Τι προσφέρει το 2021 στην Τουρκία το ΑΚΕΛ

Δημοσιεύονται σήμερα Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021 στην εφημερίδα «ΧΑΡΑΥΓΗ», καθημερινό όργανο της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, τα όσα διακηρύσσει ότι προσφέρει το ΑΚΕΛ στην Τουρκία για «άρση αδιεξόδου στο Κυπριακό».

Όπως αναφέρει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας, την «πρόταση του ΑΚΕΛ» επέδωσε ο Γ.Γρ. του κόμματος κ. Άντρος Κυπριανού και στον ΠτΔ κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Στην 6η σελίδα της εφημερίδας

δημοσιεύεται πώς ακριβώς εξήγησε χθες [Σάββατο 9.1.2021] την εν λόγω «πρόταση του ΑΚΕΛ", χωρίς να αναφέρεται στο δημοσίευμα πού και σε ποιούς την εξήγησε.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ σήμερα η Τουρκία και ποιές οι επιδιώξεις της, στην Κύπρο, στον Έβρο, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στον κόσμο, κατά το 18ο έτος της εξουσίας Ερντογάν, προς την οποία απευθύνονται οι Προσφορές ΑΚΕΛ, δεν χρειάζεται να τις απαριθμήσει το δικό μας κείμενο.

- Τις εξήγησε από το 2001 με το βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος» ο Νταβούγλου και έκτοτε τις υλοποιεί μεθοδικά και ανυποχώρητα, στους νεο-οθωμανικούς ηγεμονικούς του σχεδιασμούς και πρακτικές, η ισλαμο-τουρκική εξουσία Ερντογάν.

ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ την Τουρκία προσφέρεται, στο περιεχόμενό της, η «Πρόταση ΑΚΕΛ».

Ως συνέχεια στην ίδια πάγια γραμμή που είχε διατυπώσει στην κομματική του εφημερίδα την «Χαραυγή» τον παρελθόντα Ιούνιο (17.6.2020) ο ίδιος Γ.Γρ. κ. Άντρος Κυπριανού:

«Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επανέλαβε την πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι, η τουρκική προκλητικότητα θα αναχαιτιστεί μόνο εάν και εφόσον καταφέρουμε να πείσουμε την Τουρκία, μέσα από έμπρακτες ενέργειες ότι, με την επίλυση των προβλημάτων στην γειτονιά μας, με την ύπαρξη ειρηνικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, θα καταφέρει η Τουρκία να γίνει μέρος των συζητήσεων για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Άντρος Κυπριανού υπογράμισε ότι χρειάζεται να πείσουμε την Τουρκία ότι με σωστή λύση του Κυπριακού θα έχει και η ίδια να αποκομίσει οφέλη. Οφέλη τα οποία θα προκύψουν από τη συμμετοχή της στις ευρύτερες συζητήσεις για αξιοποίηση του φυσικού αερίου» («ΧΑΡΑΥΓΗ» 17.6.2020).

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΚΕΛ 10.1.2021

Από το σημερινό δημοσίευμα της «Χαραυγής» προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

Υπό τον τίτλο «Α. Πρόταση ξια την «επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» το ΑΚΕΛ προσφέρει το είδος της «λύσης» του Κυπριακού το οποίο είχαν προκαθορίσει τα τουρκικά «κεκτημένα» και οι ελληνικές υποχωρήσεις στις πολυετείς «διακοινοτικές» συνομιλίες από το 1977 και συγκεκριμενοποιήθηκαν εμφανώς

(α) στο Κοινό Ανακοινωθέν Χριστόφια - Ταλάτ 23ης Μαΐου 2008 και

(β) στην Κοινή Διακήρυξη Αναστασιάδη - Έρογλου 11ης Φεβρουαρίου 2014 που συνοψίζονται κυρίως στα εξής:

- Την αντικατάσταση του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από μια συγκυριαρχούμενη και από τους Τούρκους «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» (ΕΚΟ). Συγκροτούμενη και συνιστάμενη από δύο, ίσου πολιτικού καθεστώτος, συνιστώντα κράτη, πολιτείες, στέιτς, εκ των οποίων το ένα θα είναι η νυν υπάρχουσα Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα εκλείψει για να υπάρξει ως ελληνοκυπριακό πλέον κρατίδιο, στέιτ, πολιτεία, το δε άλλο θα είναι το νυν παράνομο ψευδοκράτος του Αττίλα στις σκλαβωμένες περιοχές της Κύπρου με πλειοψηφία πληθυσμού τους εκ Τουρκίας εποίκους, υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Τουρκίας, επί του εδάφους διζωνικώς «ακέραια».

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ η σημερινή 10.1.2021 «Πρόταση ΑΚΕΛ» αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση από εκεί που είχε μείνει με την Κοινή Διακήρυξη του 2014 [Αναστασιάδη - Έρογλου], το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ και τις συγκλίσεις. Επαναβεβαιώνουμε την ισχύ των συγκλίσεων που αφορούν την Πολιτική Ισότητα και ειδικότερα την αποτελεσματική συμμετοχή, περιλαμβανομένης της Εκ Περιτροπής Προεδρίας με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο καθώς και μιας θετικής τουρκοκυπριακής ψήφου για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο, με αποτελεσματικό  μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων»...

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΟΖ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Υπό τον τίτλο «Β. Πρόταση για το φυσικό αέριο και τις θαλάσσιες ζώνες» η «Πρόταση ΑΚΕΛ» αναφέρει επιλέξει και τα εξής:

«Μετά τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου [σ.σ. εννοεί την συγκυριαρχούμενη από τους Τούρκους ΕΚΟ] και η Τουρκία θα αρχίσουν διαπραγμάτευση με στόχο την οριοθέτηση της ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ανεξαρτήτως της πορείας των διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση, μετά τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου [ΕΚΟ] και η Τουρκία θα αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας αναφορικά με την όδευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, εφόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος από οικονομικής και τεχνικής σκοπιάς (είτε αφορά δική της χρήση είτε μεταφορά προς άλλους προορισμούς). Με τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η ομοσπονδιακή Δημοκρατία [σ.σ. εννοεί πάντα τη συγκυριαρχούμενη από τους Τούρκους ΕΚΟ] δεν θα φέρει οποιαδήποτε προσκόμματα στη συμμετοχή της Τουρκίας στους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή»... (ΧΑΡΑΥΓΗ, Κυριακή 10.1.2021 σελ. 1 και 6).

Keywords
Τυχαία Θέματα