Θρίλερ με την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφιά

Χωρίς τέλος οι αντιδράσεις κατά της απόφασης των τουρκικών Αρχών για ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδίκασε την ενέργεια αυτή, χαρακτηρίζοντάς την οπισθοδρομική και έκανε λόγο για «εμμονές», που «αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα». «Επιπλέον» συμπληρώνει «τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με

σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

Η κόντρα συνεχίστηκε και σήμερα με το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνεται: «Καλούμε σε σωφροσύνη, στο ύφος και τις δηλώσεις της, την Ελλάδα, η οποία εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ακόμη, ότι «μεταξύ των αξιών των σύγχρονων, δημοκρατικών και κοσμικών κοινωνιών, υπάρχει και ο σεβασμός απέναντι σε άλλες θρησκείες και λατρείες».

Eπιστολές και ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το θρίλερ δεν πέρασε απαρατήρητο από τις Βρυξέλλες.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, κατήγγειλε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογαν για την απόφαση του να απαγγέλλεται το Κοράνι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού από την Αγία Σοφιά.

Η κ. Θεοχάρους, απέστειλε επιστολές στον Πάπα, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τον Αρχιεπίσκοπο Μεγάλης Βρετανίας, τον Οικομενικό Πατριάρχη και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Η Ευρωβουλευτής θα προβεί σε καταγγελίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρο Σουλτς, καθώς επίσης και στην Κομισιόν.

Τόνισε ότι πρόκειται για άκρως προκλητική και προσβλητική συμπεριφορά, η οποία παραπέμπει σε εποχές οθωμανικού ολοκληρωτισμού και ισλαμικού φονταμενταλισμού. Τέτοιες συμπεριφορές, είπε, δεν συνάδουν καθόλου με πολιτικές που αφορούν στο σεβασμό του πολιτισμού άλλων λαών, τον πολιτισμικών και θρησκευτικών μνημείων και πως είναι ένας ακόμη λόγος για να μην αποδεχτεί η Ευρώπη την ενσωμάτωση της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εκτός και αν συμμορφωθεί.

Ακόμη, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ υπέβαλε ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της οποίας ζητά να πληροφορηθεί εάν τέτοιου είδους πρακτικές, που αποτελούν δείγμα έλλειψης σεβασμού των Χριστιανών ανά τον κόσμο, συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ζητώντας παράλληλα από την Επιτροπή να λάβει πρωτοβουλίες για την προστασία του μνημείου.

Από σήμερα και για τις 29 ημέρες που διαρκεί το Ραμαζάνι, θα μεταδίδεται ζωντανά από τον χώρο ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αγία Σοφία – Χρόνος Ευλογίας», το οποίο θα περιλαμβάνει προσευχές και αναγνώσεις του Κορανίου και θα προβάλλεται το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet στις 2.00 τα ξημερώματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα