Την Παρασκευή στο Σ.Α ΟΗΕ η έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα δοθεί ανεπίσημα την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει υπό την προεδρία της Σουηδίας για τον καταρτισμό της ατζέντας του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η έκθεση θα καλύπτει αποκλειστικά τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης και δεν θα υπάρχουν μεγάλες αναφορές για τις καλές υπηρεσίες, θέμα για το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί προφορικά από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Έιντε. Η

έκθεση αλλά και η ενημέρωση κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική, ιδιαίτερα ως προς τη χρονική συγκυρία, λίγες μόνο ώρες πριν τις κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό στην Γενεύη.

Βάσει του προκαταρκτικού προγραμματισμού, η συνεδρίαση για την υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει οριστεί για τις 26 Ιανουαρίου και η ενημέρωση από τον κ. Έιντε στις 23 του μηνός.

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα του νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και ξεκινά με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων ειρηνευτών.

Θα ακολουθήσει ομιλία του σε συγκέντρωση του προσωπικού της Γραμματείας, ενώ θα δεχθεί σε χωριστές συνεργασίες τους προέδρους της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Συμβουλίου Κηδεμόνων.

Στο τελικό στάδιο οι διεργασίες για τη Διάσκεψη

Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η προετοιμασία της ε/κ πλευράς, ενόψει της διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.

Σειρά κρίσιμων επαφών αρχίζουν από σήμερα Λευκωσία και Αθήνα. Αύριο και μεθαύριο θα επισκεφθούν την Αθήνα ο Ειδικός Σύμβουλος το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Βρετανίας. Την Παρασκευή, ημέρα των Θεοφανίων, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, θα έχει συνάντηση με τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες στη Νέα Υόρκη. Στο μεταξύ στον αέρα βρίσκεται ακόμη η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Έρντογάν.

Κατ’ ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της Διάσκεψης της Γενεύης, θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η προετοιμασία θα εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου, ημερομηνία αναχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Γενεύη δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη Λευκωσία την πρώτη συνάντηση, μετά την ανάπαυλα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα έχουν σήμερα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών για το Κυπριακό, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί,.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν θέματα, που αφορούν τη διακυβέρνηση και το περιουσιακό και θα γίνει προετοιμασία για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Οι κύριοι Μαυρογιάννης και Ναμί θα ξανασυναντηθούν την Πέμπτη.

Δεύτερη συνάντηση τεχνοκρατών Ελλάδας-Άγκυρας

Σήμερα, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη προπαρασκευαστική συνάντηση Αθήνας – Άγκυρας για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.

Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει νέα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με τον οποίο θα ξανασυναντηθεί το Σάββατο 7 Ιανουαρίου, πριν αναχωρήσουν για τη Γενεύη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και την Πέμπτη το Εθνικό Συμβούλιο.

Σε ερώτηση αν τα πολιτικά κόμματα θα είναι κοινωνοί της στρατηγικής, που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως δεν θα είναι μόνο κοινωνοί, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως μέσα από το διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο θα υπάρξει κατάληξη σε κοινές αποφάσεις, που θα επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τον κοινό στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της Κύπρου.

Η προετοιμασία της ε/κ πλευράς, ενόψει της διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη, διεξάγεται σε τρία επίπεδα εξήγησε

ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το πρώτο επίπεδο αφορά τις πολύ σημαντικές συναντήσεις, που θα γίνουν στη Λευκωσία, μέχρι τη μετάβαση στη Γενεύη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα πως κατά τις συναντήσεις αυτές θα υπάρξει πρόοδος, που θα βοηθήσει να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τις συναντήσεις μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητηθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Είναι πολύ σημαντικό, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ότι θα γίνει, επιτέλους, ανταλλαγή χαρτών, στην ιστορία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ευελπιστούμε, σημείωσε, ότι θα προχωρήσουμε σ’ αυτό το στάδιο.

Η τρίτη και πιο καθοριστική φάση αφορά τη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η οποία θα ξεκινήσει με τη Διάσκεψη για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συνεχή επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση και με όλους τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες, που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως θα γίνουν επαφές και δια ζώσης, αλλά και σε τηλεφωνικό επίπεδο, τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, αλλά και τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Στόχος Λευκωσίας – Αθηνών είναι όσα εμπόδια κι αν υπάρχουν ή παρουσιαστούν στο διαδικαστικό μέρος, η διάσκεψη της Γενεύης να πραγματοποιηθεί. Εκτιμούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ε/κ πλευρά έχει μόνο να κερδίσει, καθώς είτε η διαδικασία θα ναυαγήσει λόγω των θέσεων, που θα προβάλει η Άγκυρα, είτε θα προχωρήσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σίγμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε Κύπρο και Ελλάδα προβάλουν ως θετικά δύο στοιχεία.

Τη σίγουρη συμμετοχή της ΕΕ και το γεγονός πως η Διάσκεψη της Γενεύης αναγνωρίζεται από όλους πως θα είναι ανοικτού τέλους.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσαν στις επαφές, που είχαν με Κύπριους πολιτικούς αρχηγούς, ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο σε πρώτο χρόνο η Διάσκεψη ν’ αφορά τα συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας Εγγυήσεων, παρουσία της Ε.Ε. και σε μια δεύτερη Διάσκεψη να συζητηθούν τα θέματα της ασφάλειας του νέου κράτους, με τη συμβολή όλων των επηρεαζόμενων μερών, που περιλαμβάνουν όχι μόνο τις δύο κοινότητες, αλλά και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε, ενισχύοντας, έτσι, την αποκάλυψη του Σίγμα για διαχωρισμό του θέματος των Εγγυήσεων από αυτό της Ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα