Τι είπαν τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές για τουρκικές προκλήσεις

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές ήταν καλεσμένοι στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ αναπτύσσοντας τις θέσεις τους σε σχέση με την τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο υποψήφιος Γιώργος Χρυσάνθου, χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας, πειρατική, προκλητική και παράνομη, απαντώντας όπως είπε και στις επικρίσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Επίσης, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ

προειδοποιούσε γι’ αυτή την εξέλιξη από τον Φεβρουάριο όταν υπήρξε η παρενόχληση στην εταιρεία ENI και η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ότι έχουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις αντιδράσεις των χωρών ως «χλιαρές» δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανακοίνωση των ΗΠΑ όπου χρησιμοποιούν όπως είπε επικίνδυνο λεκτικό.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι μόνος δρόμος είναι ο διάλογος στο Κυπριακό για να αποτραπούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ η καλεσμένη στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ ήταν η υποψήφια Κατερίνα Χριστοφίδου.

Η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στην ηχηρή ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και στην προειδοποίηση τους ότι αν συνεχιστεί αυτή η προκλητικότητα της Τουρκίας πρέπει να υπάρξει ανάλογη αντίδραση από την Ε.Ε.

Παράλληλα, σημείωσε, ότι πέραν των μέτρων που μπορεί να λάβει η Ε.Ε κατά τη Τουρκίας θα μπορούσε να γίνει και η τριπλή οριοθέτηση των ΑΟΖ ΚύπρουΕλλάδαςΑιγύπτου, κάτι το οποίο αποτελεί έναν εφιάλτη για την Τουρκία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, διερωτήθηκε εξάλλου, γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε πολύ πιο πριν τον ειδικό νόμο βάσει του οποίου θα κινηθούμε τώρα, για την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, από τη στιγμή μάλιστα που υφίσταται από το 2004 και η τελευταία παραβίαση έγινε το 2014.

Γιατί αυτό το ισχυρό νομικό μέτρο δεν το χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως διερωτήθηκε, η κυρία Χριστοφίδου.

Επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία της με την δήλωση του Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στο ΣΙΓΜΑ ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις είναι με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ ήταν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. Ο ίδιος ανέφερε ότι κατέθεσε εδώ και ένα χρόνο πρόταση στο δημόσιο διάλογο στο ενδεχόμενο που εμφανιστεί η Τουρκία στα οικόπεδα μας με γεωτρύπανο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όφειλε να προετοίμαζε το έδαφος και να το ανακοίνωνε ότι θα ζητούσε από τους εταίρους της σε ένα επικείμενο Συμβούλιο κυρώσεις οικονομικές και εμπορικές κατά της Τουρκίας.

Ο κ. Παπαδάκης, διερωτήθηκε ρητορικά αν το ζήτημα που θέτουν κάποιοι είναι να σταματήσουμε το ερευνητικό μας πρόγραμμα για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου η Τουρκία. Επίσης, υπογράμμισε ότι η πολιτική των υποχωρήσεων που ακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στο Κυπριακό σε σχέση με την Τουρκία δεν έφερε αποτέλεσμα, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι πρέπει να της προκαλέσουμε κόστος αλλάζοντας στρατηγική.

Keywords
Τυχαία Θέματα