Την καταδίκη της Ρωσίας αναμένεται να ζητήσει ο Ζελένσκι από τη ΓΣ του ΟΗΕ

Στον πόλεμο στην Ουκρανία αναμένεται να εστιάσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, την ίδια ημέρα που θα μιλήσει και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ζητώντας από το σώμα, το οποίο έχει διχαστεί σε σχέση με το θέμα, την καταδίκη της Ρωσίας για την συνεχιζόμενη εισβολής στην Ουκρανία

η οποία άρχισε τον Φεβρουάριο του 2022.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ζελένσκι θα συναντηθεί επίσης με ηγέτες χωρών που διατηρούν διαφορετικές θέσεις, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος προηγουμένως έχει δηλώσει πως την Ουκρανία βαρύνει επίσης μέρος της ευθύνης για τον πόλεμο και έχει ασκήσει κριτική για τα δισεκατομμύρια σε στρατιωτική βοήθεια που έχουν δοθεί στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το Reuters, τον περασμένο μήνα ο κ. Λούλα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ούτε ο Ζελένσκι ούτε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν έτοιμοι για ειρήνη.

Ο Λούλα και ο Ζελένσκι δεν έχουν συναντηθεί ποτέ, αλλά έχουν συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης τον Μάρτιο αφότου η Βραζιλία υπερψήφισε ψήφισμα του ΟΗΕ που καλούσε για την επίτευξη ειρήνης και απαιτούσε από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Δύο πηγές της κυβέρνησης της Βραζιλίας είπαν στο Reuters, υπό το όρο της ανωνυμίας, ότι οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο ξενοδοχείο του Λούλα αφότου ο ηγέτης της Βραζιλίας συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος μέχρι πρόνινος ταξίδευε υπό απόλυτη μυστικότητα, θα συμμετάσχει επίσης την Τετάρτη σε ειδική συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία, στο οποίο η Ρωσία, η οποία είναι μόνιμο κράτος μέλος του τηρεί βέτο αναφορικά με οποιεσδήποτε δεσμευτικές ενέργειες.

Ερωτηθείς για τη συνεδρία κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους σε νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη, όπου νοσηλεύονται Ουκρανοί στρατιώτες, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη ακόμα παρέχουν «χώρο στους Ρώσους τρομοκράτες».

Νωρίτερα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CBS News ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν θα παραστεί στην ΓΣ του ΟΗΕ, είναι ένας «δεύτερος Χίτλερ».

Ο κόσμος πρέπει «να αποφασίσει κατά πόσο θέλουμε να σταματήσουμε τον Πούτιν, ή κατά πόσο θέλουμε να αρχίσουμε ένα παγκόσμιο πόλεμο», είπε ο κ. Ζελένσκι.

Η Ρωσία έχει δεχθεί τεράστια κριτική στη Γενική Συνέλευση για την εισβολή της, αλλά η προσοχή που έχει δοθεί στον πόλεμο είχε επίσης ως αποτέλεσμα να ασκηθεί κριτική από αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες πιστεύουν ότι έχει αποσπάσει το ενδιαφέρον από άλλες επείγουσες προτεραιότητες. 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες φρόντισε να αφιερώσει την αρχή της εβδομάδας στην ανάπτυξη, με τα κράτη μέλη να δεσμεύονται την Δευτέρα να προσπαθήσουν να πετύχουν τους άπιαστους στόχους, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για εξάλειψη της φτώχειας μέχρι το 2030.

Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί επίσης στα Ηνωμένα Έθνη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που αμφότεροι έχουν διατηρήσει σχέσεις με την Ρωσία, καθώς και με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 50 χρόνια της Γερμανίας στον ΟΗΕ, ο κ. Σολτς εξέφρασε ανησυχία για τις «νέες ρήξεις που αρχίζουν να διαφαίνονται στον κόσμο».

«Ο ιμπεριαλισμός δείχνει και πάλι το άσχημο πρόσωπό του», είπε.

Ο Ερντογάν, ο οποίος θα απευθύνει επίσης ομιλία στη ΓΣ του ΟΗΕ την Τρίτη, καταβάλλει προσπάθειες για αποκατάσταση της συμφωνίας για τη σιτηρά, η οποία τερματίστηκε από τη Ρωσία, να αφήνει την Ουκρανία, κύρια πηγή σιτηρών για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, να μεταφέρει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θαλασσας.

Ο Ζελένσκι θα μεταβεί αργότερα στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον κ. Μπάιντεν. 

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Έχουμε δεκαετίες φιλίας με την Ελλάδα – Δεν είμαστε εχθροί

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα