Την ίδια μέρα με Τριμερή η ενημέρωση του ΣΑ για έκθεση καλών υπηρεσιών ΓΓ ΟΗΕ

Στις 25 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο Βερολίνο, θα διεξαχθεί και η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έκθεση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό.

Ερωτηθείσα χθες η Βρετανίδα προεδρεύουσα του Σ.Α., Κάρεν Πίρς, αν είναι σύμπτωση το ότι η ενημέρωση του Συμβουλίου για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα, θα γίνει την ίδια μέρα με την συνάντηση των δύο ηγετών με

τον Αντόνιο Γκουτέρες, απάντησε καταφατικά.

Η έκθεση του ΓΓ, που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, θα συνοδεύεται και από τα σημειώματα, που απέστειλαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στα οποία ενημερώνουν για τις ενέργειες, που έχουν αναλάβει για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Ως γνωστόν, η έκθεση του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να υποβληθεί προς το Σ.Α. μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και σύμφωνα με πηγή της Γραμματείας, και οι δύο ηγέτες έχουν επιδώσει τα σχετικά σημειώματα που τους ζητήθηκαν από το Σ.Α. και θα συμπεριληφθούν σ’ αυτή.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην παράγραφο 15 του διατακτικού του ψηφίσματος 2483 (του περασμένου Ιουλίου), το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητούσε από τον Γενικό Γραμματέα "να υποβάλει, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2019, έκθεση σχετικά με τις καλές του υπηρεσίες, ιδίως όσον αφορά την πρόοδο προς την επίτευξη συναινετικού σημείου αφετηρίας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες προς τα αποτελέσματα που οδηγούν σε διευθέτηση" και ενθάρρυνε "τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να παρέχουν γραπτές ενημερώσεις στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα σχετικά με τις ενέργειες που έχουν αναλάβει για τη στήριξη των σχετικών τμημάτων του παρόντος ψηφίσματος με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης και ζητεί περαιτέρω από τον Γενικό Γραμματέα να συμπεριλάβει τα περιεχόμενα αυτών των ενημερώσεων στην έκθεση Καλών Υπηρεσιών".

Την ελπίδα ότι κατά την τριμερή συνάντηση θα επικρατήσει η λογική από πλευράς των Τ/κ εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας ενώπιον Κυπρίων, που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα.

Αναμένει, είπε, την πενταμερή τον Δεκέμβριο, με την συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων, για να συζητηθούν τα ζητήματα της διεθνούς πτυχής. 

Την ύπαρξη χωριστής κυριαρχίας στην κατεχόμενη Κύπρο επιχειρεί να περάσει εκ νέου το κατοχικό καθεστώς, μέσω επιστολής, που απέστειλε δια του Μονίμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, στα Ηνωμένα Έθνη, σε απάντηση επιστολής διαμαρτυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον ΟΗΕ, με την οποία καταγγέλλονται οι τουρκικές παραβιάσεις στον κυπριακό εναέριο χώρο.

Το κατοχικό καθεστώς αναφέρεται σε «κυρίαρχο εναέριο χώρο» τονίζοντας ότι μόνο αρμόδιο Σώμα για τον έλεγχό του είναι οι «Αρχές πολιτικής αεροπορίας της ΤΔΒΚ».

Η επιστολή, η οποία κινείται στη λογική των δύο κρατών και της συνομοσπονδίας και ουσιαστικά καταδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, αναμένεται να απαντηθεί από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας τις προσεχείς μέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα