Τίτλοι τέλους για την Cyta Hellas με την πώληση των μετοχών

Τίτλοι τέλους έπεσαν στην παρουσία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου στην ελλαδική αγορά, μετά τις τελευταίες υπογραφές ανάμεσα στην Αρχή και την Vodafone για τη θυγατρική εταιρία Cyta Hellas, η οποία είναι η μεγαλύτερη θυγατρική

του κυπριακού ημικρατικού οργανισμού στο εξωτερικό.

Η κίνηση αυτή, επί της ουσίας απαλλάσσει τον ημικρατικό οργανισμό από το βάρος των συσσωρευμένων ζημιών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η θυγατρική του στην Ελλάδα, δίνοντάς του παράλληλα μια χρηματική ανάσα μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Διαβάστε επίσης: Στην Vodafone η Cyta Ελλάδος - Τι αναφέρει η ΑΤΗΚ

Όπως ανακοινώθηκε σχετικώς, η εταιρία Vodafone-Panafon Hellenic Telecommunications S.A. πλειοδότησε της διαδικασίας για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Cyta Hellas, έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των ύψους €120 εκ., σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από πλευράς Cyta, ωστόσο η εταιρία επιφυλάσσεται να προχωρήσει σε λεπτομερή ενημέρωση των επενδυτών και του κοινού εν ευθέτω χρόνω.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρίες οι οποίες διεκδικούσαν το μερίδιο της Cyta στην Ελλάδα, ήταν η Vodafone και η Wind, εταιρίες οι οποίες κατέχουν ήδη μεγάλο μερίδιο της πίτας και θεωρούνται ανταγωνιστικές.

Η διαδικασία άρχισε τον Σεπτέμβριο, όταν η Cyta Hellas έκανε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς διεθνείς εταιρίες, με την τρίτη «δύναμη» να χτυπάει από το Χονγκ Κονγκ και να ακούει στο όνομα PCCW, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να φτάσει μέχρι τέλους.

Με την εξαγορά επίσης, καλύπτεται και το ποσό των περίπου €10 εκ. που χορηγήθηκαν στη θυγατρική ως προπληρωμή υπηρεσιών για τα επόμενα χρόνια, κάτι που αποτέλεσε οικονομική ενίσχυση από πλευράς μητρικής, σε μια προσπάθεια να «κρυφτεί» το πραγματικό μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η εταιρία.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, δεν ακούγονται φωνές για ανάκτηση των ζημιών που δημιουργήθηκαν και συσσωρεύτηκαν από τη σύσταση της εταιρίας, πίσω στο το 2007, τα οποία φτάνουν τα €220 εκ. και τα οποία, όπως φαίνεται, έχουν διαγραφεί από τις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής εταιρίας.

Το χρονικό των ζημιών

Η ιστορία των οικονομικών καταστάσεων της Cyta Hellas είχε αρχίσει να απασχολεί την κοινή γνώμη και τον πολιτικό κόσμο εδώ και μήνες, με την Πρόεδρο του οργανισμού Ρένα Ρουβιθά –Πάνου να αναφέρει τον Φεβρουάριο του 2017 στη Βουλή ότι η επένδυση στην κατά τα άλλα ζημιογόνα εταιρία, άγγιζε τα €200 εκ.

Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, είχε εκτιμήσει δημοσίως ότι οι τρέχουσες εμπορικές υποχρεώσεις της εταιρίας, ύψους €13,4 εκ., που αφορά τρέχουσες εμπορικές υποχρεώσεις προς τον όμιλο Cyta, θα πρέπει να βαρύνουν επιπροσθέτως τις συνολικές υποχρεώσεις της εταιρίας, οι οποίες διαμορφώνονταν στα €212,6 εκ.

Παράλληλα, είχε κάνει έκκληση για λήψη έκτακτων μέτρων, καθώς εξακολουθούσε να χρειάζεται στήριξη από τη μητρική εταιρία στην Κύπρο, κάτι που επιβάρυνε κατά πολύ τις οικονομικές καταστάσεις του ημικρατικού οργανισμού.

Στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας είχε λάβει απόφαση όπως προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής, προκηρύσσοντας τον σχετικό διαγωνισμό, προκειμένου να βρεθεί επενδυτής που θα αναλάμβανε την εταιρία και θα καρπωνόταν το μερίδιό της στην ελλαδική αγορά.

Όπως κατέγραψε σε σχετική έκθεση και ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μετά την έκτακτη στήριξη που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτή την περίπτωση, η Cyta Hellas δεν κατάφερε να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά από τη μητρική της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, συνολικά, η θυγατρική απασχολεί περίπου 700 υπαλλήλους, με τον τζίρο της να αγγίζει τα €90 εκ., ακολουθώντας πτωτική πορεία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις 300.000 συνδρομητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα