Τη θέσπιση ειδικού νόμου για τον εκφοβισμό προωθεί η Επιτροπή Νομικών

Ξεκίνησε την Τετάρτη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής η συζήτηση γύρω από το θέμα της ποινικοποίησης του εκφοβισμού (bullying), με στόχο την θέσπιση ειδικού νόμου σε σχέση με το αδίκημα του εκφοβισμού, ο οποίος συνίσταται στη σωματική ή και ψυχολογική κακοποίηση και προσβολή της αξιοπρέπειας ατόμων.

Η σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκε στο «νομοθετικό κενό» που υπάρχει, με τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής να θεωρούν επιτακτική ανάγκη την ποινικοποίηση του φαινομένου.

Ενώπιον των μελών της Επιτροπής Νομικών τέθηκαν δύο προτάσεις νόμου, με την πρώτη να αφορά στην πρόταση νόμου της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, σχετικά με τη θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος του σχολικού εκφοβισμού.

Η δεύτερη πρόταση ανήκει στο βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη, και αφορά στην ποινικοποίηση του εκφοβισμού, ο οποίος συνίσταται από σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση και προσβολή της αξιοπρέπειας ασθενέστερων ατόμων.

Με τη θέσπιση του ειδικού νόμου θα ομαδοποιηθούν οι δύο προτάσεις, που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, ενώ θα ληφθούν υπόψη κατά τη θέσπισή του οι ψηφισθείσες νομοθεσίες που ήδη υπάρχουν και αφορούν στο νόμο περί πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας και στη νέα νομοθεσία περί Παιδιών, που αφορά σε μια δικαιοσύνη φιλικά προσκείμενη στα παιδιά.    

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ακούστηκαν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων, ενώ έχουν τονιστεί συγκεκριμένες νομικές πτυχές, οι οποίες αναμένεται να προβληματίσουν στη συνέχεια των συζητήσεων.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι στις εισηγήσεις θα συμπεριληφθεί και ο διαδικτυακός εκφοβισμός, ο οποίος σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που ακούστηκαν κατά συζήτηση, με την Γραμματέα του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ, Δέσποινα Ησαΐα, να αναφέρει ότι «ο εκφοβισμός συνήθως γίνεται από προϊστάμενους σε εργαζόμενους».

Σύμφωνα με την Δέσποινα Ησαΐα, την προσεχή Παρασκευή θα παρουσιαστεί μεγάλη έρευνα στο οίκημα της ΣΕΚ, η οποία καταδεικνύει ότι «ένας στους δυο εργαζόμενους είναι θύμα εργασιακού εκφοβισμού», ενώ «εφτά στους δέκα εργαζόμενους πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας».

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η οποία παρακολούθησε τη συνεδρία, ανέφερε πως «υπάρχει νομοθετικό κενό» για τον εκφοβισμό, για να τονίσει πως είναι αναγκαία η ποινικοποίησή του, αφού δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά να ληφθούν αναμορφωτικά και κατασταλτικά μέτρα.

Η κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι σκοπός δεν είναι δίωξη των θυτών, αλλά η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, για αποτροπή του φαινομένου.

Εξήγησε ότι με τη συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στη θέσπιση ειδικού νόμου, με σκοπό να ομαδοποιηθούν οι δυο εισηγήσεις, που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Νομικών.

Η Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «ανησυχητικό φαινόμενο με ανυπολόγιστες συνέπειες και αυξητικές διαστάσεις», διαμηνύοντας ότι η Βουλή θα αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις και στην Κύπρο για το θέμα του εκφοβισμού, διαμηνύοντας πως ο εκφοβισμός πρέπει να έχει κατασταλτικές διατάξεις και στην Κύπρο.

Τόνισε ότι με τη θέσπιση του ειδικού νόμου δεν ζητούν να φυλακιστεί οποιοσδήποτε, ωστόσο, την ίδια ώρα ζητούν όπως περιοριστεί «αυτό το νοσηρό φαινόμενο» από την κυπριακή κοινωνία.

Εξ αφορμής, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο πόρισμα για το θάνατο του 26χρονου Θανάση Νικολάου, πριν από 17 χρόνια, κάνοντας λόγο για «τραγική έλλειψη δικαίου στην Κύπρο».

Είπε πως η μητέρα του Θανάση ζητούσε επίμονα δικαίωση και δικαιοσύνη, εκφράζοντας την ευχή «αυτή η δικαιοσύνη να αποδοθεί πολύ σύντομα».

Ζήτησε μια «μεγάλη συγγνώμη», γιατί όπως είπε «ως κράτος παραλείψαμε να συμπεριφερθούμε πιο υπεύθυνα, πιο άμεσα και πιο κατασταλτικά».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Πασιουρτίδης, είπε πως μέσα από τη σημερινή συζήτηση προκύπτουν τρία παραδεκτά γεγονότα, τα οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας.

Ανέφερε πως το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι το φαινόμενο του εκφοβισμού είναι υπαρκτό και λαμβάνει αυξανόμενες και ανησυχητικές διαστάσεις, το δεύτερο είναι ότι τα προληπτικά μέτρα και νομοθεσίες που υπάρχουν σήμερα δεν δούλεψαν αποτελεσματικά για να μην αναγκαστούν να οδηγηθούν στην καταστολή, που είναι η ποινικοποίηση του φαινομένου και το τρίτο είναι η ανάγκη θεσμοθέτησης του αδικήματος του bullying σε όλα τα φάσματα της ζωής του τόπου.

Σύμφωνα με τον Αντρέα Πασιουρτίδη «υπάρχουν νομικές ανησυχίες», ωστόσο, τόνισε πως δεν θα προχωρήσουν αβίαστα στη θέσπιση ενός αδικήματός, δημιουργώντας περισσότερα αδικήματα από αυτά που θέλουν να λύσουν.

Συμπλήρωσε πως θα καθίσουν στο τραπέζι με τους τεχνοκράτες, ώστε να βρουν τους καλύτερους δυνατούς τρόπους και το τελικό κείμενο που θα συζητηθεί, να είναι τέτοιο, που να προλαμβάνει το φαινόμενο του εκφοβισμού.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκκος Λεωνίδου, είπε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στις προτάσεις για τον εκφοβισμό, για να σημειώσει πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ποινικά ζητήματα, που μπορεί να επηρεάσουν τις ζωές, κυρίως παιδιών».

Είπε ακόμα πως η νομοθεσία πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και να αντιμετωπίζει το φαινόμενο του εκφοβισμού.

Η Γραμματέας του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ, Δέσποινα Ησαΐα, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι είναι πλέον γεγονός ότι «υπάρχουν ανάμεσα μας θύτες, οι οποίοι βρίσκονται στους χώρους εργασίας τους και σφυρούν αδιάφορα και υπάρχουν και θύματα, τα οποία είτε έχουν απολυθεί, είτε έχουν εξαναγκαστεί σε απόλυση, γιατί ακριβώς υπάρχουν αδυναμίες στους θεσμούς να αντιμετωπίσουν καταγγελίες».

Σημείωσε πως «η ΣΕΚ το έχει πει εδώ και τρία χρόνια ότι ο νόμος περί ίσης μεταχείρισης αντρών και γυναικών στην απασχόληση και την επαγγελματική απασχόληση, στον οποίο εμπίπτει το θέμα του εργασιακού εκφοβισμού, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καταγγελίες για εργασιακό εκφοβισμό, γιατί ακριβώς θα πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι λόγω φύλου». 

«Για εμάς είναι ουσιαστικό μέσα σε μια εύνομη πολιτεία να έρθει η πολιτεία και το κράτος αρωγός και να ενισχύσει τις υφιστάμενες νομοθεσίες -και όχι να δημιουργήσει νέες- προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση στον κόσμο», είπε. 

Τόνισε πως «αν είναι να έρθει μια νέα πρόταση νομοθεσίας, η οποία να προκαλεί σύγχυση η ΣΕΚ θα τοποθετηθεί αρνητικά».

Ανησυχίες μελών Επιτροπής Παιδείας για τον σχολικό εκφοβισμό

Ανησυχίες για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, το γνωστό «μπούλινγκ»,  και της σχολικής βίας εξέφρασαν βουλευτές μέλη της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, η οποία συζήτησε σήμερα το θέμα, ενώ αναφορές έγιναν, επίσης, στη δικαστική απόφαση για την εργοδότηση εκπαιδευτικών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Χρύσανθος Σαββίδης δήλωσε μετά από τη συνεδρία, ότι το φαινόμενο της βίας στα σχολεία είναι πραγματικά τρομακτικό. Πρόσθεσε ότι έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, και η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα. Δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, είπε, η νομοθεσία που ψηφίστηκε από το 2020 για αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς πρέπει να περάσει πρώτα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας δήλωσε από πλευράς του ότι τα τελευταία περιστατικά βίας και παραβατικότητας στα σχολεία προκαλούν έντονη ανησυχία. Δυστυχώς, πρόσθεσε, έχουμε μιμητισμό αυτών των γεγονότων και θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας, μαζί με τη Βουλή, να επεξεργαστούν τρόπους ώστε το θέμα να τύχει μιας αποτελεσματικής διαχείρισης.

