Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Μουν και Τσαβούσογλου

Την προσδοκία ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΓΓ, ο κ. Μπαν εξέφρασε συμπάθεια και αλληλεγγύη προς την τουρκική κυβέρνηση και τους συγγενείς των θυμάτων στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ζήτησε ενημέρωση για τις έρευνες και τα μέτρα που λαμβάνονται για τον καταλογισμό ευθυνών στους

υπαίτιους.

"Ενώ αναγνωρίζει τις εξαιρετικές καταστάσεις που επικράτησαν στη χώρα μετά το πραξικόπημα, ο ΓΓ εξέφρασε την προσδοκία πως η Τουρκία θα τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τηρώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις παγκόσμιες αρχές, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών έκφρασης, μετακίνησης, ειρηνικής συνάθροισης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και του δικηγορικού επαγγέλματος, του δικαιώματος για δίκαιη δίκη και την αυστηρή προσήλωση στις δικαστικές διαδικασίες", αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου.

Τονίζει πως ο ΓΓ εξέφρασε ανησυχία για την έκταση του πρόσφατου κυβερνητικού διατάγματος για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που περιλαμβάνει έναν αριθμό μέτρων που περιορίζουν την πλήρη άσκηση των ατομικών δικαιωμάτων. Κι ενώ καλωσορίζει την ανακοίνωση για αποφυλάκιση 1.200 κρατούμενων στρατιωτικών, αναφέρθηκε σε ανησυχητικές εκθέσεις κακομεταχείρισης και κακοποίησης ορισμένων εξ αυτών που βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση, καθώς και τις συνθήκες κράτησής τους και σημείωσε τη βαθιά του ανησυχία για την έκταση των συνεχιζόμενων ευρέων συλλήψεων, κρατήσεων και διαθεσιμοτήτων, οι οποίες καλύπτουν πολλά στρώματα της τουρκικής κοινωνίας και κυβερνητικά ιδρύματα".

Ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών την ανάγκη να παρουσιαστούν σύντομα αξιόπιστες αποδείξεις για τα άτομα αυτά στο δικαστικό σύστημα, ώστε να αποφασίσουν για τις υποθέσεις τους τα δικαστήρια.

Τέλος ο ΓΓ δήλωσε εγκαρδιωμένος από την υποστήριξη προς τη δημοκρατία από κυβέρνηση και αντιπολίτευση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και ο λαός θα μετασχηματίσουν αυτή τη στιγμή αβεβαιότητας σε στιγμή ενότητας και διατήρησης της τουρκικής δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα