Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν και πώς μπορεί να εκτελεστεί

Εδώ και λίγες μέρες έχει εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άρης Κωνσταντινίδης ο οποίος εξήγησε πώς μπορεί να εκτελεστεί το ένταλμα, ενώ ανέφερε και το παράδειγμα του πρώην Πρόεδρου του Σουδάν που είχε εκδοθεί εναντίον του το ίδιο ένταλμα σύλληψης αλλά συνέχισε να ταξιδεύει.

Αρχικά ανέφερε ότι ο Πούτιν μπορεί να συλληφθεί εάν ταξιδέψει σε μια από τις 123 χώρες που έχουν

αποδεχθεί την δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ή εγκαταλείψει την εξουσία ή ανατραπεί και η επόμενη Κυβέρνηση της Ρωσίας επιθυμεί να τον παραδώσει. «Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, θα μπορούσε να συλληφθεί γιατί υπάρχει η νόμιμη βάση που είναι το ένταλμα σύλληψης».

Διαβάστε επίσης: Ο Μεντβέντεφ απειλεί το Δικαστήριο της Χάγης με πυραυλική επίθεση

Συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση επίσημου ταξιδιού σε ένα από τα 123 κράτη τότε είναι υποχρεωμένα να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης. «Αν δεν το κάνουν, θα παραβιάσουν μια διεθνή υποχρέωση που έχουν από την συνθήκη της Ρώμης». Διευκρίνισε ότι αυτό έχει γίνει στο παρελθόν. «Πριν από 10 περίπου χρόνια, είχε εκδοθεί ένα αντίστοιχο ένταλμα σύλληψης για τον πρώην Πρόεδρο του Σουδάν Αλ Μπασίρ, ο οποίος είχε ταξιδέψει σε αρκετά κράτη της Αφρικής ενώ κάποια ήταν συμβαλλόμενα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και δεν τον συνέλαβαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια διχογνωμία στην κοινότητα του διεθνούς δικαίου λόγω του ότι ήταν ενεργός Πρόεδρος ενός κράτους». Πρόσθεσε ότι υπάρχει και ο κανόνας της ασυλίας των αρχηγών κρατών από την δικαιοδοσία των δικαστηρίων, κανόνας ο οποίος δεν ισχύει για το καταστατικό του Ποινικού Δικαστηρίου.

Σημείωσε ότι για το έγκλημα της επίθεσης δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη στον Πούτιν επειδή η Ουκρανία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος στο καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Ωστόσο, η Ουκρανία έχει ζητήσει από το Ποινικό Δικαστήριο να γίνει έρευνα στο έδαφος της και αυτό το αίτημα το έχουν στηρίξει και άλλα κράτη μεταξύ αυτών και η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα», είπε.

Τόνισε ότι ζητείται η σύλληψη του για έγκλημα πολέμου που αφορά την αναγκαστική μεταφορά παιδιών από μια εθνοτική ομάδα σε μια άλλη. «Πράγματι έχουν μεταφερθεί χιλιάδες παιδιά και αυτό έχει στοιχειοθετηθεί από ορφανοτροφεία και από παιδικά ιδρύματα στην Ουκρανία. Ο Πούτιν με υπογραφή του σε διάταγμα, επιτάχυνε τη ρωσική υπηκοότητα αυτών των παιδιών έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η υιοθεσία τους από ρωσικές οικογένειες κάτι το οποίο έχει γίνει». Επεσήμανε ότι για την συγκεκριμένη εγκληματική πράξη υπάρχουν στοιχεία που αρκούν για να εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης. «Για άλλα εγκλήματα στην Ουκρανία πρέπει να αποδειχθεί ότι ο Πούτιν έδωσε εντολές και ότι δεν είναι πράξεις των στρατιωτών».

Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να δικάσει ερήμην. «Αν δεν συλληφθεί ο Πούτιν δεν θα μπορέσει να δικαστεί. Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να φέρει αντιρρήσεις στην διαδικασία και αυτό θα σημαίνει ότι αποδέχεται τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Το ένταλμα θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να συλληφθεί ή να ακολουθήσει την διαδικασία».

Ακόμη, είπε ότι 70 κράτη δεν έχουν αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του Ποινικού Δικαστηρίου. «Είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Τουρκία, η Κίνα και πολλά από τα γειτονικά κράτη της Ρωσίας». Πρόσθεσε ότι «θα έκανα την πρόβλεψη ότι το επόμενο διάστημα θα ταξιδέψει σε ένα από αυτά τα κράτη για να υποτιμήσει την διαδικασία».
Τέλος, ανέφερε ότι δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στο ουκρανικό ζήτημα με την έννοια ότι τίθεται ακόμη μια παράμετρος στις μεταξύ τους συζητήσεις. 

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Διευκρινίζει τη θέση της Ρωσίας για την Ουκρανία στον Σι Τζινπίνγκ

Keywords
Τυχαία Θέματα