Τήρηση δεσμεύσεων και βλέπουμε…

Μήνυμα Ευρωπαίων εταίρων προς Ελλάδα για τις αξιώσεις τηςΚαθοριστικής σημασίας η νέα συνεδρία του Γιούρογκρουπ στις 16 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις θέσεις και τα αιτήματά τηςΈτοιμοι να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική Κυβέρνηση δηλώνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Τονίζουν ότι είναι ανοικτοί

στον διάλογο, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Αθήνα. Στη συνεδρία του Γιούρογκρουπ, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις οκτώ χθες βράδυ, οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να έχουν λάβει το ισχυρό μήνυμα κατά της λιτότητας που έστειλε ο ελληνικός λαός. Διεφάνη, όμως, ότι οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της σχέσης της χώρας με τις Βρυξέλλες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Μάλιστα, ο Επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι προέχει η χορήγηση παράτασης του ισχύοντος προγράμματος μετά από αίτημα που θα προέλθει από την ελληνική Κυβέρνηση, αλλά στη συνέχεια πρέπει να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την Αθήνα. Ημερομηνία-ορόσημο για την Ελλάδα, πάντως, θεωρείται η 16η Φεβρουαρίου, οπότε θα συνέλθει εκ νέου το Γιούρογκρουπ, στη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις θέσεις και τα αιτήματά της. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι η περικοπή του ελληνικού χρέους δεν εμφανίζεται «στην οθόνη του ραντάρ της Κομισιόν» μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.«Δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να δράσουμε» για το ελληνικό χρέος, υποστήριξε ο Γιούνκερ, λέγοντας ότι ο ίδιος «δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στο Γιούρογκρουπ, και κυρίως στην Ευρωζώνη», που θα ταχθεί υπέρ της μείωσης του χρέους. Πάντως, προτού καλά αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Κυβέρνηση, οι Standard &Poor's έσπευσαν να προειδοποιήσουν τη νέα ελληνική Κυβέρνηση για πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας και μάλιστα πριν από την προγραμματισμένη για τα μέσα Μαρτίου αναθεώρηση, αν τα πράγματα χειροτερέψουν.Ξεκαθαρίζει τη θέση της ΕΚΤΕξάλλου, στην αποσαφήνιση ότι η τελική απόφαση για την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων σε εθνικό επίπεδο λαμβάνεται από τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, τα οποία ενεργούν τηρώντας τους οικείους συνταγματικούς κανόνες, και όχι από την Τρόικα, προχώρησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου. Όπως τόνισε, η ΕΚΤ αξιολογεί, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις συνθήκες οικονομικής πολιτικής που σχετίζονται με την παροχή οικονομικής στήριξης, τις οποίες και επανεξετάζει σε τακτική βάση προκειμένου να παρέχει στοιχεία στο Eurogroup, ώστε αυτό να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη χορήγηση της στήριξης αυτής.

Παράλληλα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ σε συνέντευξή του τόνισε πως η Τράπεζα δεν θα συμμετάσχει σε οιαδήποτε ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας. «Δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ να αποφασίσει εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη από ελάφρυνση του χρέους, αλλά είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ελάφρυνση που θα περιλαμβάνει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατόν για νομικούς λόγους.Σκληρή στάση από Λαγκάρντ, Γερμανία και ΓαλλίαΤην ίδια ώρα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωζώνης και δεν μπορεί να ζητήσει ειδική μεταχείριση για το χρέος της, υπό το φως της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματος αντίθετου με τα μέτρα λιτότητας. Σε γραπτή της δήλωση δε αναφέρει πως «είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα, και προσβλέπουμε να συζητήσουμε με τη νέα Κυβέρνηση», ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε ότι η στασιμότητα του προγράμματος δεν θα επηρεάσει βραχυπρόθεσμα τα οικονομικά της χώρας.Επιπλέον, την αντίθεση της Γερμανίας σε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους» εξέφρασε ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος για τη δημοσιονομική πολιτική του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ. Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως «έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις από την Ελλάδα έναντι της Τρόικας, οι οποίες οφείλουν να τηρηθούν, την επομένη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές στη χώρα. Η Ελλάδα είναι στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και η Ελλάδα θα παραμείνει εντός της Ευρωζώνης», διαβεβαίωσε, παράλληλα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας.Ισπανικοί και αγγλικοί κεραυνοίΕπιπρόσθετα, ο Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας σε δικές του δηλώσεις υπέδειξε πως η κατάσταση στην Ισπανία, τόσο οικονομική όσο και πολιτική, «δεν είναι συγκρίσιμη με εκείνη στην Ελλάδα». Ο ντε Γκίντος τόνισε επίσης πως η Αθήνα θα συνεχίσει να χρειάζεται την οικονομική στήριξη της Ευρωζώνης και πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις, τις οποίες και χαρακτήρισε απαραίτητες για επιστροφή στην ανάκαμψη.

Ο Φινλανδός Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε ότι αντιτίθεται στη διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, αλλά εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συζητήσει τους όρους και μια πιθανή παράταση της περιόδου του δανείου, ενώ ο κεντροδεξιός Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου υπογράμμισε ότι η νέα Κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει «να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες», κατά το παράδειγμα της Λισαβόνας που έχει ήδη «ξεπεράσει» τη δοκιμασία την οποία υφίσταται και η Ελλάδα.

Η εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, εξάλλου, τόνισε πως η νέα Κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις της. Σε αντίθεση με τα ως άνω, ο Αυστριακός πρώην Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Κράισκι εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ελλάδα χρειάζεται μια διαγραφή του χρέους της κατά δύο τρίτα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, εξέφρασε την εκτίμησή του πως ένα θετικό μέλλον για την Ελλάδα μπορεί να υπάρξει μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.Στην Αθήνα ο ΣουλτςΟ Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, θα είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στις 15.00. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σουλτς δεν έρχεται για ζητήματα που αφορούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά τη διαπραγμάτευση της νέας ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Σουλτς θέλει να διαμορφώσει ιδίαν αντίληψη για τις θέσεις της νέας ελληνικής Κυβέρνησης και να τις μεταφέρει στο Βερολίνο. Ήδη, παρατηρούν οι ίδιες πηγές, είναι η δεύτερη κίνηση που γίνεται προς την Αθήνα και τον Αλέξη Τσίπρα, με πρώτη την πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, που προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της 12ης Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση, έστω ανεπίσημη, έχει ήδη αρχίσει.Βουτιά τραπεζών στο Χ.Α., πιέσεις σε πολλά χρηματιστήριαΠάντως, μια ημέρα μετά τις πιο σημαντικές εκλογές της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα και την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το χρηματιστήριο Αθηνών υπέστη ισχυρές πιέσεις από την έναρξη της συνεδρίασης, ειδικότερα ο κλάδος των τραπεζών. Εξάλλου, με το άνοιγμα των διεθνών αγορών και με τα πρώτα σχόλια των αναλυτών ότι με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπουν κινδύνους αναζωπύρωσης και αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη, οι βασικοί δείκτες είχαν καταγράψει εμφανή πτώση. Ωστόσο, ενώ το Χ.Α. δεχόταν πιέσεις, οι λοιπές ευρωπαϊκές αγορές συνέχιζαν τις συναλλαγές τους με άνοδο, ενώ ο γερμανικός Dax γνώρισε χθες νέο ιστορικό υψηλό.

Οι αγορές της Ασίας και της Ευρώπης, πάντως, δεν φάνηκαν χθες να ανησυχούν ιδιαίτερα με τη νέα τάξη πραγμάτων στην Ελλάδα, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να υιοθετούν αμυντική στάση ενόψει σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες και ενώ επανέρχεται η αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη στον απόηχο των ελληνικών εκλογών. Στην Κύπρο ο ΓΔ τιμών υποχώρησε στις 78,77 μονάδες με απώλειες 0,99%.Βουτιά και για ευρώΤο ευρώ, εξάλλου, στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία, σημείωσε νέο χαμηλό στα 1.1098 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Σεπτεμβρίου 2003, με το άκουσμα των πρώτων αποτελεσμάτων των ελληνικών εκλογών. Σταδιακά, ωστόσο, άρχισε να ενισχύεται έναντι του δολαρίου αντιδρώντας στις πιέσεις που το οδήγησαν σε χαμηλά 11 ετών στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να δρομολογήσει το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.Πτώση τιμών πετρελαίουΗ νίκη ΣΥΡΙΖΑ, όμως, επηρέασε και τις τιμές του πετρελαίου αφού υποχώρησαν. Στην αγορά της Ασίας η τιμή του WTI παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 45 σεντς, στα 45,14 δολάρια/βαρέλι, κατά τις πρώτες συναλλαγές. Το Brent της Βόρειας Θάλασσας υποχώρησε κατά 35 σεντ, στα 48,44 δολάρια/βαρέλι.

Keywords
το φως, ελλαδα, νέα, αθηνα, βρυξέλλες, συριζα, εκλογες, χρεος, τροικα, τραπεζες, ΕΚΤ, φως, ΔΝΤ, κουρεμα, μερκελ, γαλλια, υφίσταται, τσιπρας, dax, κυπρος, πετρελαιο, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, λιστα λαγκαρντ, κυπρος εκλογες, ημερομήνια, μια ημερα, βερολινο, γερμανια, ισπανια, ομολογα, οροσημο, προγραμμα, φως, χθες βραδυ, ωρα, αγορα, ασια, βραδυ, βρυξέλλες, γινεται, δηλωση, δηλωσεις, εδαφος, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, ερχεται, ετων, ιδια, υφίσταται, θετικο, ιστορικο, κυβερνηση, κινηση, μπρουνο, νεα ταξη πραγματων, νικη, οθονη, οκτω, παρισι, πεμπτη, πηγη, ρανταρ, συζητησουμε, συνεχεια, σχολια, τιμη, το φως, υλοποιηση, χρηματιστηριο αθηνων, αγορες, dax, ελληνικα, ενωση, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, ξενος, πηγες, τραπεζα, θεσεις
Τυχαία Θέματα