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να προσληφθούν παιδονόμοι για αποφυγή τέτοιων περιστατικών, ανέφερε ότι ο θεσμός του παιδονόμου ή επιτηρητή ασφάλειας λειτουργεί σε κάποια σχολεία και θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα στη ρίζα του, πρόσθεσε, και να βρούμε τους κατάλληλους μηχανισμούς.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης στις δικές του δηλώσεις ανέφερε για τη βία στα σχολεία ότι υπάρχει νομοθεσία από το 2020, που προέβλεπε τον διορισμό Εθνικής Επιτροπής για την παρακολούθηση και την πρόληψη στη βάση μιας εθνικής στρατηγικής για τη βία στα σχολεία, η οποία δεν έχει ακόμα συσταθεί.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, δήλωσε ότι με βάση προσωπικές καταγγελίες που λαμβάνει και με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δυστυχώς, ξεκίνησε άλλη μια σχολική χρονιά, χωρίς το Υπουργείο να επιληφθεί τη στήριξη των σχολικών μονάδων για αντιμετώπιση των φαινομένων μπούλινγκ, σχολικού εκφοβισμού και σχολικής βίας. Η ουσία, πρόσθεσε, ο κ. Αποστόλου είναι να προλαμβάνουμε τα γεγονότα και όχι να κάνουμε νεκροψία μετά.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, είπε ο κ. Αποστόλου, ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του περί πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας νόμο, έχει κάνει την παραδοχή ότι η νομοθεσία δεν έχει εφαρμοστεί και οι σχετικοί κανονισμοί δεν έχουν διαμορφωθεί.

Εκ μέρους της ΔΗΠΑ, ο Βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης, δήλωσε ότι αυτά που βλέπουμε καθημερινώς είναι τα πολύ ελάχιστα και ότι υπάρχουν εκατοντάδες περιστατικά, τα οποία δεν βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Το Υπουργείο Παιδείας, πρόσθεσε, θα πρέπει  να δράσει άμεσα με τη δημιουργία της Εθνικής Επιτροπής για την πρόληψη της βίας.

Προβλήματα με έναρξη σχολικής χρονιάς και απόφαση για εκπαιδευτικούς

--------

Ο κ. Σαββίδης στις δηλώσεις ανέφερε, εξάλλου, ότι δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες επιλογής για φοίτηση σε λύκειο ή τεχνική σχολή. Συγκεκριμένα, είπε, ότι στην Πάφο πέρα των 100 παιδιών έχουν εκδιωχθεί από την τεχνική σχολή και έχουν πάει στα λύκεια, γιατί δεν υπάρχουν θέσεις. Παράλληλα, σχολίασε το θέμα του υπερπληθυσμού στα σχολεία. «Δεν υπάρχει κατάλληλος σχεδιασμός και προγραμματισμός. Χρειαζόμαστε νέα δημοτικά, γυμνάσια και τεχνικές σχολές», είπε.

Ο κ. Κάρουλλας ανέφερε ότι διαπιστώνεται η ετοιμότητα του Υπουργείου Παιδείας να διαχειριστεί τα όποια ζητήματα αναφύονται στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και της εκπαιδευτικής πολιτικής. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι, από τις αρχές του 2023 θα γίνει εισαγωγή του εξαερισμού στα σχολεία και έχει ήδη τροχοδρομηθεί η πρόσληψη 31 νέων εκπαιδευτικών ψυχολόγων.

Ο Χ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε ως «ιστορική» την χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου επίλυσης εργατικών διαφορών, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Το δικαστήριο έχει αποφασίσει ότι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εργοδοτούνταν με την παράνομη μορφή της αγοράς υπηρεσιών στα μουσικά και αθλητικά λύκεια, όχι μόνο δικαιώνονται ως προς το ότι η αγορά υπηρεσιών ήταν παράνομη, αλλά καθίστανται με απόφαση του δικαστηρίου, εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου» είπε. Επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του δικαστηρίου, να σταματήσει την προκλητική παρανομία και να πάρει εκείνα τα μέτρα για να δικαιώσει 5000 περίπου ανθρώπους.

Ο κ. Τρυφωνίδης, επίσης, σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με αγορά υπηρεσιών, λέγοντας ότι είναι ένας σημαντικός σταθμός. Ο κ. Τρυφωνίδης, πρόσθεσε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ανέγερση τεχνικών σχολών σε όλες τις επαρχίες, ενώ χαιρέτισε την έναρξη της λειτουργίας της αγροτικής τεχνικής σχολής στη Σολιά.

Διαβάστε επίσης: Νέο περιστατικό ξυλοδαρμού σε σχολείο: Σύροι επιτέθηκαν σε Ελληνοκύπριο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιτροπή Νομικών,epitropi nomikon