Τη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας επεσήμανε ο ΥΠΕΞ

Η πολιτιστική διπλωματία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας διπλωματίας, επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε ψες στο Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, με θέμα «Πολιτιστική Διπλωματία – οι πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ρόλος των Νέων», που διοργάνωσε η ΜΚΟ

οργάνωση Cyprus Youth DiplomaCY.

Εάν, είπε, αξιοποιηθεί σωστά και επιδέξια μπορεί να έχει σημαντική επιρροή στην προώθηση των εθνικών πολιτικών, προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο της πολιτιστικής διπλωματίας βρίσκεται η σταδιακή οικοδόμηση επιρροής που τα κράτη μπορούν να αποκτήσουν μέσω της αξιοποίησης διαφόρων στοιχείων της κουλτούρας – τέχνες, παιδεία, επιστήμες, αθλητισμός, τεχνολογία, παραδόσεις, γλώσσα και όχι μόνο – ώστε να επηρεάζουν την κοινή γνώμη στο εξωτερικό, όλους όσοι διαμορφώνουν γνώμες και την πολιτική ηγεσία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την προστασία της «προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική μας» και τονίζοντας ότι η πρόκληση σήμερα είναι όχι μόνο να αναδείξουμε αυτό το θέμα, αλλά και οι αυτουργοί της καταστροφής να λογοδοτήσουν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου του αναφορικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που κατέληξε στην υιοθέτηση της «Συνθήκης της Λευκωσίας» το 2017, τονίζοντας ότι η Συνθήκη αποτελεί το πρώτο διεθνές νομικό κείμενο που περιλαμβάνει ποινικό κώδικα για όλους όσοι καταστρέφουν, κλέβουν ή εμπορεύονται θησαυρούς που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά.

Αναφορά έκανε και στο ψήφισμα του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ, που εγκρίθηκε ομόφωνα το Μάρτιο 2018, με τη στήριξη 74 κρατών μελών του οργανισμού καθώς και στο έργο που επιτελεί η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Σημείωσε ακόμα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ προσφέρει μια πολύτιμη πλατφόρμα για άσκηση πολιτιστικής διπλωματίας. Επιπλέον, είπε, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας με γειτονικές χώρες έχουν περιληφθεί στο σχέδιο δράσης δραστηριότητες που αφορούν την προστασία αρχαιολογικών θησαυρών, την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας έργων τέχνης καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν και πρέπει να γίνουν. Η πολιτιστική διπλωματία πρέπει να καταστεί θεσμός και να βρίσκεται στο επίκεντρο του διαλόγου και των δραστηριοτήτων με τον ακαδημαϊκό χώρο, το χώρο των τεχνών, τα ΜΜΕ, τις δεξαμενές σκέψης, τις ΜΚΟ καθώς και τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.

Επιβάλλεται να υπάρχει μακροπρόθεσμη προσπάθεια και στρατηγικό όραμα, είπε.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι χρειάζονται όσο το δυνατό περισσότεροι «πρέσβεις» και η νεολαία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό, λέγοντας ότι οι νέοι του σήμερα έχουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, αφού μεγαλώνουν σε ένα τεχνολογικά ανεπτυγμένο κόσμο.

Στην παρουσίασή της, η Ελενα Θεοδούλου Χαραλάμπους, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αναφέρθηκε στην έννοια της Πολιτιστικής Διπλωματίας μέσα στην οποία κινείται η σύγχρονη πολιτιστική πολιτική της Κύπρου και στις δράσεις που το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναπτύσσει για το θέμα αυτό.

Αναφερόμενη στο πεδίο δράσης, είπε ότι σε αυτό εμπίπτουν οι διακρατικές σχέσεις, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, η προβολή της τέχνης και του πολιτισμού και η ευρωπαϊκή και διεθνής δικτύωση.

Για το πρώτο, αναφέρθηκε ενδεικτικά στη συνεργασία με την Αρμενία, το Ισραήλ και τη Γαλλία, ενώ για το δεύτερο ανέφερε πως η προώθηση του σύγχρονου κυπριακού πολιτισμού, λαμβάνει χώρα είτε μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, είτε μέσω επιχορήγησης των πολιτιστικών φορέων για συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη πτυχή, δηλαδή την ευρωπαϊκή και διεθνή δικτύωση, σημείωσε ότι αυτή πραγματοποιείται κυρίως μέσα από δράσεις ή και προγράμματα που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της συμμετοχής μας σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα ή ακόμη μέσω της συμμετοχής μας σε υπερεθνικούς οργανισμούς. Ταυτόχρονα, ανέφερε, η Κύπρος, με την ένταξη της στην ΕΕ το 2004 συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της Ένωσης.

Η ευρωπαϊκή και διεθνής δικτύωση, πρόσθεσε, προωθείται και μέσα από τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και η UNESCO.

Εξάλλου, καλωσορίζοντας στην έναρξη της εκδήλωσης τους συμμετέχοντες η Πρόεδρος του Cyprus Youth DiplomaCY Αθανασία Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στο ιστορικό του οργανισμού, λέγοντας ότι γράφτηκε ως ΜΚΟ τον Απρίλιο 2015 και στη συνέχεια στις δραστηριότητες του.

Το ΚΥΠΕ ήταν χορηγός επικοινωνίας της όλης εκδήλωσης, κάτι για το οποίο η κ. Κωνσταντίνου ευχαρίστησε το Πρακτορείο.

Στο σεμινάριο μίλησαν, μεταξύ άλλων, και ο Πέτρος Καψάσκης, Πρόεδρος και ιδρυτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας.

Την εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε και φεστιβάλ γεύσεων του κόσμου, συντόνιζε η Ιωάννα Δημοσθένους, επίτιμη πρόεδρος του Cyprus Youth DiplomaCY.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα