Θλίψη στο Υπουργείο Παιδείας για τον θάνατο της Μυρτώς Αζίνα Χρονίδη

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εκφράζει βαθύτατη θλίψη για τον ξαφνικό θάνατο της λογοτέχνιδας Μυρτώς Αζίνα Χρονίδη, η οποία έφυγε χτες αναπάντεχα από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών.

Διαβάστε ακόμη: Έφυγε από τη ζωή η γιατρός Μυρτώ Αζίνα-Χρονίδη

Παραθέτοντας βιογραφικό της Μυρτώς Αζίνα Χρονίδη,

αναφέρει ότι γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1961 και ότι από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και πήρε πρώτα βραβεία ποίησης και διηγήματος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Σπούδασε Ιατρική στη Βόννη της Δυτικής Γερμανίας και έκανε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Από το 2007 εργαζόταν στο Υπουργείο Υγείας ως  Ανώτερη Ιατρική Λειτουργός, συντονίζοντας θέματα Δημόσιας Υγείας.

Εκτός από την πολυσχιδή προσφορά της στον ιατρικό τομέα, διακρίθηκε και για την κοινωνική δραστηριότητά της, ιδιαίτερα μέσα από την ΄΄Φωνή΄΄ για την Εθνική Στρατηγική Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, όπως και για το λογοτεχνικό έργο της.

Η Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη εξέδωσε το πρώτο της έργο σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στο Ημερολόγιο κατέγραφε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά της από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.  Ακολούθησαν τα βιβλία Παθολογία (1987), Ραχήλ (1997). Για το έργο της 'Το Πείραμα', τιμήθηκε το 2010 με το Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και το βιβλίο μεταφράστηκε στη συνέχεια σε πολλές ευρωπαϊκές  γλώσσες. Το Κυπριακό Κέντρο ΠΕΝ είχε εκδώσει πρόσφατα λογοτεχνικό πορτρέτο αφιερωμένο στο έργο της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θλίψη, Υπουργείο Παιδείας, Μυρτώς Αζίνα Χρονίδη,thlipsi, ypourgeio paideias, myrtos azina chronidi