Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις λεγόμενες «προεδρικές» στα κατεχόμενα

Σύμφωνα με την Yeni Düzen (28.07.20), η εταιρεία δημοσκοπήσεων Γκεζιτζί  (Gezici) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε μεταξύ 17-19 Ιούλιου, 2020, με την συμμετοχή 4630 ατόμων με την μέθοδο των κατ' ιδίαν συνεντεύξεων, αναφέρει το ΓΤΠ. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 33,5% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Ερσίν Τατάρ στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», το 29,1% τον Μουσταφά

Ακιντζί και το 15,1% τον Τουφάν Έρχουρμαν.

Στο ερώτημα, «αν υπήρχε δεύτερος γύρος ποιο υποψήφιο θα ψηφίζατε»,  ο Ερσίν Τατάρ λαμβάνει το 36,7% των ψήφων, ενώ ο Ακιντζί το 31,9%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, παρατηρείται διαφορά στις απαντήσεις των ερωτηθέντων ανάλογα αν «έχουν επιλογή» και αν «δεν έχουν επιλογή».

Στο ερώτημα «ποιο θα ψηφίζατε στις προεδρικές εκλογές» χωρίς να υπάρχει επιλογή, το 33,5% απάντησε ότι θα ψήφιζε τον Τατάρ, το 29,1% τον Ακιντζί και το 15,1% τον Έρχουρμαν.

Στο ερώτημα, όμως, που υποδεικνύονταν οι υποψήφιοι ως επιλογή, το 32,2% θα ψήφιζε τον Ακιντζί, το 30,7% τον Τατάρ και το 14,9% τον Έρχουρμαν.

Στο ερώτημα «εάν στο δεύτερο γύρο ήταν ο Τατάρ με τον Ακιντζί, ποιο θα ψηφίζατε», το 50,8% των ερωτηθέντων δήλωσαν τον Τατάρ και το 49,2% τον Ακιντζί.

Σύμφωνα με τον παράνομο Μπαϋράκ (28.07.20, brtk), η εταιρεία δημοσκοπήσεων Γκετζιτσί παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα στο ερώτημα «ποιο θα ψηφίζατε στις επικείμενες προεδρικές εκλογές»:

·         Μουσταφά Ακιτνζί: 32,2%

·         Ερσίν Τατάρ: 30,7%

·         Κουντρέτ Όζερσαϊ: 11,1%

·         Ερχάν Αρικλί: 6,2%

·         Σερντάρ Ντεκτάς: 3,1%

·         Τουφάν Έρχουρμαν: 14,9%

·         Σιμπέλ Σιμπέρ: 1,2%

Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος ανάμεσα στον Τατάρ και Ακιντζιή. Τα αποτελέσματα θα είναι τα εξής:

·         Ερσίν Τατάρ: 43,4%

·         Μουσταφά Ακιντζί: 42,1%

·         Αναποφάσιστοι: 14,5%

Κληθείς να ψηφίσουν υποψήφιο ανάλογα με το είδος της λύσης που στηρίζει στο Κυπριακό, το 70,9% θα ψήφιζε τον υποψήφιο που είναι υπέρ λύσης δύο ανεξάρτητων, ξεχωριστών κρατών, ενώ το 29,1% υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης.

Σχετικά με τις τουρκικές εγγυήσεις, το 83,6% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι επιθυμούν την συνέχιση των ίδιων τουρκικών εγγυήσεων, το 5,9% ζητά την ακύρωση τους και το  5,5% θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να είναι εγγυήτριες δυνάμεις.

Η Yeni Şafak (28.07.20) προβάλλει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης υπό τον τίτλο «Ο λαός της “ΤΔΒΚ”: Επιθυμούμε πρόεδρο που θα έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία»  και γράφει ότι «το 84,9% του λαού της “ΤΔΒΚ” επιθυμεί πρόεδρο που θα έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία», ενώ μόνο το 10,5% των ερωτηθέντων έχει την άποψη ότι «δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν καλές σχέσεις».

Σχετικά με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, το 82,6% των ερωτηθέντων είναι υπέρ του ανοίγματος. «Τα βήματα που παίρνει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ για τα Βαρώσια εγκρίνονται από τον λαό», ισχυρίζεται η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 50,2% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η εξωτερική πολιτική του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν ήταν επιτυχής και μόνο το 28,8% θεωρεί την εξωτερική του πολιτική καλή.

Διαβάστε επίσης:

Νεκροί σε δυστύχημα Τούρκοι στρατιώτες στο δρόμο για κατεχόμενα (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα