Τηρούνται τα ωράρια εργασίας στο δημόσιο;Έρχεται νέο σύστημα

Τηρείται το ωράριο εργασίας στη δημόσια υπηρεσίας, υποβάλλονται σωστά οι άδειες ανάπαυσης ή ασθενείας;

Στην αποτελεσματικότερη και πιο αποδοτική διαχείριση του χρόνου εργασίας και των αδειών στη δημόσια υπηρεσία στοχεύει το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού το οποίο θα προκηρύξει σύντομα διαγωνισμό για την απόκτηση νέου πληροφοριακού συστήματος.

Ειδικότερα, το Τμήμα δημοσιοποίησε προσχέδιο διαγωνισμού για λήψη σχολίων από τους ενδιαφερόμενους φορείς για ένα νέο λογισμικό με εκτιμώμενη αξία €512.000 επιπλέον ΦΠΑ. Εκτιμάται

ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί επίσημα τον ερχόμενο μήνα.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, Κύπρος Κυπριανού είπε ότι το υφιστάμενο σύστημα είναι παλιό (της δεκαετίας του `90) με απαρχαιωμένο και λογισμικό, με πολύ περιορισμένες δυνατότητες.

«Με το νέο σύστημα εκτός του ότι θα είναι στη βάση των windows και πιο φιλικό στο χρήστη, θα μας δώσει και άλλες δυνατότητες, όπως το να έχουμε πολύ πιο γρήγορα και εύκολα στοιχεία για το κατά πόσον τηρείται το ωράριο εργασίας, αλλά ταυτόχρονα και τις άδειες, ασθενείας άδειες ανάπαυσης και για άλλες απουσίες», είπε.

Με το νέο σύστημα οι άδειες θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά και όχι χειρόγραφα, ενώ τόσο η Διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους στοιχεία, όπως το υπόλοιπο των αδειών ασθενείας και ανάπαυσης και τις υπερωρίες.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το νέο σύστημα θα μπορεί να εντοπίζει και ενδεχόμενη κατάχρηση του συστήματος αδειών ασθενείας, αφού με το υφιστάμενο σύστημα και τους περιορισμούς που παρουσιάζει είναι δύσκολο να γίνεται παρακολούθηση αυτών των ζητημάτων.

«Θα υπάρξει μεγάλη οικονομία χρόνου σε πάρα πολλά ζητήματα, κυρίως στα αρχεία και στους ίδιους τους υπαλλήλους σε σύγκριση με το σημερινό χειρόγραφο σύστημα».

Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, η αλλαγή του συστήματος υλοποιείται διότι το σύστημα αυτό θα αποτελέσει τμήμα του ευρύτερου συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP System), το οποίο ξεκίνησε και υλοποιείται κατά φάσεις. Το σύστημα αυτό στο οποίο θα συνδεθεί και το Γενικό Λογιστήριο, θα αφορά όλα τα τα ζητήματα προσωπικού, όπως μισθολόγιο, επιδόματα, και υπερωρίες.

Το Σεπτέμβριο επεκτείνεται το E-Οasis

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε, παράλληλα, στο ΚΥΠΕ πως προχωρεί και η σταδιακή εφαρμογή του συστήματος αυτοματοποίησης γραφείου E-OASIS με στόχο την εξάλειψη της χρήσης χαρτιού στην δημόσια υπηρεσία.

Οι εξοικονομήσεις, σημείωσε, είναι πολύ μεγάλες αν υπολογιστεί ο χρόνος για την εξεύρεση φακέλλων, την καταχώρηση φακέλων, την μετακίνηση και την αποθήκευσή τους, εξήγησε ο κ. Κυπριανού.

Ήδη το σύστημα εφαρμόστηκε σε πολλά Υπουργεία και Τμήματα, όπως την Προεδρία, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών, στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και στο Τμήμα Τελωνείων, ενώ μετά το Σεπτέμβριο η υλοποίησή του θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα Υπουργεία, αφού θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί η εκπαίδευση ομάδων του προσωπικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα