Τι είπαν οι βουλευτές για τον έλεγχο στον Συνεργατισμό

Μετά από έντονη συζήτηση και δύο διαλείμματα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε κατά πλειοψηφία σε νόμο την πρόταση νόμου του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για την κατάθεση στοιχείων και πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή, αφού προηγουμένως υπερψήφισε κοινή τροπολογία ΑΚΕΛΔΗΚΟ με την οποία καθορίζεται ότι η αρμοδιότητα ελέγχου του Συνεργατισμού από τον Γενικό Ελεγκτή περιορίζεται στο διαχειριστικό

έλεγχο και περιορίζει τις αρμοδιότητες ελέγχου σε ό,τι αφορά το απόρρητο των τραπεζικών λογαριασμών.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανεφέρε πως εφόσον ψηφιστεί η τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, αυτή στην ουσία καταργεί την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ.

Πρόσθεσε πως διαλαμβάνει ότι ο μόνος έλεγχος που θα εξαιρείται από τις αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή είναι ο εποπτικός. Περαιτέρω ανέφερε ότι με τη ρύθμιση που προτείνει το ΑΚΕΛ συμφωνεί ο Γενικός Ελεγκτής. Ανέφερε επίσης ότι μετά από συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο Ελεγκτής δεσμεύεται να μην δημοσιοποιείται η έκθεσή του, αλλά να ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων για να μην δημιουργεί προβλήματα ανταγωνιστικότητας στο Συνεργατισμό και ότι θα ασκεί καθαρά διαχειριστικό έλεγχο.

Είπε πως η υποτροπολογία του ΔΗΚΟ, που αποτελεί τροπολογία στην τροπολογία του ΑΚΕΛ, θέτει επιφύλαξη στο διαχειριστικό έλεγχο κατά τρόπο που ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα ερμηνείας. Εισηγούμαστε να καθοριστούν οι εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή ώστε να διασφαλίζεται το τραπεζικό απόρρητο, συνέχισε ο κ. Λουκαϊδης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η υποτροπολογία του ΔΗΚΟ αφορά την πρόσβαση του Γενικού Ελεγκτή στους λογαριασμούς και σε προσωπικά δεδομένα πελατών.

Μετά από 15λεπτο διάλειμμα η υποτροπολογία ΔΗΚΟ και η τροπολογία ΑΚΕΛ κατέληξαν σε κοινή τροπολογία των δύο κομμάτων.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε φόβους ότι ο Συνεργατισμός μπορεί να καταλήξει σε μεγάλη μαύρη τρύπα.

“Διαπιστώσαμε ότι κάθε άλλο παρά σώφρονη είναι η διαχείριση, έγινε πρόσληψη προσωπικού με αδιαφανείς διαδικασίες και μισθούς μέχρι 10.000 και ανεγείρεται διαστημικό κτήριο με αδιαφανείς διαδικασίες”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ από τον Αύγουστο ζητά εξηγήσεις και δεν πήρε απαντήσεις επί αυτών.

Περαιτέρω ανέφερε πως θεωρεί ότι συζητείται ο διαχωρισμός εποπτικού και διαχειριστικού έλεγχου παρά τη δυσπιστία προς τον εποπτικό ρόλο που ασκεί η Κεντρική Τράπεζα και δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει περιορισμούς στις αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε πως δεν διέλαθε της προσοχής του ότι ο Συνεργατισμός ήταν και είναι το αποκούμπι του λαού και πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες του. Είπε επίσης ότι η ΣΠΕ Μακράσυκας δημιουργήθηκε από ένα άνθρωπο χωρίς εκπαίδευση και εξελίχθηκε σε κολοσσό και εξέφρασε την άποψη ότι η έκθεση του Ελεγκτή πρέπει να πηγαίνει στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως πρέπει να σκεφτούμε τι είναι ο Συνεργατισμός και την ιστορία του και ότι έχει στηρίξει τον αγρότη και τον μικρο - βιοτέχνη. Συνεχίζοντας ανέφερε πως μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν εν καιρώ μνημονίου, η μοναδική τράπεζα που είναι στα χέρια Κυπρίων είναι ο Συνεργατισμός.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η προοπτική είναι ο Συνεργατισμός να περάσει σε ιδιωτικά χέρια. Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας διευκρίνισε ότι δεν έχει κανένα λόγο στα διαχειριστικά του Συνεργατισμού.

Αφού διερωτήθηκε εάν υπάρχει κανένας που δεν έχει εμπιστοσύνη στο Γενικό Ελεγκτή, είπε ότι απαιτείται να συνεχιστεί ο διαχειριστικός έλεγχος από τον Γενικό Ελεγκτή στο Συνεργατισμό. “Θέλουμε το δημόσιο να μείνει ο κύριος μέτοχος του Συνεργατισμού”, συνέχισε, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή η τροπολογία ΑΚΕΛ εάν δεν περιελάμβανε την υποτροπολογία ΔΗΚΟ.

“Θέλουμε ο Συνεργατισμός να παραδώσει άμεσα τα στοιχεία ώστε ο Γενικός Ελεγκτής να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο”, είπε, προσθέτοντας ότι οι Οικολόγοι θα καταψηφίσουν τόσο την πρόταση νόμου όσο και την κοινή τροπολογία.

Η Βουλευτής της Συμμαχίας Άννα Θεολόγου είπε ότι θεωρεί την τροπολογία ΔΗΚΟ απαράδεκτη, καθώς αφορά θέματα για τα οποία ο Γενικός Ελεγκτής δεν έχει αρμοδιότητα. Πρόσθεσε ότι αμφισβητούμε τον εποπτικό έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας και είπε πως ο Γενικός Ελεγκτής πρέπει να έχει πρόσβαση σε δεδομένα, επειδή πελάτες του Συνεργατισμού μπορεί να είναι και μέλη του ΔΣ, ή μπορεί επίσης να είναι κύριοι όπως αυτοί του Καζακστάν.

Η κ. Θεολόγου είπε ακόμα πως είναι η κακή διαχείριση που δημιουργεί πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα του Συνεργατισμού και διαπιστώνονται σημεία και τέρατα στο διαχειριστικό έλεγχο, όπως αυτά καταγράφονται στην έκθεση του 2015.

Ανέφερε πως η Συμμαχία θα καταψηφίσει για να μην κληθούμε να κλείνουμε τις τρύπες που δημιούργησε η κακή διαχείριση.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ευχήθηκε όπως σύντομα ο Συνεργατισμός μπορέσει να γίνει το συνεργατικό ίδρυμα που αγκάλιαζε μικροκαταθέτες και κάτω.

Πρόσθεσε ότι το θέμα πήρε διαστάσεις έξω από τα λογικά πλαίσια, είπε πως η συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα πρέπει να γίνεται με φειδώ και συμπλήρωσε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία και αυτό πρέπει να συνεκτιμάται, δηλώνοντας ότι η Αλληλεγγύη θα καταψηφίσει την πρόταση νόμου και την κοινή τροπολογία καθώς θα οδηγήσουν σε ανάπηρο έλεγχο, υπό περιορισμούς.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως πρέπει να υπάρχει έλεγχος και ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ θα καταψηφίσει τροπολογίες και πρόταση νόμου.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι οι Κύπριοι είναι απογοητευμένοι από τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή και αμφισβητούν τις δυνατότητες του κράτους να αποτρέπει διασπάθιση δημοσίου χρήματος και σκάνδαλα.

Προσθέτοντας ότι επικρατεί γενική απαίτηση για διαφάνεια και ορθή διαχείριση, ανέφερε ότι πρέπει να πείσουμε ότι πήραμε τα μαθήματα και θα αποτρέψουμε την κατά το δυνατό επανάληψη των σκανδάλων.

“Δεν είναι μυστικό ότι η διαχείριση του Συνεργατισμού γίνεται με φιλίες, συγγένειες και κουμπαριές. Δεν μπορούμε να καμωνόμαστε ότι το αγνοούμε” συνέχισε προσθέτοντας πως το Κοινοβούλιο πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι εμπιστεύεται τους θεσμούς και τον Γενικό Ελεγκτή και ότι θεσμοθετεί όσο γίνεται πιο αυστηρούς ελέγχους.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αφού ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός αρνήθηκε τον έλεγχο, ζήτημα που οδήγησε σε σύγκρουση θεσμών, με κορύφωση τη σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα – Υπουργού Οικονομικών, είπε ότι θα υπερψήφιζε την τροπολογία του κόμματός της αν δεν ενσωμάτωνε την τροπολογία ΔΗΚΟ. “Θα καταψηφίσω τροπολογία και την πρόταση νόμου” συνέχισε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώγρος Λουκαϊδης είπε πως θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσει ο διαχειριστικός έλεγχος. Πρόσθεσε ότι ο Γεν. Ελεγκτής κρίνει ότι πρέπει να περιοριστεί στα του διαχειριστικού ελέγχου και δεν μπορεί και δεν πρέπει αν υπεισέρχεται σε αρμοδιότητες εποπτείας και που αφορούν τραπεζικές εργασίες.

Είπε πως είναι προς τιμή του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση ΑΚΕΛ και ανέφερε ότι ο τρόπος της συζήτησης και οι τοποθετήσεις δεν έδειξαν έγνοια για το Συνεργατισμό.

“Όταν μιλούμε με απαξιωτικό τρόπο για το Συνεργατισμό, τον ζημιώνουμε” είπε και ανέφερε ότι η συζήτηση για τον έλεγχο στο Συνεργατισμό ανέδειξε μια Κυβέρνηση η οποία συγκρούεται με όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς, και ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ και η Κυβέρνηση πρέπει να προσέξουν.

“Αν παρ` ελπίδα γίνεται επίκληση της νομοθεσίας που θα ψηφίσουμε, ώστε να μην γίνεται διαχειριστικός έλεγχος, εδώ είμαστε να ψηφίσουμε νέο νόμο”, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι από την πορεία της συζήτησης είναι περισσότερο πεπεισμένος παρά ποτέ ότι υπάρχει ανάγκη για την τροπολογία, καθώς πολλοί βουλευτές δεν γνωρίζουν τι είναι διαχειριστικός έλεγχος. “Οι τροπολογίες είναι για να καταστεί σαφές το πλαίσιο του έλεγχου ώστε να τερματιστούν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις που ζημιώνουν το Συνεργατισμό”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “έλεγχος σε λογαριασμούς πελατών θα οδηγήσει σε απώλεια πελατών”.

“Αυτοί που εργάζονται για την κατάρρευση του Συνεργατισμού δεν θα ψηφίσουν τις τροπολογίες μας”, ανέφερε περαιτέρω.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι είδαν το φως τη δημοσιότητας καταχρήσεις εξουσίας στο Συνεργατισμό, όμως, συνέχισε δεν πρέπει να δυσφημείται ο Συνεργατισμός, καθώς στις άλλες τράπεζες οι καταχρήσεις είναι πολλαπλάσιες.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα πως η πρόταση νόμου του κ. Νεοφύτου στόχευε στην αποστέρηση του διαχειριστικού ελέγχου από τον Γενικό Ελεγκτή. Ανησυχούμε για τον αντίκτυπο, αποδέχτηκε διαδικασία χειρισμού, είπε.

Είπε ακόμα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα να μην συμμορφωθεί με το νόμο που ψηφίστηκε για αυτό - ανέφερε - υπάρχουν τα πρακτικά της Συνεδρίας της Ολομέλειας που καταγράφουν το πνεύμα του νόμου. Θέλουμε ο Γενικός Ελεγκτής να έχει πλήρη πρόσβαση στη άσκηση διαχειριστικού ελέγχου, πρόσθεσε.


Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι θέλουμε ο Συνεργατισμός να πετύχει για το 1,7 δις που δώσαμε και για την ιστορική του σημασία.

Υπενθύμισε ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν είχε εξουσία ελέγχου στο Συνεργατισμό αλλά αυτός επεβλήθη από την “επάρατη Τρόικα” που επέβαλε ότι ο Γενικός Ελεγκτής πρέπει να ελέγχει και τις κρατικές εταιρείες.

“Οι τραπεζικές εργασίες χρειάζονται εχεμύθεια και αν χρειάζεται να διοριστεί άμεσα διευθυντής, αυτό πρέπει να μπορεί να γίνει άμεσα” ανέφερε και είπε πως οι έλεγχοι δεν έχουν σαφή όρια και ότι χρειάζεται σοβαρότητα από κάθε κατεύθυνση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε πως και μόνο που συζητούμε ο Συνεργατισμός χάνει από την αξία του. Η προσπάθεια είναι να λειτουργήσει ο Συνεργατισμός να αυξηθεί η αξία του μήπως και το κράτος πάρει τα χρήματα του, πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου διατύπωσε ευαρέσκεια για το γεγονός ότι η Βουλή σέβεται τους θεσμούς και αυτούς που τους υπηρετούν.

“Επειδή σεβόμαστε τον Γενικό Εισαγγελέα για αυτό καταθέσαμε την πρόταση νόμου”, συνέχισε προσθέτοντας οι αιρετοί θεσμοί πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού από τους διορισμένους.

Είπε ακόμα πως κάθε λέξη πρέπει να είναι μετρημένη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κύρος ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος δεν εξαρτάται από τα χρηματοοικονομικά μεγέθη αλλά και από την εμπιστοσύνη.

“Το άλφα και το ωμέγα πριν τα κεφάλαια και τις καταθέσεις είναι η εμπιστοσύνη”, συνέχισε, αναφέροντας ότι ο Συνεργατισμός τα 3 τελευταία χρόνια βρίσκεται σε περίοδο αναδιοργάνωσης των λειτουργιών του και οι κινήσεις γίνονται μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό”.

“Επηρεασμός της ισορροπίας δεν βοηθά αλλά πλήττει το Συνεργατισμό. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς”, συνέχισε, αναφέροντας ότι ο στόχος είναι η αποκρατικοποίηση του Συνεργατισμού για να πάρει ο φορολογούμενος τα λεφτά του. Παρατήρησε ότι η πλειοψηφία της Βουλής θέτει λογικά όρια στο εύρος του ελέγχου.

Πριν η πρόταση νόμου και η κοινή τροπολογία τεθούν σε ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ υιοθετεί την αρχική τροπολογία - πρόταση ΑΚΕΛ και την θέτει σε ψηφοφορία.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν απέσυρε τίποτε και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής είπε πως δεν δεχόμαστε να πάρετε την τροπολογία μας και να την δώσετε σε άλλο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ξεκαθάρισε και είναι καταγεγραμμένο στο πρακτικά ότι μετά τη συναίνεση που επετεύχθη στο διάλειμμα, είχαμε μια τροπολογία.

Στη συνέχεια ο κ. Λιλλήκας ζήτησε να καταθέσει νέα τροπολογία και μετά από έντονη συζήτηση και αφού ο Πρόεδρος της Βουλής ανακάλεσε σε τάξη τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, έδωσε νέο διάλειμμα.

Μετά το διάλειμμα ο κ. Σιζόπουλος απέσυρε την τροπολογία που ήθελε να καταθέσει και διενεργήθηκε ψηφοφορία επί της τροπολογίας Λιλλήκα και της κοινής τροπολογίας ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα