Ανάλυση:Τι κρατάμε από την διάσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη (vid)

Ανάλυση από τα κυριότερα σημεία της χθεσινοβραδινής διάσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι στο «Σίγμα» με τους δημοσιογράφους Χρίστο Χαραλάμπους και Κατερίνα Χριστοφίδου.

Το πρώτο σημείο το οποίο πρέπει να κρατήσουμε από την συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη είναι το από πού προέκυψε η ιδέα του για την αποκέντρωση εξουσιών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης,

παραδέχτηκε το βράδυ της Τρίτης (6/11) ότι τη θέση αυτή, την ανέπτυξε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, στη Νέα Υόρκη.

Στο ερώτημα γιατί το έπραξε αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η απάντηση είναι επειδή ο κύριος Τσαβούσογλου επέμενε σε λύση δυο κρατών ή συνομοσπονδίας.

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο ήταν το παράδειγμα που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον αγωγό EastMed, συνδέοντας το με την λειτουργικότητα της λύσης και την αποκέντρωση των εξουσιών.

Η λογική που έχει αναπτυχθεί στο Προεδρικό, γύρω από αυτό το θέμα, είναι ότι στο ενδεχόμενο που η λύση δεν είναι λειτουργική, ένεκα της μιας θετικής ψήφου που ζητεί η τουρκική πλευρά, ελλοχεύει ο κίνδυνος μη εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου. Και αυτό διότι είναι γνωστή η θέση της Άγκυρας και των Τουρκοκυπρίων για να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου από την Τουρκία.

Ως εκ τούτου η ιδέα – πρόταση προς προβληματισμό για αποκέντρωση εξουσιών δεν αφορά μόνο τη καθ΄ημέρα ζωή των πολιτών αλλά και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας.

Ένα τρίτο σημαντικό σημείο ήταν η ξεκάθαρη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας πως άλλο είναι η αποκέντρωση εξουσιών και άλλο η αποκεντρωμένη ομοσπονδία που παραπέμπει σε άλλα συστήματα.

Απαντώντας στα ερωτήματα «γιατί τώρα», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στο ότι δεν μπορούμε να πάμε σε μια διαπραγμάτευση που θα καταρρεύσει διότι θα είναι καταστροφικό και από την άλλη να αποδείξει ότι κάνει κινήσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την ομιλία του προσπάθησε να απευθυνθεί στον λαό υπερπηδώντας τις κομματικές ηγεσίες.

Χαρακτηριστική ήταν η υπόνοια που άφησε ότι κάποια κόμματα νομίζουν ότι μπορούν να πείσουν τον λαό να στηρίξει μια λύση που δεν είναι λειτουργική. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δημιούργησε εύλογα τον συνειρμό των όσων είχε ο ίδιος υποστεί το 2004 στο σχέδιο Ανάν όταν η πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και του ίδιου του κόμματος του δεν ακολούθησαν τις νουθεσίες του ΔΗΣΥ να υποστηρίξει το «ναι».

Επιπρόσθετα, ο Νίκος Αναστασιάδης, προσπάθησε να συνδέσει τα όσα εισηγείται με το πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο ξεκαθάρισε ότι το αποδέχεται.

Για την διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας των ελεύθερων περιοχών με τα κατεχόμενα ο Πρόεδρος, υπογράμμισε ότι το ζήτημα έχει κολλήσει λόγω της προσπάθειας της τουρκοκυπριακής πλευρά να αναγνωριστούν παράνομες εταιρείες.

Για την ΑΟΖ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι μετά την λύση αυτή θα πρέπει να αφορά την ομοσπονδιακή εξουσία και ότι δεν θα αποδεχτεί να ανασταλούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είτε υπάρχουν συνομιλίες είτε όχι.

Keywords
Τυχαία Θέματα