσταφά Ακιντζί με τον Σουλεΐμαν Μανάβογλου. Προβάλλει, ακόμα, δηλώσεις νομικών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα μέτρα της «αστυνομίας» ήταν ελλιπή.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Στο δικαστήριο για τα αεροπορικά εισιτήρια», γράφει ότι ο τουριστικός πράκτορας Αλί Πολάτκαν οδήγησε στα «δικαστήρια» τρεις αεροπορικές εταιρείας, κατηγορώντας τις ότι αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων τους, με αποτέλεσμα οι Τ/κ να νοιώθουν «φυλακισμένοι». Αναφορά γίνεται και στην εντολή που δόθηκε στον Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν για να σχηματίσει «κυβέρνηση», ενώ σήμερα αναμένεται να έχει και συνάντηση επί του θέματος με τον ηγέτη των Τ/κ. Γράφει αλλού ότι συνεχίζονται οι ανακρίσεις καθηγητών του «θρησκευτικού λυκείου» Χαλά Σουλτάν, μετά και τις καταγγελίες εναντίον μερικών από τους καθηγητές ότι προβαίνουν σε ακραία μέτρα εκπαίδευσης.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Οργανωμένες δουλειές», διερωτάται πώς είναι δυνατόν τα δύο άτομα που έχουν συλληφθεί σχετικά με τα επεισόδια στη «βουλή» να έχουν αφεθεί ελεύθερα εντός 24 ωρών, ενώ ο «πρόεδρος» της νεολαίας στα κατεχόμενα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Τουρκίας) ευχαρίστησε την «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα για την άμεση επέμβασή της για να αφεθούν τα δύο άτομα ελεύθερα. Γράφει αλλού ότι, συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας αλλά και η έλλειψη μέτρων κατά τις διαδηλώσεις έξω από τη «βουλή» και την «Αφρίκα» είχε χθες ο Μουσταφά Ακιντζί με τον «αρχηγό αστυνομίας». Αναφορά γίνεται και στην περίπτωση νεαρής μητέρας με τα δύο παιδιά, η οποία αποφασίστηκε να απελαθεί στη χώρα της αλλά η ίδια δεν θέλει να φύγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα