Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την θερμοπληξία

Στο SigmaLive για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση της θερμοπληξίας μίλησε ο Δρ Ανδρέας Κωστή, Παθολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Κατ' αρχήν σύμφωνα με τον Δρ. Κωστή η θερμοπληξία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο υπερθερμαίνεται το σώμα, δηλαδή αυξάνεται η θερμοκρασία του, η οποία μπορεί να ανέβει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα.

Η θερμοπληξία είναι μια βαριά και επείγουσα κλινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους καύσωνα και προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα. Τώρα, που είμαστε σε

περίοδο καύσωνα, είναι καλά να γνωρίζουμε τα συμπτώματα της θερμοπληξίας αλλά και κάποιες συμβουλές για να ακολουθήσουμε εάν κάποιο άτομο εμφανίζει συμπτώματα θερμοπληξίας. Συνήθως η θερμοπληξία ξεκινά από ήπια μορφή, δηλαδή από ηλίαση, ζαλάδα και αναγούλα, όμως τα πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:

- Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

- Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, κ.λ.π.

- Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων), για τα οποία θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους όσον αφορά ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Συμβουλές για βοήθεια

Όπως ανέφερε ο Δρ Κωστή, εάν κάποιο άτομο έχει τα συμπτώματα της θερμοπληξίας, πρέπει πρώτα να μεταφερθεί σε μέρος δροσερό, ευάερο και σκιερό ή, αν είναι δυνατόν, σε αεριζόμενο χώρο. Μετά, απαιτείται γρήγορο δρόσισμα του σώματος για να χαμηλώσει η υψηλή θερμοκρασία του. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, τότε πρέπει να αερίζεται ο ασθενής με ό,τι πρόχειρο μέσο υπάρχει, όπως βεντάλιες ή χαρτόνια. Επίσης πρέπει να του χορηγηθεί άφθονο νερό ή να δροσιστεί με ένα πανί βουτηγμένο σε κρύο νερό. Εάν έχετε πάγο, τοποθετήστε, παράλληλα, θήκες με πάγο στο λαιμό και τις μασχάλες, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο την απώλεια θερμότητας από το σώμα του. Επιπλέον, εάν είναι εφικτό, χορηγήστε του άφθονα υγρά με μικρές ποσότητες αλατιού για να αναπληρώσει αυτά που έχασε ο οργανισμός του εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης. Το πιο σημαντικό, τόνισε ο Παθολόγος, είναι να καλέσετε άμεσα βοήθεια ή ασθενοφόρο.

Επιπλέον, ο Δρ Κωστή συμβουλεύει όπως όλοι όσοι παίρνουν κάποιο φάρμακο, συμβουλευτούν τους γιατρούς τους εάν αυτό το φάρμακο μπορεί να τους επηρεάσει αρνητικά σε συνθήκες καύσωνα και εάν πρέπει να το σταματήσουν ή να κάνουν κάποια αλλαγή σε τέτοιες συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα