Τι αποφάσισε η ΟΕΛΜΕΚ για την ασφάλεια, υγεία, βία&παραβατικότητα σε σχολεία

Θέματα ασφάλειας και υγείας, βίας και παραβατικότητας εντός των σχολικών χώρων, συζήτησε την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ).


Σε σημερινή ανακοίνωση της, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι η ΠΣΓΑ της οργάνωσης εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη ανησυχία της για τα περιστατικά σχολικής βίας που διαδραματίζονται στα σχολεία

και τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα μαθητών/-τριών και καθηγητών/-τριών, ενώ παράλληλα επηρεάζουν αρνητικά τη διεξαγωγή των μαθημάτων και την όλη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

«Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία δεν είναι μόνο ο αμείωτος αριθμός των περιστατικών βίας, αλλά κυρίως το είδος και η μορφή τους, αφού κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά παρατηρήσαμε φαινόμενα ακραίων περιστατικών βίας από μερίδα μαθητών/-τριών σε βάρος συμμαθητών/-τριών τους, αλλά και εκπαιδευτικών», προσθέτει.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι παρατηρείται έξαρση του εγκλήματος και ιδιαίτερα περιστατικών τα οποία συνδέονται με την παράνομη πώληση και χρήση ουσιών εξάρτησης από ενήλικες, αλλά δυστυχώς και από ανήλικους.

«Καταγράφονται σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως η εύκολη διάθεση και χρήση ουσιών εξάρτησης, αλλά και η υπερκατανάλωση οινοπνεύματος από ανήλικους, που οδηγούν πλέον αριθμό μαθητών/-τριών σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές και άτομα να βλέπουν στα πρόσωπα των μαθητών/-τριών μας το εύκολο κέρδος. Είναι πλέον επιβεβαιωμένο και από έρευνες της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υπερκατανάλωσης οινοπνεύματος από έφηβους της Κύπρου (https://www.naac.org.cy/el/alcohol-stoixeia)», σημειώνει.

Όπως αναφέρει, κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες στοχοποίησης ανηλίκων μαθητών/-τριών από ενήλικες για ικανοποίηση δικών τους επιδιώξεων.

«Το εκπαιδευτικό προσωπικό σειράς σχολείων έχει δεχθεί απειλές, αλλά και επιθέσεις διαφόρων μορφών από εγκληματικά στοιχεία, όταν προσπάθησαν να προστατέψουν τα σχολεία τους από την είσοδο εξωσχολικών προσώπων που απειλούσαν την υγεία και ασφάλεια των μαθητών τους. Τραγικό για όλους μας είναι και το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές δεν άσκησαν αποτελεσματική δράση για την προστασία των εκπαιδευτικών. Έχει διαπιστωθεί τεράστιο χάσμα μεταξύ Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης σχετικά με τον χειρισμό περιπτώσεων βίας και παραβατικότητας. Με την  έγκυρη πρόληψη και τη σωστή αντιμετώπιση των περιστατικών βίας  κατά τη διάρκεια της Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης μειώνονται οι πιθανότητες οι μαθητές/-τριες να παρουσιάσουν παρόμοιες συμπεριφορές σε μεγαλύτερες ηλικίες», προσθέτει.

Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί το ΥΠΠΑΝ να προχωρήσει άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων και ουσιαστικών μέτρων, που θα αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα της βίας και παραβατικής συμπεριφοράς στους σχολικούς χώρους και θα διασφαλίζουν την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριών στον χώρο εργασίας.

«Οι σχολικοί χώροι πρέπει να είναι χώροι δημιουργίας, χαράς και ελεύθερης, δημιουργικής και δημοκρατικής μάθησης και όχι χώροι αντιπαράθεσης, φόβου/εκφοβισμού και ανεπαρκούς ασφάλειας», σημειώνει.

Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί το Υπ. Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση εισηγήσεων/απαιτήσεων της Οργάνωσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας, υγείας και παραβατικότητας, όπως η ενδελεχής αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, μέσα από τη συνολική χαρτογράφηση του περιβάλλοντος των σχολείων και τη σε βάθος μελέτη των περιστατικών βίας και παραβατικότητας, η αξιολόγηση επιτυχημένων πρακτικών που εφαρμόζουν άλλες χώρες σχετικά με το πιο πάνω θέμα, η εφαρμογή συστήματος έγκαιρης επισήμανσης κρίσιμων περιπτώσεων παιδιών από τα πρώτα στάδια ένταξής τους στην Εκπαίδευση και εφαρμογή στοχευμένου ατομικού σχεδίου δράσης για κάθε περίπτωση.

Εισηγείται, επίσης, τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας στα καίρια ζητήματα τα οποία θέτουν εμπόδια και ακυρώνουν τις προσπάθειες των αρμόδιων υποστηρικτικών Υπηρεσιών για παρέμβαση και υποστήριξη των παιδιών με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, την ανάγκη για βελτιώσεις σε υφιστάμενα Προγράμματα, όπως είναι η έγκαιρη οργάνωση και έναρξη όλων των υποστηρικτικών προγραμμάτων, τα οποία δίνουν λύσεις και στηρίζουν παιδιά και σχολικές μονάδες, την δημιουργία Δομών Εναλλακτικής Εκπαίδευσης (εντός και εκτός σχολικών μονάδων) για στήριξη μαθητών με ακραία παραβατική συμπεριφορά και με απώτερο στόχο την ομαλή επανένταξη των τελευταίων στις σχολικές μονάδες.

Εισηγείται, επιπρόσθετα, την αναθεώρηση της πολιτικής για τα αναλφάβητα παιδιά, καθώς και για τα παιδιά με Μεταναστευτική Βιογραφία, την υλοποίηση των δεσμεύσεων για τα μέτρα φύλαξης των σχολικών μονάδων για προστασία των μαθητών/-τριών, των εκπαιδευτικών και του λοιπού προσωπικού των σχολείων από εξωσχολικούς, που εισέρχονται παράνομα στους σχολικούς χώρους, την αύξηση των Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΣΕΑ) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ένας σε κάθε Γυμνάσιο και δύο σε κάθε Λύκειο), την αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών ψυχολόγων, την βελτίωση του Μηχανισμού εντοπισμού και στήριξης παιδιών με μαθησιακά, συναισθηματικά και άλλα προβλήματα, έτσι που να γίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (π.χ. εντός 4 εβδομάδων από τη στιγμή της υποβολής αιτήματος) στη βάση συγκεκριμένης έκθεσης.

Εισηγείται, ακόμη, την ρύθμιση του θέματος της μεταφοράς και χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές/-τριες στους σχολικούς χώρους, την ασφάλιση από τον εργοδότη/ΥΠΠ των εκπαιδευτικών και των περιουσιακών τους στοιχείων, τον άμεσο έλεγχο όλων των υποδομών/αθλητικών εγκαταστάσεων/εργαστηρίων κ.λπ. των σχολικών μονάδων και χορήγηση σχετικών πιστοποιητικών καταλληλότητας, την συγγραφή Εγχειριδίου Εκτίμησης Επικινδυνότητας, την συγγραφή Εγχειριδίου Ασφαλών Μεθόδων Εργασίας, την αναβάθμιση της επιμόρφωσης των καθηγητών Φυσικής Αγωγής στα θέματα των Πρώτων Βοηθειών και την εισαγωγή του μαθήματος των Πρώτων Βοηθειών στις Τεχνικές Σχολές, όπως αυτό διδάσκεται στο Λύκειο.

Τέλος, η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των εισηγήσεων/απαιτήσεων της ΟΕΛΜΕΚ.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα