Τί λένε τ/κ κόμματα για την τριμερή του Βερολίνου

Η τριμερής συνάντηση στις 25 Νοεμβρίου έχει προκαλέσει ανησυχία σε όσους αντιτίθενται σε μια λύση του Κυπριακού, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ, λέγοντας πως αυτοί φοβούνται ακόμα και τη λέξη λύση, την οποία δεν χρησιμοποίησαν καν στις δηλώσεις του για την επικείμενη τριμερή.

Στην γραπτή του δήλωση και σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις των Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάι, ο κ. Οζγιγίτ ανέφερε ότι είναι φανερό πως η «κυβέρνηση» είναι 100% σε αρμονία

ώστε να εξυπηρετήσει την μη λύση.

Ευχήθηκε όπως η τριμερής στις 25 Νοεμβρίου καθορίσει τη βάση για να επιταχυνθεί μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε ομοσπονδιακή λύση, λέγοντας πως διατηρεί γι’ αυτή τη συνάντηση «συγκρατημένη αισιοδοξία» . «Η μεγαλύτερή μας ευχή είναι στην τριμερή να υπάρξει συμφωνία για τους όρους αναφοράς και αμέσως μετά να γίνει μια πενταμερής διάσκεψη ώστε να ξεκινήσει μια διαπραγματευτική διαδικασία», είπε.

Επανέλαβε τη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα, όχι ανοικτού τέλους και η βάση της λύσης θα είναι, όπως αναφέρεται στις συγκλίσεις, το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014 και στο πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Η εκ περιτροπής προεδρία, η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, είναι στοιχεία εκ των ων ουκ άνευ, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΚΚΔ.

Στο μεταξύ, ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά αυτό που πραγματικά θέλει είναι ένα ομοσπονδιακό ενιαίο κράτος μέλος της ΕΕ και οι δεσμοί αυτού του κράτους με την Τουρκία να διακόπτονται αργά.

Μιλώντας χθες κατά τη συνάντηση με βετεράνους πολέμου από την Τουρκία, ο κ. Τατάρ επεσήμανε ότι η τριμερής του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου, την ημέρα που έπεσε το τείχος του Βερολίνου, και πως το μήνυμα που γίνεται προσπάθεια να περάσει είναι πως η Λευκωσία είναι το τελευταίο τείχος της ΕΕ και αυτό το μήνυμα πρέπει να αναγνωσθεί και αξιολογηθεί σωστά.

Επανέλαβε τη θέση του ότι οι Ε/κ δεν έχουν εγκαταλείψει το όραμα να κάνουν το νησί ελληνικό και να δώσουν στους Τ/κ δικαιώματα μειονότητας, ενώ για το πλαίσιο Γκουτέρες είπε ότι περιέχει στοιχεία – παγίδες όπως το «μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό».

wing:

Για ακόμη μια φορά τάχθηκε ενάντια στην κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας και επανέλαβε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις 50 χρόνων έδειξαν ότι δεν χρειάζεται μια λύση βασισμένη στην πολιτική ισότητα αλλά στην «ισότητα των κυριαρχιών» που θα περιλαμβάνει «δύο χωριστά κράτη».

Ο Πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, αναφερόμενος προχθές στην τριμερή συνάντηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Μουσταφά Ακιντζί σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την τριμερή προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επανεκλογή του. Πιστεύει, είπε, ότι θα ανακοινώσει στο τέλος της συνάντησης ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στους όρους αναφοράς και θα πιέσει την Τουρκία σε πενταμερή συνάντηση. Υποστήριξε δε ότι οι μεγάλες δυνάμεις θέλουν μια ανατολική Μεσόγειο χωρίς Τουρκία και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρχει Κύπρος χωρίς Τουρκία.

Το Κυπριακό θα μπορούσε να είχε λυθεί στο Κραν Μοντάνα εάν η ε/κ πλευρά το ήθελε, σχολίασε ο «βουλευτής» του ΔΚ και υποψήφιος για την προεδρία, Φικρί Ατάογλου, λέγοντας ότι εκεί είχαν σημειωθεί πολλές παραχωρήσεις – ακόμα και χάρτης παρουσιάστηκε χωρίς να ενημερωθεί η «βουλή». Δεν πιστεύει, συνέχισε, ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία, ακόμα και αν συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς υποστηρίζοντας κι αυτός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θα χρησιμοποιήσει για προεκλογικούς λόγους την τριμερή στο Βερολίνο.

Ο ΓΓ του ΚΕΕ, Ερσάν Σανέρ επανέλαβε την εναντίωση του κόμματός του στην συμμετοχή του κ. Ακιντζί σε νέες διαπραγματεύσεις με την ε/κ πλευρά λέγοντας ότι θα μπορεί να το κάνει αυτό μόνο εάν υποβάλλει υποψηφιότητα και επανεκλεγεί στις επερχόμενες «προεδρικές».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα