Τι σημαίνει για την Κύπρο η εξαγορά της Noble από τη Chevron (vid)

Ο Αμερικανικός δεύτερος τη τάξει κολοσσός Chevron, εξαγόρασε τη Noble και ετοιμάζεται να τρέξει την αξιοποίηση του κοιτάσματος.

Πρόκειται για ένα deal αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια περίοδο μάλιστα όπου ο κλάδος της ενέργειας και κυρίως των υδρογονανθράκων πασκίζει να επιβιώσει. Και αυτό από μόνο του σημαίνει  πάρα πολλά.

Ο Αμερικανικός λοιπόν ενεργειακός

κολοσσός Chevron Corp σε μια κίνηση – ματ εξαγόρασε τη μικρή, με βάση τη παγκόσμια λίστα επίσης αμερικανική Noble Energy, εξασφαλίζοντας έτσι το ποσοστό της σε πολύ σημαντικές ανακαλύψεις της Ανατολικής Μεσογείου.

Μεταξύ άλλων στα Ισραηλινά κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ, αλλά και στο Κυπριακό Αφροδίτη.

  Αυτή η κίνηση βεβαίως επηρεάζει άμεσα και αντανακλαστικά το ενεργειακό πεδίο της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία αναμένει διακαώς μετά την παραχώρηση άδειας εμπορικής ανάπτυξης να δει τα έργα αξιοποίησης του Αφροδίτη να προχωρούν με βάση το αυστηρό νέο χρονοδιάγραμμα.

  Καθόλου τυχαία άλλωστε η σπουδή με την καλή έννοια του Υπουργείου Ενέργειας στη Λευκωσία να εκδώσει γραπτή δήλωση επί του θέματος, το οποίο αντιλαμβάνεστε τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

  Αναφέρει λοιπόν σχετικά το Υπουργείο:   

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τονίζει ότι πρόκειται, ασφαλώς, για εξέλιξη που ενδεχομένως να επηρεάσει την ανάπτυξη του κοιτάσματος.  Ως εκ τούτου, η Υπουργός Ενέργειας κα Νατάσα Πηλείδου θα έχει, τις αμέσως επόμενες μέρες, τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής τόσο της Chevron όσο και της Noble Energy, με σκοπό να τύχει πλήρους ενημέρωσης για τα διαλαμβανόμενα στη μεταξύ τους συμφωνία, ειδικότερα αυτά που αφορούν στην ανάπτυξη του «Αφροδίτη», τα οποία και θα αξιολογηθούν από το Υπουργείο.  

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη μετοχική αλλαγή του σχήματος στο Αφροδίτη αφού είχε προηγηθεί η είσοδος με μεγάλο κεφάλαιο της τάξης του 35% του Βρετανικού κολοσσού Shell.

Ως εκ τούτου με το Αμερικανό-Βρετανικό κολοσσιαίο σχήμα που δημιουργείται, κύκλοι του Υπουργείου Ενέργειας εκτιμούν ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος – λόγω πανδημίας – να μην υπάρξουν τα αναγκαία κεφάλαια – που είναι τεράστια – για ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Άλλο είναι άλλωστε να αναζητεί χρηματοδότηση η Chevron και άλλο η Noble, με βάση πάντα τα μεγέθη.

  Παράλληλα λόγω του μεγέθους των operators που δημιουργείται είναι πιο εύκολο να αναληφθούν ρίσκα στην περιοχή, είτε αυτά είναι οικονομικά, όπως τα προαναφέραμε, είτε αυτά είναι πολιτικά για τα οποία όλοι γνωρίζουμε.

  Από εκεί και πέρα η αλλαγή της μετοχικής δομής σε καμία περίπτωση επηρεάζει ή πρέπει να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του Αφροδίτη και δεν πρόκειται να υπάρξει, μας λέχθηκε, οποιαδήποτε νέα διαπραγμάτευση για νέες αλλαγές στον προγραμματισμό, ο οποίος είναι πλέον αυστηρός και εμπεριέχει και συγκεκριμένα πέναλτι αν και εφόσον δεν τηρηθεί.  

Keywords
Τυχαία Θέματα