«Τι στο καλό συμβαίνει;» - Σωματίδιο εξαιρετικά υψηλής ενέργειας έπεσε στη γη

Οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα σπάνιο και εξαιρετικά υψηλής ενέργειας σωματίδιο να πέφτει στη Γη από το διάστημα. Ονομάστηκε Amaterasu, από τη θεά του ήλιου στην ιαπωνική μυθολογία, είναι μια από τις κοσμικές ακτίνες με την υψηλότερη ενέργεια που έχουν εντοπιστεί ποτέ, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η προέλευσή του παραμένει άγνωστη, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόνο τα πιο ισχυρά από τα ουράνια γεγονότα - πολύ μεγαλύτερα από μια έκρηξη αστεριών - μπορούν να το προκαλέσουν.

Ο Τζον Μάθιους,

καθηγητής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ, είπε: «Τα πράγματα που οι άνθρωποι θεωρούν ενεργητικά, όπως οι σουπερνόβα, δεν είναι καθόλου αρκετά ενεργητικά για αυτό. Χρειάζεστε τεράστιες ποσότητες ενέργειας, πραγματικά υψηλά μαγνητικά πεδία, για να περιορίσετε το σωματίδιο ενώ επιταχύνεται».

Το σωματίδιο Amaterasu έχει ενέργεια που ξεπερνά τα 240 εξ-ηλεκτρον βολτ (EeV), που είναι εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή που επιτυγχάνουν τα σωματίδια στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, τον πιο ισχυρό επιταχυντή που κατασκευάστηκε ποτέ.

Σε κατάταξη έρχεται μετά το σωματίδιο Oh-My-God, μια άλλη κοσμική ακτίνα εξαιρετικά υψηλής ενέργειας, η οποία ανιχνεύθηκε το 1991 και διέθετε 320 EeV ενέργειας.

Ο Toshihiro Fujii, αναπληρωτής καθηγητής στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία, είπε: «Όταν ανακάλυψα για πρώτη φορά αυτήν την κοσμική ακτίνα εξαιρετικά υψηλής ενέργειας, σκέφτηκα ότι πρέπει να έγινε λάθος, καθώς έδειξε ένα επίπεδο ενέργειας πρωτόγνωρο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.»

Όταν οι κοσμικές ακτίνες εξαιρετικά υψηλής ενέργειας χτυπούν την ατμόσφαιρα της Γης, προκαλούν έναν καταρράκτη δευτερογενών σωματιδίων και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε αυτό που είναι γνωστό ως εκτεταμένο air-showe.

Ορισμένα φορτισμένα σωματίδια ταξιδεύουν ταχύτερα από την ταχύτητα του φωτός, παράγοντας έναν τύπο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που μπορεί να ανιχνευθεί από εξειδικευμένα όργανα.

Ένα τέτοιο όργανο είναι το παρατηρητήριο Telescope Array στη Γιούτα, το οποίο βρήκε το σωματίδιο Amaterasu.

Αυτό το μυστηριώδες γεγονός φαίνεται να προέκυψε από το Local Void,, μια κενή περιοχή του διαστήματος που συνορεύει με το Milky Way

Οι ειδικοί προτείνουν ότι αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει μια πολύ μεγαλύτερη μαγνητική εκτροπή από την προβλεπόμενη, μια άγνωστη πηγή στο Local Void ή μια ελλιπή κατανόηση της φυσικής των σωματιδίων υψηλής ενέργειας.

Ο Matthews είπε: «Τα σωματίδια είναι τόσο υψηλής ενέργειας, που δεν πρέπει να επηρεάζονται από γαλαξιακά και εξωγαλαξιακά μαγνητικά πεδία. Θα πρέπει να μπορείτε να δείξετε από πού προέρχονται στον ουρανό. Αλλά στην περίπτωση του σωματιδίου Oh-My-God και αυτού του νέου σωματιδίου, ανιχνεύετε την τροχιά του στην πηγή του και δεν υπάρχει τίποτα αρκετά υψηλή ενέργεια για να το παράξει. Αυτό είναι το μυστήριο - τι στο καλό συμβαίνει;»

Ελπίζουν ότι το σωματίδιο Amaterasu θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω έρευνες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ρίξει φως στις κοσμικές ακτίνες εξαιρετικά υψηλής ενέργειας και από πού προέρχονται.

Ο καθηγητής John Belz, του Πανεπιστημίου της Γιούτα, δήλωσε: «Αυτά τα γεγονότα φαίνονται σαν να προέρχονται από εντελώς διαφορετικά μέρη στον ουρανό. Δεν είναι σαν να υπάρχει μια  μοναδική μυστηριώδης πηγή. Θα μπορούσε να είναι ελαττώματα στη δομή του χωροχρόνου, σύγκρουση κοσμικών χορδών. Εντάξει, απλώς φτύνω τρελές ιδέες που σκέφτονται οι άνθρωποι επειδή δεν υπάρχει μια συμβατική εξήγηση».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Science.

Keywords
Τυχαία Θέματα