«Θετική για την Κύπρο η επόμενη ημέρα της γεώτρησης»

Την άποψη ότι η επόμενη ημέρα της γεώτρησης στο τεμάχιο «11» θα είναι θετική για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και ότι θα πρέπει να είμαστε ενθουσιώδεις με τις δομές που ανακαλύφθηκαν παρά τον μικρό όγκο του κοιτάσματος, εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας Υδρογονανθράκων Κύπρου Πάνος Κελάμης.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Κελάνης ανέφερε ότι μπορεί να μην βρήκαμε την ποσότητα φυσικού αερίου που αναμέναμε,

βρήκαμε δομές αντίστοιχες με εκείνες του γιγαντιαίου κοιτάσματος «ΖΟΡ» της Αιγύπτου.

Διευκρίνισε, δε, ότι η το μέγεθος του κοιτάσματος εξαρτάται από τις δομές, ενώ κάθε γεώτρηση μας δίνει γνώση για την επόμενη.

«Η κάθε γεώτρηση χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να τα καταφέρουμε», είπε και υπενθύμισε ότι στην Σαουδική Αραβία οι πρώτες πέντε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο ήταν αποτυχημένες, με τις εταιρίες να είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες.

Τα αποτελέσματα που έχουμε από τη γεώτρηση στο οικόπεδο «11», είπε, δίνουν αυξημένες πιθανότητες για σημαντικές ανακαλύψεις στα τεμάχια «6» και «10», ενώ αν κοιτάξουμε την κυπριακή ΑΟΖ, υπάρχουν πολλά κοιτάσματα τύπου ΖΟΡ γύρω από τον Ερατοσθένη.

Διαβάστε επίσης: Μη εμπορεύσιμος ο όγκος φυσικού αερίου στον Ονησίφορο.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει αν θα μεσολαβήσουν άλλες γεωτρήσεις μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όταν θα ρίξει διπλό τρυπάνι η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar, ο κ. Κελάμης παρέπεμψε στο Υπουργείο Ενέργειας, λέγοντας ότι αυτός είναι που έχει γνώση των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί.

Όσον αφορά στο ποιες ποσότητες φυσικού αερίου θα δικαιολογούσαν τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, της προσδιόρισε πάνω από τα 10-12 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ενώ δήλωσε αισιόδοξος.

Keywords
Τυχαία Θέματα