Θετικός στο άνοιγμα των Βαρωσίων ο Σερντάρ Ντενκτάς

Θετικός στο άνοιγμα των Βαρωσίων, δήλωσε ο Σερντάρ Ντενκτάς σε συνέντευξή του στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’, ο λεγόμενος ‘αντιπρόεδρος και υπουργός οικονομικών’ του ψευδοκράτους. Δήλωσε, επίσης, ότι διάκειται θετικά στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, καθώς αυτό θα οδηγούσε στο ζωντάνεμα της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι επίσης ένα σημαντικό παράδειγμα ώστε να δει κανείς αν μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν μαζί Ε/Κ και Τ/Κ. «Αυτή η περιοχή μπορεί να ξαναζωντανέψει. Την κρατήσαμε χρόνια

κλειστή περιμένοντας τη λύση για να την επιστρέψουμε. Λύση δεν υπάρχει ακόμη. Αντί να την κρατάμε έτσι, ήρθε η ώρα να γίνει», ανέφερε.

Όσον αφορά την επιστροφή των Μαρωνιτών, ο Σερντάρ Ντενκτάς υποστήριξε ότι είναι σημαντικό βήμα. «Είναι ένα βήμα που γίνεται χωρίς να σκεφτόμαστε ποια θα είναι η αντίδραση της ε/κ πλευράς. Η προετοιμασία των υποδομών, η αναδιοργάνωση των χωριών, το ξεκίνημα των οικοδομών, η κατάσταση των ανθρώπων που θα πάνε εκεί, θα συζητηθούν από μια τεχνική επιτροπή που δημιουργήθηκε από την ‘προεδρία’ και μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί. Είναι σημαντικό άνοιγμα. Είναι μια προσέγγιση που βλέπουμε θετικά», είπε.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς τόνισε ότι κράτησε πολλά χρόνια η αναζήτηση λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Όπως είπε, παρά τις συνεχείς διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και δεν έχει νόημα να συνεχιστούν εντός των παραμέτρων αυτών.

Ο κατοχικός πολιτικός είπε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα έδωσε στην ε/κ πλευρά τον ρόλο της αντιπροσώπευσης ολόκληρου του νησιού και πλέον βλέπει την Κυπριακή Δημοκρατία ως μια ε/κ Δημοκρατία. «Και όταν λέει λύση, εννοεί να δημιουργήσει μια Κυπριακή Δημοκρατία που να έχει ελληνοποιηθεί και να ανήκει στους ιδίους. Με κανένα τρόπο δεν θέλει να μοιραστεί μαζί μας τις εξουσίες που έχει στα χέρια της και που τής δόθηκαν από τη διεθνή κοινότητα. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα ισότιμο ομοσπονδιακό κράτος που οι πλευρές του να είναι ίσες», ανέφερε και κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι επειδή οι θέσεις της είναι αμετακίνητες, γι’ αυτό δεν επέρχεται λύση.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι πρέπει να γίνουν βήματα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και να ωφελούν τα κατεχόμενα από πλευράς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής άποψης. Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να συναφθούν και κάποιες ‘διεθνείς συμφωνίες’ με την Τουρκία, για παράδειγμα αμυντικές ή συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα