Τι είναι η ΑΤΑ και ποιους μισθούς επηρεάζει - Παραδείγματα

Βγήκε από τον πάγο η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) από την 1η Ιανουαρίου, με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα να αυξάνονται μετά από 6,5 χρόνια παγώματος.

Ωστόσο, μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο Γ.Γ. της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας επισήμανε ότι η ΑΤΑ δεν αποτελεί μισθολογική αύξηση και γι’ αυτό, όταν κατά διαστήματα το πρόσημο της ανάπτυξης της οικονομίας ήταν αρνητικό,

υπήρξαν ακόμα και μειώσεις στους μισθούς.

Διαβάστε επίσης: Σε ισχύ η ΑΤΑ με τη νέα χρονιά - Παραδείγματα

«Ουσιαστικά, η ΑΤΑ διατηρεί την αγοραστική δύναμη και αξία των μισθών, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξομειώσεις των μισθών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Αυτό που είναι σημαντικό και προκύπτει μέσα από αυτή τη συμφωνία, τουλάχιστον για την τριετία που διανύουμε, είναι ότι σε περίπτωση που το πρόσημο είναι αρνητικό, δεν θα προκύψουν μειώσεις στους μισθούς λόγω ΑΤΑ μέχρι το 2020» είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ούτως ή άλλως οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια δείχνουν ότι θα υπάρξει ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που διέπουν την ΑΤΑ για την επόμενη τριετία, καθώς, βάσει των προνοιών της συμφωνίας, αυτή θα πρέπει να ενσωματωθεί στους βασικούς μισθούς, ώστε να διαμορφωθεί ένας νέος ενιαίος μισθός πάνω στον οποίο θα προκύψει το νέο ποσοστό αναπροσαρμογής.

Η εξέλιξη αυτή αφορά περίπου τους μισούς εργαζόμενους, οι οποίοι λαμβάνουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Η ΑΤΑ είναι ένα συμβατικό ωφέλημα, το οποίο προκύπτει από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και σε μερίδα εργαζομένων που την απολαμβάνει μέσα από συνεννοήσεις με τον εργοδότη. Για εμάς, ως συνδικαλιστικό κίνημα, είναι σημαντικό ότι έχουμε πετύχει την επαναφορά του θεσμού και τη διατήρησή του στην πράξη, παρά το γεγονός ότι έχουν προκύψει ρυθμίσεις οι οποίες περιορίζουν αυτό το ποσοστό», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΤΑ θα παραχωρείται στο 50% της ετήσιας αύξησης των τιμών του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή μία φορά τον χρόνο, δεδομένου ότι το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους, έχει επιτευχθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης.

«Είναι σημαντικό ότι ο θεσμός παραμένει ζωντανός και είναι εφαρμόσιμος», πρόσθεσε ο κ. Μάτσας.

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα προνοούνται στη συμφωνία, στον ιδιωτικό τομέα η ΑΤΑ θα διαφοροποιηθεί ως εξής:

- Για προηγούμενο μισθό ύψους 1.000 ευρώ, το συσσωρευμένο ποσό ΑΤΑ διαμορφώνεται σε 30%, με τον νέο βασικό μισθό να φτάνει τα 1.300 ευρώ.

- Για νέο βασικό μισθό ύψους 1.300 ευρώ, η ΑΤΑ την 1η Ιανουαρίου διαμορφώνεται στο 0,28%, με τον συνολικό μισθό να φτάνει τα 1.304.64 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα