Τηλεφωνική συνομιλία Καλίν – Σάλιβαν για σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και Ουκρανικό

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, κι ο υπεύθυνος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας Καλίν-Σάλιβαν, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και κυρίως πολιτικά, οικονομικά και αμυντικά ζητήματα. Συζητήθηκε επίσης η κρίση της Ουκρανίας, η διαδικασία εξομάλυνσης με την Αρμενία και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει ένας «Κοινός Στρατηγικός Μηχανισμός» για θέματα στα οποία συμφωνούν Τουρκία και ΗΠΑ, ούτως

ώστε να εξασφαλιστεί ένας ρεαλιστικός και βιώσιμος διάλογος μεταξύ των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες επίλυσης της ουκρανικής κρίσης μέσω διαλόγου και συνεργασίας. Αναφέρθηκε ότι η Τουρκία, ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη για να ξεπεραστεί η κρίση. Τονίστηκε επίσης ότι η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στο Κίεβο στις 3 Φεβρουαρίου θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος μέσω της διπλωματίας.

Κατά τη συνάντηση, αναφέρθηκε ότι η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας και η εδραίωση της διαρκούς ειρήνης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας είναι σημαντικές για τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα