Τι θα ισχύει με το 19% ΦΠΑ στην αγορά οικοπέδων

Διόρθωση στρεβλώσεων αναμένει η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών στην νομοθεσία για επιβολή 19% στα οικόπεδα, αναφορικά με την αγορά γης για ανέγερση κατοικίας.

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι

- Ζευγάρι που αγοράζει πρώτη κατοικία, μέχρι 200 τετραγωνικά από επιχειρηματία ανάπτυξης γης καταβάλλει 5% ΦΠΑ.
- Ζευγάρι που αγοράζει οικόπεδο για ανέγερση κατοικίας καταβάλλει 19% ΦΠΑ και 5% ΦΠΑ στην ανέγερση της

οικίας.

Το προσχέδιο νομοσχεδίου που αναμένεται να τεθεί ενώπιον της επιτροπής προνοεί

- Επιστροφή υπό μορφή χορηγίας του 14% ΦΠΑ που επιβλήθηκε στην αξία της αγοράς γης, ώστε ο δικαιούχους να καταβάλλει συντελεστή 5% και 5% στην ανέγερση της οικίας.
- Θα εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που αίτηση δεν θα υπερβαίνει τα 5 χρόνια από την ημερομηνία αγοράς της γης και εφόσον έχει υποβληθεί σχετική αίτηση για την επιβολή του μειωμένου συντελεστή 5% για την ανέγερση κατοικίας επί αυτής.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εξομάλυνση της διάκρισης ανάμεσα στις δυο ομάδες.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που το πρόσωπο παύει να είναι δικαιούχο, θα οφείλει να επιστρέψει το ποσό της χορηγίας που αναλογεί στο ποσοστό της χρονικής περιόδου που δεν έχει χρησιμοποιήσει την κατοικία την οποία ανήγειρε επί του οικοπέδου για σκοπούς ιδιοκατοίκησης.

Την μεθεπόμενη Παρασκευή οδηγείται στην Ολομέλεια πρόταση νόμου, η οποία προνοεί την κατάργηση μεταβιβαστικών τελών, κάτι που ισχύει σήμερα, για όσους προχωρήσουν στην αγορά υποστατικού υπό την μορφή Leasing.

Πρόταση νόμου, που εξέτασε η επιτροπή προνοεί την καταβολή 19% ΦΠΑ σε όσους αγοράζουν γη υπό τη μορφή Leasing.

Keywords
Τυχαία Θέματα