Τη θέση αρχών της Ιαπωνίας στο Κυπριακό επαναβεβαίωσε ο Πρέσβης της χώρας

Για την πάγια προσήλωση της Ιαπωνίας στο διεθνές δίκαιο και τη στάση αρχών της χώρας υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοούν τα περί Κύπρου Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών επαναβεβαίωσε τη Δευτέρα την Πρόεδρο της Βουλής ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Κύπρο Yoshio Yamawaki διαβεβαιώνοντας παράλληλα

ότι η χώρα του θα συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή της προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, η Πρόεδρος του Σώματος δέχθηκε τον νέο Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Κύπρο επ’ ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

Κατά τη συνάντηση, όπως αναφέρεται, σημειώθηκε η συμβολή της εγκαθίδρυσης πρεσβειών ένθεν και ένθεν στην περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Υπογραμμίστηκε, στο πλαίσιο αυτό, η κοινή βούληση για ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ενέργεια, η επιστήμη, η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών, μέσω ενισχυμένων ανταλλαγών.

Σύμφωνα πάντα με το ανακοινωθέν, ο κ. Yamawaki εξέφρασε ευχαριστίες για την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής στην Ιαπωνία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να παραστεί, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην επίσημη τελετή εις μνήμην του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας Shinzo Abe.

Η Αννίτα Δημητρίου σημείωσε ότι οι εποικοδομητικές συναντήσεις, που είχε με την ευκαιρία αυτή, με τον Ιάπωνα ομόλογό της και μέλη της Ομάδας Φιλίας με την Κύπρο στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Δίετας της Ιαπωνίας (Βουλή), έδωσαν νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων.  

H Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ακόμη ειλικρινή εκτίμηση για τη θέση αρχών και τη στήριξη της Ιαπωνίας όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα και υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, προς εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ζήτησε πράλληλα τη στήριξη της Ιαπωνίας και της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου η Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τερματίσει τις κλιμακούμενες προκλήσεις και έκνομες ενέργειές της, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η Κύπρος στάθηκε εξ αρχής στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της, στη βάση των ίδιων αρχών που κατάφωρα παραβιάζονται στην Κύπρο από την Τουρκία εδώ και σαράντα εννιά χρόνια  και εξέφρασε την ελπίδα για άμεση λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. 

Τέλος, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ετοιμότητα της ίδιας και της Βουλής των Αντιπροσώπων να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο το έργο του Ιάπωνα Πρέσβη και να συμβάλει σε πρωτοβουλίες και δράσεις, που θα σκοπούν στην περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Ιαπωνίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα