Τι στοχεύει η Τουρκία με την επικείμενη εισβολή στη Συρία (vid)

Για την πολεμική επιχείρηση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στα βόρεια της Συρίας και σε μία περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG) που εξήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, Χρίστος Ιακώβου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ήταν μια αναμενόμενη εξαγγελία γιατί τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να μαζεύει στρατεύματα στα βορειοανατολικά σύνορα με τη Συρία, όπου υπάρχει συμπαγής κουρδική μειονότητα. Συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για μια πράξη που εντάσσεται σε γεωπολιτικό πλαίσιο,

δηλαδή συγκεκριμένος γεωγραφικός χώρος επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές. Πρέπει να δούμε τη γενική εικόνα προτού καταλήξουμε στην ειδική που δεν αφορά στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει ολοκληρώσει το βασικό του στάδιο, το οποίο ήταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και βρίσκεται τώρα σε ένα μεταβατικό στάδιο με τρία βασικά κεφάλαια».

Το πρώτο, σύμφωνα με τον ειδικό, αφορά στο μέλλον του καθεστώτος Άσαντ και το μέλλον του πολιτειακών ρυθμίσεων που θα προκύψουν μέσα από μια διεθνή διαπραγμάτευση. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση κεντρικό ρόλο παίζει η Ρωσία, μετά τη στρατιωτική ανάμιξη που οδήγησε στη στήριξη και επιβίωση του καθεστώτος Άσαντ.

Το δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο αφορά έμμεσα στο Ισραήλ, έχει να κάνει με τη «σιωπηρή» συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας , η οποία επέτρεψε για αρκετό καιρό στον αμερικανικό στρατό να επιφέρει καίρια κτυπήματα στα παρακλάδια της Αλ Κάιντα στη βορειοδυτική Συρία, ενώ η Ρωσία είχε την ευθύνη να αναλάβει «ήρεμα βήματα»  για να περιορίσει την παρουσία του Ιράν στη Συρία, προκειμένου οι ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ασφάλεια στον μέγιστο βαθμό για το Ισραήλ με βάση το μελλοντικό καθεστώς που θα προκύψει από τη μελλοντική διαπραγμάτευση.

Το τρίτο κεφάλαιο, το οποίο αφορά στην Τουρκία και τι θα γίνει με το de facto αυτόνομη κουρδική οντότητα στη βορειοδυτική Συρία. Σύμφωνα με τον ειδικό, ο μόνος λόγος που εμπλέκεται στη Συρία η Τουρκία είναι το κουρδικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, δεν θέλει να δημιουργηθεί ένα οιονεί κουρδικό κράτος, το οποίο θα σφίγγει τον κλοιό γύρω από την Τουρκία αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει ένα οιονεί κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ. Η Τουρκία ήδη αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ήδη μια πολιτοφυλακή, η οποία ιστορικά συνδέεται με το PKK, και αποτελεί τον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ειδικό αυτό που θέλει η Τουρκία σε αυτό το μεταβατικό στάδιο είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας και σε βάθος χρόνου να αφοπλίσει τους Κούρδους, ώστε να αποτρέψει μια πιθανότητα μιας εδαφικής βάσης ισχύος που μελλοντικά θα γίνει ορμητήριο εναντίον της Τουρκίας, το οποίο θα ενισχύει τις δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας. Ο καθαρά γεωπολιτικός λόγος που επιδιώκει η Τουρκία αυτή την είναι ότι εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι από τον Δεκέμβριο έχουν αποχωρήσει οι Αμερικανοί, μόνο 400 έμειναν, στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ασκεί πίεση στους Αμερικανούς για να τους αναγκάσει να συμβιβαστούν σε μια σειρά από άλλα θέματα, αλλά πάνω απ΄όλα θέλει με μια περιορισμένης κλίμακας επέμβαση στη Συρία να αναγκάσει τους Κούρδους να αναζητήσουν βοήθεια στο καθεστώς Άσαντ, εάν δεν αποτρέψουν αυτή την επίθεση οι Αμερικανοί. Έτσι στις διεθνείς διαπραγματεύσεις οι Κούρδοι δεν θα έχουν απαιτήσεις για αυτονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα