Τι είναι και πότε χορηγείται η αυξητική ορμόνη

Η αυξητική ορμόνη χορηγείται θεραπευτικά σε διαταραχές της αύξησης όπως και σε άλλες καταστάσεις. Είναι καλά τεκμηριωμένη η θετική της επίδράση στο ανάστημα με βελτίωση του τελικού αναστήματος σε παιδιά με καταστάσεις όπως η έλλειψη ή ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, το χαμηλό ανάστημα παιδιών που γεννήθηκαν μικρά για την ηλικία κύησης, σε διάφορα σύνδρομα όπως το σύνδρομο Τurner κλπ.

Σε ορισμένες διαταραχές της αύξησης έχει βρεθεί ότι η αυξητική ορμόνη παρουσιάζει θετική επίδραση όχι μόνον στο ανάστημα αλλά και στο δείκτη νοημοσύνης όπως σε παιδία μικρά για την ηλικία κύησης, βελτίωση της σκεπτικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής στα κορίτσια με σύνδρομο Turner.

Η δράση της αυξητικής ορμόνης στο ιδιοπαθές χαμηλό ανάστημα έχει αμφίβολα αποτελέσματα. Δηλαδή σε άλλους βελτιώνει το τελικό ανάστημα και σε άλλους όχι. Ιδιοπαθές χαμηλό ανάστημα εννοούμε το χαμηλό ανάστημα για το οποίο δεν ανευρίσκεται αιτιολογία. Διακρίνεται στο οικογενές χαμηλό ανάστημα (όταν και οι γονείς δηλαδή είναι χαμηλοί) και στο μη οικογενές χαμηλό ανάστημα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα