Τι περιμένει σήμερα η Αθήνα; Τι λένε οι πολίτες;

Στις Βρυξέλλες σήμερα, Έλληνες αξιωματούχοι συναντώνται με εκπροσώπους κρατών-μελών της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μία ύστατη, κατά πολλούς, προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία της τελευταίας στιγμής, που θα εξασφαλίσει κατ’ αρχάς στην Αθήνα την εκταμίευση 7,2 δις

ευρώ, που παραμένουν δεσμευμένα περίπου 1 χρόνο τώρα λόγω μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την τότε «τρόικα», τώρα μετονομασθείσα σε «θεσμούς».

Στο Eurogroup της 20 Φεβρουαρίου, οι εταίροι έδωσαν στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προθεσμία 4 μηνών για να καταθέσει προτάσεις ώστε να κλείσει η προηγούμενη αξιολόγηση και, αναλόγως, να συμφωνηθεί νέα δανειακή σύμβαση.

Από την αρχή του λεγόμενου «προγράμματος διάσωσης» (bailout program), ή Ελλάδα έλαβε περί τα 240 δις ευρώ.

Στο τέλος αυτού του μήνα, εκτός του ότι λήγει η 4μηνη προθεσμία που έδωσε το Eurogroup τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ελλάδα πρέπει να βρει άλλα 1,6 δις ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ.

«Έφτασε η ώρα της αλήθειας», δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Πολλές φορές μέχρι τώρα η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν βρεθεί στο χείλος του γκρεμού, αλλά πάντα κατάφερναν να βρουν μια λύση της τελευταίας στιγμής. Ποτέ άλλοτε όμως, δεν ήταν τόσο δύσκολο, όσο είναι τώρα, να δει κάποιος πως θα βγούμε από το τωρινό αδιέξοδο».

«Αυτή είναι πράγματι η τελευταία ευκαιρία για αυτήν την αδύναμη κυβέρνηση να δείξει εάν πράγματι επιθυμεί να μην μπει σε περιπέτειες και να αποφύγει τη λέξη που όλοι φοβούνται να προφέρουν: χρεοκοπία», λέει ο Τζέϊκομπ Κίρκεργκααρντ, ανώτατος συνεργάτης του Peterson Institute for International Economics.

Οι περισσότεροι Έλληνες αναμένουν με ανησυχία και προβληματισμό τις κρίσιμες σήμερα συναντήσεις στις Βρυξέλλες. «Κρίνεται το μέλλον του τόπου μας», λέει η καθηγήτρια φυσικής σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας, κα. Δώρα Σταθάτου, 52 ετών.

«Περιμένουμε, συμπληρώνει, όχι μια απόφαση-σωσίβιο, για να πιαστούμε από αυτήν απλώς για να βγάλουμε έναν-δύο μήνες όπως κάναμε μέχρι τώρα, αλλά μια απόφαση που θα σηματοδοτεί για μας μια καινούργια αρχή, απαλλαγμένη από βαρίδια και εμμονές του παρελθόντος».

Ο Φαίδων Σταθάτος, είναι τραπεζίτης. Δεν είναι αισιόδοξος.

«Το χρέος είναι πολύ μεγάλο, πάνω από τα 320 δις ευρώ, και η διάθεσή μας να πάρουμε τα σημαντικά διαρθρωτικά και μεταρρυθμιστικά μέτρα που απαιτούνται για να περικοπεί ουσιαστικά, είναι από μικρή έως και ελάχιστη», λέει.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει στο ΚΥΠΕ ότι τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε «μία άνευ προηγουμένου εκροή κεφαλαίων» από τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι στο υποκατάστημα στο βόρειο προάστιο της Νέας Ερυθραίας στην Αθήνα, εκταμιεύτηκαν μόνο την περασμένη Παρασκευή, περίπου 15 εκατ. ευρώ, «και αυτά μόνο από τους λεγόμενους μικρομεσαίους καταθέτες».

