Τιμήθηκαν φιλοκύπριοι Βρετανοί πρώην βουλευτές

Στην παρουσία του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης εκδήλωση κατά την οποία τιμήθηκαν πρώην βουλευτές του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος που συνέβαλαν στην προώθηση των δικαίων της Κύπρου.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος βρετανικού κόμματος. Ήταν η πρώτη εκδήλωση οργάνωσης της κυπριακής κοινότητας στα γραφεία του

Συντηρητικού Κόμματος εδώ και δύο δεκαετίες.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση στον ίδιο χώρο του κ. Νεοφύτου με τον Πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Μπράντον Λιούις.

Οι Βρετανοί πρώην βουλευτές που τιμήθηκαν για την υποστήριξή τους στην Κύπρο, τη συμβολή τους στις σχέσεις των δύο χωρών και την προσφορά τους στην κάλυψη αναγκών της παροικίας ήταν οι Ντέιβιντ Μπάροους, Ίαν Τουίν και Νάιτζελ Γουότερσον.

Τιμήθηκαν επίσης εν τη απουσία τους οι Μάικλ Πορτίλο, Νικ Ντε Μπουά, Άντονι Κουμπς, Τζον Μάρσαλ και Μπάιρον Ντέιβις.

Ο Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου Τζέισον Χαραλάμπους είπε ότι η εκδήλωση ήταν έκφραση ευγνωμοσύνης προς τους φίλους της Κύπρου πρώην βουλευτές. Σημείωσε δε ότι οι φιλοκύπριοι βουλευτές χρειάζονται την έμπρακτη υποστήριξη και αναγνώριση της παροικίας, μέσα από τη συνδρομή των μελών αυτής στις προεκλογικές εκστρατείες των φίλων πολιτικών.

Υπό το «βλέμμα» του ιστορικού ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος Γουίνστον Τσώρτσιλ, πίνακας του οποίου κοσμεί τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε το Συντηρητικό Κόμμα για τη «διαχρονική και συνεπή» στήριξή του προς την Κύπρο και προς την κυπριακή παροικία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Νεοφύτου είπε επίσης ότι η Κύπρος είναι «πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή με μακρά ιστορία αστάθειας», μία χώρα με δυτικό προσανατολισμό, μία δημοκρατία που σέβεται το κράτος δικαίου.

«Πέρα από αυτά, η Κύπρος αντιλαμβάνεται όλο και πιο πολύ τον εαυτό της ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Εγγύς και Μέσης Ανατολής και το έχουμε καταστήσει αυτό κεντρική άποψη της εξωτερικής μας πολιτικής», συμπλήρωσε ο κ. Νεοφύτου.

Αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και την προοπτική λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι και στα δυο θέματα προκύπτουν εντάσεις με την Τουρκία.

Ευχαρίστησε τη βρετανική κυβέρνηση για τη «σαφή» θέση της υπέρ της αναγνώρισης του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της, τονίζοντας ότι η αξιοποίησή τους θα γίνει προ όφελος όλων των Κυπρίων.

Είπε, τέλος, ότι θα συνεχιστεί η διμερής συνεργασία παρά το Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα