Θετική η πρώτη απάντηση Λευκωσίας προς Energean για αγωγό Ισραήλ – Κύπρου

Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει η πρόταση της πετρελαϊκής ''Energean'' στην Κύπρο, για αγωγό από το Ισραήλ.

Εκ πρώτης όψεως, θετική απάντηση, απέστειλε το Υπουργείο Ενέργειας προς την πετρελαϊκή Energean, καλώντας την να ενταχθεί στη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων του Υπουργείου. Σκοπός, η κατάθεση αδειών και η καθοδήγηση για την πορεία υλοποίησης.

Η εταιρεία είχε καταθέσει την πρότασή της για κατασκευή

αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο και κατόπιν, κατασκευή πλωτής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου, από την οποία θα μεταφέρεται στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο.  

Όπως δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου στο Σίγμα, «έχουμε αποστείλει επιστολή προς την εταιρεία, η οποία ευχαριστεί βέβαια για τη λήψη του γραπτού αιτήματος και εκφράζει το μεγάλο ενδιαφέρον της Κύπρου για το συγκεκριμένο έργο και τον ρόλο που προσδίδει στην Κύπρο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άδειες που ζητούνται, αναφέρονται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Αρχή Λιμένων, στο Υπουργείο Μεταφορών για τον αγωγό, ενώ εμπλέκεται και το Τμήμα Περιβάλλοντος.  

Παράλληλα, προχωρούν και οι συζητήσεις με την Ε.Ε., σε συνεργασία Ισραήλ - Κύπρου, καθώς, όλοι οι εμπλεκόμενοι θεωρούν σημαντική για την υλοποίηση, την υποστήριξη από το RepowerEU. 

«Θεωρούμε ότι το έργο συνάδει σε μεγάλο βαθμό με τους σχεδιασμούς μας και ότι μπορεί να προσθέσει στο όλο κάδρο», σημείωσε ενδεικτικά η κ. Πηλείδου.   

Αφορά την Κύπρο η ενεργειακή αντιπαράθεση Ισραήλ – Λιβάνου; 

Επισημαίνεται ότι η Energean, σε συντονισμό με το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, απέστειλε πριν από μερικές μέρες  την πλατφόρμα «Καρίς», η οποία πρόκειται να συναρμολογηθεί και να τοποθετηθεί στη θαλάσσια περιοχή του ομώνυμου κοιτάσματος, 80 χλμ. δυτικά των ακτών του βορείου Ισραήλ.

Κάτι, που προκάλεσε την αντίδραση του Λιβάνου, που αμφισβητεί την ισραηλινή κυριότητα στην περιοχή, με τα λιβανέζικα ΜΜΕ, να δημοσιεύουν πως επίκεται επίσκεψη του Αμερικανού διαμεσολαβητή μεταξύ των Ισραήλ - Λιβάνου, Άμος Χόγκσταϊν. 

Αν και ο αγωγός προς Κύπρο θα εκκινεί από την ευρύτερη «περιοχή του Ολύμπου», κυρίως από το κοίτασμα Αθηνά και όχι το Καρίς, εντούτοις, το θέμα αφορά εμμέσως τη Λευκωσία, καθώς το ύψος της συνολικής ποσότητας που θα διαθέτει το Ισραήλ, συμβάλλει και στις εξαγωγές προς Κύπρο.

Μόνο στην περίπτωση που η Κύπρος ζητήσει φυσικό αέριο για ιδίαν χρήση, δύναται να αξιοποιηθεί η εν λόγω πλατφόρμα για λογαριασμό της Λευκωσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή του Ολύμπου ( και άρα το κοίτασμα «Αθηνά» από το οποίο θα εκκινεί ο αγωγός προς Κύπρο) δεν θα συνδέεται άμεσα με την πλατφόρμα στο Καρίς.  

Πληροφορίες από τον τομέα της ενέργειας, αναφέρουν πως δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για τη Λευκωσία και προσθέτουν πως εάν η προσπάθεια καταστεί τεχνικά και εμπορικά βιώσιμη, οι εξαγωγές προγραμματίζονται προς το τέλος του 2026.  

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θετική, Λευκωσίας, Energean, Ισραήλ – Κύπρου,thetiki, lefkosias, Energean, israil – kyprou