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών φορέων του ελληνικού δημοσίου, συγκέντρωση στη Πλατεία Συντάγματος εναντίον της λιτότητας. Τα περισσότερα πανό είχαν συνθήματα εναντίον της ΕΕ, και πολλοί διαδηλωτές ζητούσαν «ρήξη τώρα», και έξοδο από το ευρώ.

Ο Παναγιώτης Χαραλαμπάκης, 45 ετών, οπτικός, δηλώνει ότι «πριν από την οποιοιδήποτε δημοσιονομική πειθαρχία, υπάρχει η αξιοπρέπεια του πολίτη». Οι μέχρι τώρα πολιτικές, συμπληρώνει, έχουν γονατίσει τους απλούς εργαζόμενους, «και δεν έχουμε δει καμία μεγάλη επιχείρηση, που υποτίθεται ότι επωφελήθηκε από τη μείωση των μισθών, των αποζημιώσεων, και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, να έχει προκόψει τόσο ώστε να προσφέρει κάποιες λίγες, έστω, νέες θέσεις εργασίας».

Ρωτήσαμε τον κ. Χαραλαμπάκη εάν πράγματι βλέπει πιθανότητα αλλαγής προς το καλύτερο εάν φύγει αύριο η Ελλάδα από την ευρωζώνη και ξαναγυρίσει στη δραχμή;

«Για 5-6 χρόνια θα είναι δύσκολα τα πράγματα – μήπως δεν είναι και τώρα; Σιγά-σιγά, θα δυναμώσουμε. Απαλλαγμένοι από το δυσβάσταχτο χρέος, και με την βοήθεια τρίτων χωρών, όπως της Ρωσίας και της Κίνας, θα γίνουμε μια πιο υγιής και ευέλικτη οικονομία», απάντησε ο κ. Χαραλαμπάκης, μη θέλοντας να σχολιάσει την παρατήρηση ότι η δική του δουλειά, που βασίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου σε εισαγόμενα προϊόντα αφού η Ελλάδα δεν κατασκευάζει γυαλιά και φακούς οράσεως, ενδέχεται να πληγεί ιδιαίτερα.

Επανέλαβε μόνο ότι έκανε και αυτός υπομονή 5 χρόνια με λιτότητα, και θα κάνει άλλα 5 χρόνια «χωρίς λιτότητα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το απόγευμα σήμερα θα γίνει στη Πλατεία Συντάγματος συλλαλητήριο των λεγόμενων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, που κινητοποιήθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων και δεν φέρουν κομματική ταυτότητα. Οι συμμετέχοντες σε αυτήν την «αυθόρμητη κίνηση», όπως επίσης λέγεται, πιστεύουν ότι η Ευρώπη έχει κάνει περισσότερο καλό παρά κακό στην Ελλάδα, και θέλουν να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

«Έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας, πάνω από το 50% πιστεύω, που μοιράζονται μαζί μας τις αρχές της κοινωνικής συνοχής που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πέτρος Συμεωνίδης, από τους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, προσθέτοντας ότι δεν ομιλεί ως εκπρόσωπός της.

«Οι κυβερνώντες έχουν υποτιμήσει την λεγόμενη σιωπηλή πλειοψηφία, και οι οργανωμένοι κομματικά, κυρίως της Αριστεράς, χλευάζουν την παρουσία μας, σχολιάζοντας τα ρολόγια που φοράμε και τις τσάντες που κρατούν οι κοπέλες. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς τρέχουμε μετά την δουλειά μας να πάμε στη συγκέντρωση, ενώ κάποιοι δεν έχουν άλλη δουλειά εκτός από το να είναι όλη μέρα στους δρόμους. Ναι, εμείς θέλουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Όχι στον τρίτο κόσμο. Θέλουμε μεταρρυθμίσεις, και όχι ακατάπαυστες φορολογίες. Θέλουμε μόρφωση υψηλού επιπέδου, και όχι καταλήψεις. Θέλουμε την επιχειρηματικότητα. Δεν την δαιμονοποιούμε», λέει ο κ. Συμεωνίδης, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα κανένα κόμμα που να ικανοποιεί τα “θέλω” μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα