Τι έδωσε στην Παναγία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ; Κρίνο ή γαϊδουράγκαθο;

Δυστυχώς, εν όψει των εκλογών της ΠΟΕΔ, τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες αρνητικών τοποθετήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν προσωπικές επιθέσεις και θεωρώ ότι γίνονται εκ του πονηρού, για να μην πω κάτι χειρότερο..., με φόντο τις ψήφους των νέων συναδέλφων... Ατυχώς το λεκτικό που χρησιμοποιείται πόρρω απέχει από σοβαρές τοποθετήσεις με εύστοχα επιχειρήματα. Το να παρακολουθούμε κόσμο και κοσμάκη να περιφέρεται από γκρουπ σε γκρουπ και να κατηγορεί τους συναδέλφους του με απαράδεκτους και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, προκείμενου να πείσει τους υπόλοιπους ότι τα ομόφωνα δεν είναι ομόφωνα,

και ότι ο αρχάγγελος δεν είναι αρχάγγελος, αλλά διάβολος τι άλλο μπορεί να σημαίνει από πολιτική ανηθικότητα. Οι δε ακολουθούμενες τοποθετήσεις των υποστηριζόντων αυτών των προσωπικών επιθέσεων, προσωμιάζουν με λεκτικό κίτρινου τύπου. Ένας σωστός πολιτικός διάλογος συνήθως περιλαμβάνει ορθής λογικής πολιτικά επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα.

Τι προσπαθούμε να πετύχουμε λοιπόν; Να ρίξουμε το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στα τάρταρα; Απλά αναφέρω ότι υπάρχει και η έννοια του πολιτικού πολιτισμού, όπου διαφορετικοί χαρακτήρες και ιδεολογίες, ενώνουν τις φωνές τους σε σημαντικά ζητήματα και σε άλλα πιο απλά, μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις στα προβλήματα του κόσμου. Στο θέμα που συζητούσαμε, εννοώντας τους Καταλόγους Διοριστέων και Διορισίμων, υπήρξε ο αναγκαίος πολιτικός πολιτισμός, υπήρξε η αναγκαία ομοφωνία, αλλά φαίνεται ότι για σκοπούς εκλογών θέλουμε να ενισχύσουμε την πόλωση, τον διχασμό, την προπαγάνδα.

Και επίσης μην ξεχνάτε ότι στο εκλογικό σώμα, αφού αναφέρθηκε και αυτό, υπάρχουν και διορίσιμοι και διοριστέοι, ενώ υπάρχουν και υποψήφιοι, οι οποίοι διορίστηκαν (και μονιμοποιήθηκαν) τόσο από τον «διορισίμων» και από τον «διοριστέων» και συνδιεκδικούν στο ίδιο ψηφοδέλτιο την ψήφο μας. Φαίνεται όμως ότι θεωρούμε ότι το εκλογικό σώμα δείχνει να θέλει αίμα, ή προς τα εκεί θέλουμε να το οδηγήσουμε για να μας δώσει μάλλον την πολυπόθητη «συσπείρωση» και ψήφο. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η ταύτιση κάποιων, με τεχνικές ξεπερασμένες άλλων εποχών και άλλων καθεστώτων. Θυμηθήκαμε οτιδήποτε μπορεί κάποιος να φανταστεί... Εδώ μιλούμε για ομόφωνες αποφάσεις οργάνων τις ΠΟΕΔ και κάποιοι ψάχνουν (ή σκάβουν καλύτερα), βίντεο, δηλώσεις, αντιδηλώσεις, λόγους, ομιλίες, πέτρες, χαλίκια, κόκκους άμμου και ότι αλλο τους συμβουλέψει ο επικοινωνιολόγος τους και οι εργατοπατέρες τους, για να βρουν «διαφωνίες», «ανήθικότητες», «ιδιοτέλειες», για να εξυπηρετήσουν τον ρόλο του «κακού εχθρού».

Πολλά τα συμφέροντα που παίζονται, μα τα χειρότερα είναι τα προσωπικά. Και αυτούς που κινούνται από προσωπική αν-ιδιοτέλεια πρέπει ο κόσμος να τους προσέχει ακόμα περισσότερο... Να συμφωνήσουμε ή και να διαφωνήσουμε, «μιλώντας» μόνο μέσα από το έργο μας και τις θέσεις μας. Άλλο η αντιπαράθεση επιχειρημάτων και άλλο οι προσωπικές επιθέσεις. Το «διαίρει και βασίλευε», το οποίο πρώτοι χρησιμοποιήσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε κρίνει κάποιος ότι τον εξυπηρετεί, όπως και την έννοια του «σάπιου συστήματος» που διατηρείται λόγω του ότι θέλουμε να το διατηρήσουμε για να λέμε ότι το πολεμούμε... Οι λέξεις «συνεργασία», «πολιτικός πολιτισμός» ακόμα και «ομοφωνία», φαίνεται ότι δεν ισχύουν όταν βγαίνουμε προς κυνήγι ψήφων. Δεν είναι «ο θάνατός σου, η ζωή μου»... Είναι «κράταμε να σε κρατώ, να ανεβούμε το βουνό».

Για το καλό του κλάδου μας ο πολιτικός πολιτισμός πρέπει να επιστρέψει. Είναι πια η ώρα να σοβαρευτούμε. Να ενωθούμε και να συνεργαστούμε με ήθος και συνέπεια. Το θέμα των καταλόγων είναι ένα θέμα που μας ενώνει. Αυτό δεικνύουν και οι ομόφωνες αποφάσεις των οργάνων της ΠΟΕΔ. Όλοι πρέπει να θυμόμαστε ότι η πεμπτουσία οποιασδήποτε δράσης ή αντίδρασης θα έπρεπε να είναι, αναμφίβολα, το ήθος, το οποίο θα κρατούσε/κρατήσει την όποια αντιπαράθεση απόψεων σε σωστά πλαίσια. Εκτός αν ο στόχος δεν είναι η «παραμονή του Καταλόγου Διοριστέων και μετά το 2027» αλλά η κάλπη της ΠΟΕΔ του 2024...

Στέλιος Οδυσσέως

Πρόσφυγας Εκπαιδευτικός Δημοτικής

Υποψήφιος Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΑΔΕΔ-Πρωτοπορίας Λευκωσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παναγία, Αρχάγγελος Γαβριήλ Κρίνο,panagia, archangelos gavriil krino